Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2022 11:10
Čas čtení 5:27
Tereza Šnajdrová

Od dealování cracku přes postřelení až po cenu Grammy a kontroverze. Toto je legendární rapper 50 Cent

Od dealování cracku přes postřelení až po cenu Grammy a kontroverze. Toto je legendární rapper 50 Cent
Zdroj: Burak Cingi/Redferns
HUDBA 50 CENT HUDBA KULTURNÍ AKCE LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Do pražské O2 areny míří legendární americký rapper 50 Cent. Přinášíme ti jeho profil plný vzestupů i pádů.

V pondělí 17. října a v úterý 18. října se v pražské O2 areně uskuteční dvojkoncert legendárního amerického rappera 50 Centa. Při té příležitosti ti přinášíme jeho profil. Muzikant, který stojí za hity jako Candy Shop, In Da Club nebo Just A Lil Bit, vyrůstal v chudobě a v pouhých 12 letech byl zadržen za dealování cracku. I přes nepřízeň osudu se dostal na vrchol světových žebříčků, ale není všechno zlato, co se třpytí. 

Doporučeno
50 Cent vystoupí v Česku dvakrát. První koncert se vyprodal během pár dní 50 Cent vystoupí v Česku dvakrát. První koncert se vyprodal během pár dní 5. srpna 2022 18:00

Krušné dětství a pletky s policií

Populární rapper 50 Cent, vlastním jménem Curtis James Jackson, se narodil v roce 1975 v New Yorku. Jeho matka byla drogová dealerka, a když bylo Curtisovi pouhých osm let, byla zavražděna. Svého otce rapper nikdy nepoznal, takže jej do péče dostali prarodiče. Mladíka ubytovali ve sklepě bez oken a vedli ho k tomu, aby pilně studoval a věnoval se sportu.
 
Když bylo Curtisovi jedenáct let, začal boxovat. Díky svému talentu se dokonce zúčastnil juniorských olympijských her, ale sport jej brzy přestal bavit a vydal se na scestí. V pouhých 12 letech začal pod přezdívkou Boo Boo prodávat crack, za což byl později vyloučen ze střední školy. V roce 1994 pak byl dokonce dvakrát zatčen a umístěn do ústavu pro mladistvé delikventy. „Na South Side musíte dospět rychleji. Udělal jsem spoustu chyb. Už jsem byl v pasťáku. Vzpomínám si, jak za mnou chodila babička, je to můj anděl... bezvýhradně mě milovala,“ vzpomínal v pořadu Oprah's Next Chapter.

 
Právě po oněch událostech si Curtis začal říkat 50 Cent. Přezdívka, kterou přebral od brooklynského zloděje Celvina „50 Cent“ Martina, měla sloužit jako symbol jeho přerodu.
 
Na problematického chlapce se usmálo štěstí v roce 1998. Tehdy se jej ujala rapová kapela Run-D.M.C., která ho podepsala pod svůj label a naučila ho vše okolo psaní textů. Poprvé se pak 50 Cent objevil na tracku React skupiny Onyx a hned o rok později uzavřel smlouvu s Columbia Records. Producenti byli nadšeni, mladý talentovaný rapper napsal během dvou týdnů šest úspěšných písní a podnikatelé si mnuli ruce. V roce 2000 mělo vyjít 50 Centovo album Power of the Dollar, jenže během pár dnů se všechno změnilo.

50 Cent
Zdroj: Flickr/Stylish HD Wallpapers/volně k použití

Crackový král nechal 50 Centa devětkrát postřelit

V květnu roku 2000 byl 50 Cent devětkrát postřelen. Stalo se tak v době, kdy mu bylo pouhých 25 let, a to přímo před domem jeho babičky v newyorském Queensu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 123161 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak 50 Cent popisuje moment, kdy ho devětkrát postřelili.
  • Kdo se 50 Centa pokusil zabít a proč.
  • Jakou roli v kariéře 50 Centa sehrál Eminem a jak vypadala jeho cesta ke slávě.
  • Ve kterých filmech si zahrál.
  • Jaké kontroverze se s ním pojí, za co byl kritizován a za co se omluvil.
Domů
Sdílet
Diskuse