Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2022 8:30
Čas čtení 6:16
Vojtěch Vanda

Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko. Young Čáp o chudobě, pouliční realitě a snu živit se hudbou

Narodil jsem se jako naděje, že máma přestane brát piko. Young Čáp o chudobě, pouliční realitě a snu živit se hudbou
Zdroj: Se svolením Young Čápa
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Někdo se musí stylizovat do role osoby, která si sáhla na dno, a někdo ne. Host nového Fresh Rapu je tím druhým případem.

Občas zapomínáme na to, že rap nemusí být jenom drip, záře a lesk, ale také zpověď nebo útěk z krušné reality. Může figurovat jako šikovný prostředek, skrze nějž lze do prostých slov či složitých metafor zabalit i ty nejniternější prožitky, nepříjemné zážitky, zkoušky a vůbec všechny klacky, které se nám během životní cesty dostaly pod nohy.

Zhudebněných příběhů, které bychom mohli zařadit mezi rapové skladby, v nichž se hovoří o lidských úskalích, přesto není zrovna málo. Otázkou je, kolik z nich je opravdových a které jsou pouhou uměleckou stylizací, jež však k umění jako takovému patří odjakživa. Nicméně v tomto původním pouličním žánru se surovost a tvrdá realita cení mnohem více. Naopak stylizace se může brát jako lež a důvod k opovržení.

Zde žádnou stylizaci nenajdeme. Velmi upřímnou zpověď svým fanouškům posílá skrze tracky čerstvě sedmnáctiletý interpret, který toho má na svůj věk mnoho za sebou. A i když má na první pohled úsměvné alter ego, jeho význam společně s jeho životní cestou jsou pravým opakem. Rapperem, kterého ti v říjnu představíme, není nikdo jiný než Young Čáp.

Doporučeno
Od kytary v Koblížcích až po rave rap. Mé tracky jsou generační výpovědí, říká Pawlie Poizn Od kytary v Koblížcích až po rave rap. Mé tracky jsou generační výpovědí, říká Pawlie Poizn 25. září 2022 8:30

Fakt nejsem wannabe, když vám budu říkat o tom, jaký je to dole, má matka fetovala, já po psychinách, pak se se mnou bav jako s volem.

Těžké začátky

Když je člověk na úplné nule, nalezne na tom pouze jedinou pozitivní věc – už to totiž nemůže být horší. Děti, které se v této situaci ocitnou a naučí se v ní chodit, jsou poté připraveny téměř na všechno. A jakmile dostanou šanci, chtějí uspět. I rodilý Pražan Jakub Čapek, jak zní občanské jméno Young Čápa, věděl, že jednou mu musí tzv. přijít karta a odrazit se ode dna.

Příležitost mu dala hudba. Než s ní ale mohl reálně pracovat, musel si projít opravdovým marastem spodních vrstev, jež se v České republice často přehlíží. Zeptali jsme se jej, na základě toho, že o svých zážitcích rapuje, jestli by nám je více nepřiblížil.

„Rapuju o tom paradoxně právě proto, že se mi o tom těžko mluví,“ přiznává Čáp. „Každopádně ve zkratce: Byl jsem dítě, které se narodilo jako naděje, která způsobí, že moje matka přestane brát perník. Víc člověk vyčte z textů, to je obsáhlejší zdroj,“ shrnuje smutný fakt. Některé zážitky si člověk prostě připomínat nechce.

