Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Decathlon.
21. prosince 2022 13:00
Čas čtení 2:41
Sponzorovaný obsah

Jak se obléct na hory a bez čeho bychom neměli vyrazit na svah: Nákupem lyží či snowboardu to teprve začíná

Jak se obléct na hory a bez čeho bychom neměli vyrazit na svah: Nákupem lyží či snowboardu to teprve začíná
Zdroj: Decathlon
SPORT LYŽOVÁNÍ OUTDOOROVÉ SPORTY SNOWBOARD ZIMNÍ SPORTY
Uložit Uložené

Nepodceňuj nákup doplňků. S kvalitní výbavou vydržíš na sjezdovce celý den.

Příchod prvního sněhu nepotěší každého, především řidiči ho obvykle nevítají. Existuje však místo, kde zmrzlé tváře a končetiny lidem nevadí, a tím je sjezdovka. Také už se nemůžeš dočkat, až vyrazíš na hory? Díky našim tipům si letos zimní sporty užiješ ještě o něco lépe, ať už patříš mezi lyžaře, nebo upřednostňuješ snowboard.

Pro většinu lidí je nejdůležitější vhodný výběr lyží a lyžáků či snowboardu a snowboardových bot. Stejný čas bychom však měli věnovat také nákupu doplňků, jako je helma, brýle a vhodné oblečení. Právě ty nám zajišťují bezpečnost i potřebné pohodlí a při celodenním ježdění mohou být opravdovým gamechangerem. Poradíme ti, na co se zaměřit a kde sehnat výbavu na lyže i snowboard za příjemné ceny.

Dobrá přilba je základ

Jestli se bez něčeho žádný lyžař ani snowboardista opravdu neobejde, je to přilba. V nabídce specializovaných obchodů najdeš velký výběr přileb s různou velikostí, vybaveností a samozřejmě i cenou. Tu správnou nevybereš jinak, než že budeš zkrátka zkoušet. Poznáš ji tak, že ti bude na hlavě sedět, jako by na ni patřila. Rozhodně se nesmí stát, že by se nakláněla ze strany na stranu nebo viklala.

decathlon
Zdroj: Decathlon

Spousta lidí se u přilby příliš zaměřuje na její hmotnost, není to však ten hlavní parametr, kterému věnovat pozornost. Rozdíly ve váze různých druhů přileb nejsou velké, proto se vyplatí zvolit o pár gramů těžší, ale takovou, která bude vybavená odvětráváním, aby se ti nepotila hlava. Oceníš také polstrování, díky kterému nebudeš muset pod helmou nosit čepici.

Pokud potřebuješ s výběrem poradit podrobněji, stav se v prodejně Decathlon, kde se ti bude věnovat specializovaný pracovník. Doporučí ti vybavení nejen pro zimní sporty, ale i jakékoliv další. Seženeš tam produkty známých výrobců i domovských značek za super cenu. Stačí jedna návštěva a pořídíš si vybavení na svah od hlavy až k patě. Zároveň tam můžeš sehnat vánoční dárky pro všechny sportovní nadšence v rodině i mezi kamarády.

Tip: Jestli nosíš dioptrické brýle, vezmi si je na zkoušení s sebou, aby ti do přilby správně seděly. Můžeš si také vybrat speciální přilbu s hledím a vyhnout se tak potřebě mít dioptrické brýle za těmi lyžařskými.

nakupuj v decathlonu
decathlon
Zdroj: Decathlon

Lyžařské či snowboardové brýle

Speciální brýle určené na lyže a snowboard mají hned několik funkcí. Chrání zrak nejen před mrazem, ale také oslňujícím odrazem slunce od sněhu a v případě pádu zabraňují úrazu očí. Volba brýlí závisí především na počasí. Právě podle něj se totiž rozdělují do několika kategorií. Brýle označené jako S3 jsou určené do slunečných dnů a fungují podobně jako brýle sluneční. Brýle do špatného počasí s označením S1 zlepšují viditelnost a ty s označením S2 jsou kompromisem mezi oběma variantami. Koupit se dají také fotochromatické brýle, které se přizpůsobují aktuálnímu počasí, na sluníčku se tedy automaticky zatmaví, a v mlze naopak zesvětlí.

Patříš mezi lyžaře či snowboardisty, kteří se pravidelně zastavují, aby si odmlžili výhled? Pak si vyber brýle s dvojitým zorníkem, které díky dvěma vrstvám skla zabraňují kondenzaci vody, a tedy i nepříjemnému mlžení.

decathlon
Zdroj: Decathlon

Jak se obléct na sjezdovku?

Jako všude jinde, i na sjezdovce chceme vypadat dobře. Outfit by však měl být především funkční. Velkou roli hraje spodní vrstva oblečení. Měla by být z materiálu, který zahřeje a zároveň dobře odvádí pot. Tedy ideálně funkční triko a lyžařské spodní kalhoty. Na triko si obleč ještě hřejivou mikinu z materiálu, který nepropustí teplo – například fleece. 

Vrchní vrstva musí být především nepromokavá, aby k tělu nepustila sníh ani déšť. Tvoří ji lyžařské či snowboardové kalhoty a kvalitní funkční bunda. Pokud chceš do bundy zainvestovat, vyber si produkt s membránou, která pomáhá odvádět pot. Míru, do jaké tě bunda a kalhoty ochrání před vlhkem, poznáš podle hodnoty vodního sloupce. Čím vyšší je tento ukazatel, tím déle oblečení vydrží suché v dešti a sněhu.

Kolik vrstev na sebe nakonec natáhneš, záleží na tom, jak snášíš zimu. Oblečení můžeš přizpůsobit vlastním potřebám, vždy ale mysli na to, že potřebuješ zůstat v suchu a teple. Samozřejmostí ve výbavě jsou také kvalitní nepromokavé rukavice a teplé ponožky, které stejně jako všechny další zmíněné produkty seženeš v prodejnách či na e-shopu Decathlon

decathlon
Zdroj: Decathlon
Domů
Sdílet
Diskuse