Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2022 13:34
Čas čtení 1:13
Tímea Krauszová

Kanye West si kupuje pravicovou sociální síť Parler zapojenou do útoku na Kapitol. Chce zajistit prostor konzervativním názorům

Kanye West si kupuje pravicovou sociální síť Parler zapojenou do útoku na Kapitol. Chce zajistit prostor konzervativním názorům
Zdroj: TASR/AP/Michael Wyke
NEWS KANYE WEST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Firma ani rapper neprozradili, na jaké sumě se dohodli.

Kanye West kupuje portál Parler, pravicově orientovanou sociální síť, která slibuje svobodu projevu pro všechny. Podle společného prohlášení tímto krokem zajistí, že Parler v budoucnu vytvoří nezrušitelný ekosystém, ve kterém jsou vítány hlasy všech lidí.

Rapper, oficiálním jménem Ye, by měl akvizici ukončit letos. Prodejní částku Parler neprozradí.

Ye mění svět?

Podle CEO Parleru George Farmera tato smlouva změní svět a způsob, jakým svět přemýšlí o svobodě projevu. „Ye dělá přelomový krok směrem k prostoru svobodných médií a nikdy se nebude muset bát toho, že jej opět odstraní ze sociálních sítí,“ řekl v prohlášení zveřejněném na Parleru.

Rapper se v tiskové zprávě vyjádřil, že „ve světě, ve kterém jsou konzervativní názory považovány za kontroverzní, se musíme ujistit, že máme právo se svobodně vyjádřit“.

Kanye přišel o svůj Instagram a Twitter po několika antisemitských a rasistických příspěvcích. 

Společnost Meta, pod kterou platforma Instagram patří, pro Forbes potvrdila, že rapper, v současnosti vystupující jako Ye, porušil pravidla a zásady společnosti a že předchozí obsah z jeho účtu byl odstraněn, přestože mluvčí neobjasnil, které příspěvky byly v rozporu.

Doporučeno
 Je v zajetí psychopata, nebo se jen snaží o umělecký projev? Poznej manželku Kanyeho Westa Biancu Censori Je v zajetí psychopata, nebo se jen snaží o umělecký projev? Poznej manželku Kanyeho Westa Biancu Censori 6. března 2024 9:00

Twitter krátce nato informoval, že rapper Ye zveřejnil příspěvek, který je v rozporu s pravidly používání jeho služeb. Napsal v něm totiž, že brzy vyhlásí bojovou pohotovost zaměřenou vůči Židům. Odkazoval přitom na termín, který se k označení stupně pohotovosti používá v americké armádě.

CEO Parleru Farmer je manželem Candace Owens a synem bývalého ministra financí USA za stranu konzervativců. Podle něj je Kanye West o krok před ostatními médii.

Parler vznikl v roce 2018, založili jej John Matze a Rebekah Mercer. Jelikož sociální síť byla 6. ledna zapojena do útoku na Kapitol, museli Matzeho z vedení vyhodit a nahradil ho Farmer. Parler byl poté chvíli nedostupný – na Apple Store se mohl vrátit až poté, co přidali funkci kontrolora obsahu v květnu 2021, a před Androidem byl nedostupný až do září 2022.

Domů
Sdílet
Diskuse