Young Čáp odkázal na texty z tracků Pro kluky z bloku a Underrated Kid. Život s drogově závislou matkou nebyl pro něj jako pro dítě možný, proto se Kuba odstěhoval do Klokánku, tedy do projektu Fondu ohrožených dětí. Jedná se o zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Postupem času měl také štěstí, jelikož si jej jedna rodina adoptovala. Konkrétně adoptivní otec jej následně přivedl k muzice.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i (ob)týdenní updaty o tom, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

„Od momentu, kdy si mě adoptovali mí pěstouni, jsem byl vedenej k hudbě. Můj adoptivní táta mě přivedl ke hře na flétnu a u ní jsem zůstal do svých čtrnácti let. Když na to vzpomínám, byl jsem fakt dobrej. V osmi letech jsem hrál to, co někteří ve třinácti, a ve třinácti to, co některé učitelky na konzervatořích,“ popisuje svůj hudební základ. Jenže zobcová flétna, zvlášť pro dospívajícího kluka, není ve většině případů cool, třeba na rozdíl od hry na kytaru nebo bicí.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

„Má lenost bohužel vyhrála a já s flétnou skončil. V té době jsem přesedlal na rap,“ pokračuje. „Teď se k tomu ale snažím vrátit. Dokonce jsem podal přihlášku na konzervatoř, tak uvidíme, třeba to vyjde,“ usmívá se.

Young Čáp
Zdroj: Se svolením Young Čápa

Rap ale pojede dál. Objasnil nám také, proč vystupuje pod neotřelým pseudonymem Young Čáp. „Jelikož jsem příjmením Čapek, mýmu tátovi odmala říkali Čáp. Když jsem vymýšlel svůj nick já, chtěl jsem, aby to bylo přímo spjaté se mnou a vystihovalo to vlastnost, na které si zakládám nejvíc – loajalita rodině,“ zná cenu blízkých vztahů.

Realita v rapu

Svá pomyslná rapová křídla roztáhl Young Čáp v Brně. Z jeho prvních písní a videoklipů se nápadně linul ven sound a styl UK music. „Ze začátku jsem se strašně hledal, docela i tápal a drillový beaty byly jediný, do kterých mi šlo pořádně psát,“ vysvětluje, že se nejednalo nutně o úmysl skočit na trendovou drillovou vlnu. 

Když si pustíš jeho nejnovější projekty, je v nich drillu čím dál méně. „Jsem pořád ve věku, kdy se to, co se člověku líbí, hodně často mění, takže očekávám, že se ještě budu měnit dál. Každopádně ani nad tím nějak nepřemýšlím, prostě píšu do toho, co mě baví,“ udává na pravou míru. 

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Inspirace přicházela z temných zákoutí nelehkého dospívání, ale také ze situací, které jej potkávaly na obyčejné ulici. K tomu bychom dodali poznámku, že se jedná o ulice u nás doma. „Ze začátku mi strašně pomohlo se z toho vypsat. Byla to pro mě forma terapie a věděl jsem, že je to má silná stránka. Proto jsem o tom psal tak dlouho,“ líčí. Betonové labyrinty sídlišť skrývají nejedna tajemství, před kterými člověk jen zřídka nezavírá oči.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený 🇨🇿Young Čáp🇨🇿 (@youngcap_310)

„Často je ta myšlenka taková, že tu největší chudobu zažili lidi, které znám, nebo mí kamarádi. Mě mrzí, že šance jim pomoct je mizivá. Píšu impulsivně, takže když mám na srdci zrovna tohle, dám to najevo,“ nic neskrývá. „Ale abych odpověděl detailněji, viděl jsem lidi umřít, dvanáctiletý holky šlapat i sedmiletýho kluka s pytlíkem a lepidlem,“ osvětlil, že v jeho textech je jen pramálo stylizace.

Převyprávět podobná traumata trvalo Young Čápovi zhruba rok a půl. Dnes se chce ale soustředit na jiné, snad světlejší zítřky. „Už bylo dost čerpání z minulosti. Chci se soustředit na to, co bude, a ne na to, co bylo,“ ujišťuje.

Dva projekty a „fame“

Kuba je tento rok velmi aktivní. Ostatně, jak už jsme zmínili, jeho rapová kariéra je teprve na začátku. Tudíž není důvod, aby stagnovala. Na Spotify nalezneš hned dva projekty. Nejprve album Prime and Mercy a následně EP Hood Hero. „Prime and Mercy neberu vůbec jako album, jen je to tak napsaný na Spotify. Spíš to beru jako souhrn skladeb, který vznikly za ten první rok rapování,“ hned nás opravuje a uvádí, že nejlepším trackem odtud je pro něj Můj Dres.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

„Hood Hero je sbírka skladeb nahraná v dubnu a květnu tohohle roku, kdy za mnou P4TTY dojížděl do Prahy do studia. V té době jsme začali jezdit první koncerty. Funguje to spíš jako vzpomínka na dobu, která pro nás byla asi nejlepší v životě,“ nepřikládá jim extra valný význam kromě sentimentu. Říkáme si, že to možná ani není třeba. Jak se zdá, u nich rozhodně neskončí.

Že mu rap sedí, ukazují i čísla. Bez obrovské reklamy, velkých jmen, spoluprací s jinými mezižánrovými hudebníky či pomoci labelu dokázal na svých videoklipech na YouTube i právě na streamovacích službách získat desetitisíce zhlédnutí. Zajímalo nás, čím si to vysvětluje.


„Mladí se, alespoň v Brně, vždycky všichni znají,“ odpovídá prostě, „a když člověk začne rapovat a nezní to úplně jako h*vno, vždycky je to haló,“ shrnuje. Views mu narostly pomocí „pouličního networkingu“. „Znal jsem dost lidí, co znalo dost lidí, a už při prvním tracku se mi povedlo vytvořit docela dobrý promo,“ vysledoval.

Čísla, která nasbíral, jsou proto o to cennější, jelikož je nezávislým umělcem. To by mohlo rezonovat u dalších jmen naší tuzemské scény. Jejich pomoc by mohla Čápa zase posunout o něco dál. „I přesto, že jsem s některými v kontaktu a s někým jsem už měl i termín ve studiu, vždy to nějak spadlo a vlastně jsem za to rád,“ mluví o realitě, se kterou se potkal.

„Když se s někým známějším poznám a vznikne to na základě kamarádství, tak klidně. Ale jen proto, abych měl čísla, určitě ne,“ ví Kuba.

Young Čáp
Zdroj: Se svolením Young Čápa

Sny a budoucnost

Stále neobjevený interpret se tak „na výsluní“ českého rapového rybníčku dosud objevil pouze v cenách The MAG. „Nebo také umístění v žebříčku rapczart nad Viktorem Sheenem, ale sám nevím, na kolik jsou to relevantní ocenění,“ váhá a tuší, že ta pravá sláva je asi jiným sportem. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

Určitě jej ale někde čeká. Rapper, který by se cizí osobě představil již výše zmíněným trackem Můj Dres, si tvrdě a bez okolků kráčí za svým snem. Jednotné číslo čteš správně, má totiž pouze jediný. „Sen mám jen jeden, a to živit se hudbou,“ jasně odpovídá.

Rap je celým jeho životem. Když totiž poslouchá nějakou hudbu, jedná se právě o rap, zejména německý, nebo o jeho subžánry jako pop rap nebo dnb rap. V prostředí mladých českých interpretů se také poměrně dobře orientuje, avšak kdyby měl ukázat na jiné mladé talenty, budou to ti, kteří jsou mu nejblíž. Pokud máš tedy zájem, koukni na BNG, jehož členy jsou P4TTY, ASTELONY a 2SIDE.

Co jej čeká v nejbližší budoucnosti? „Měl jsem teď nahraný celý projekt, ale musel jsem od toho upustit. Mám to teď strašně rozházené a sám úplně nevím, jak to bude,“ nepřichází s dobrými zprávami. Fanoušci nicméně zkrátka nepřijdou. „Každopádně bych teď chtěl vydat pár tracků pouze na Spotify a pak se vrhnout na tvorbu první desky. Cítím, že už je čas,“ láká.

Závěrem Young Čáp velmi rád doporučil poslední track, na kterém spolupracoval. „Můj kámoš Astelony nedávno vydal EP, kde máme spolupráci na skladbě Nechala ve mně zlo. Check it out!“ vybízí.

Domů
Sdílet
Diskuse