Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. prosince 2022 21:10
Čas čtení 1:36
Ilona Hobzová ČTK

Český jedlík snědl kilogram býčích varlat za necelé tři minuty. Na kontě má už řadu dalších rekordů

Český jedlík snědl kilogram býčích varlat za necelé tři minuty. Na kontě má už řadu dalších rekordů
Zdroj: ČTK
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Soutěžím v jedení se Jaroslav Němec věnuje osmnáct let.

Netradiční rekord, i když zatím neoficiální, vytvořil v pátek odpoledne v Sebranicích na Blanensku extrémní jedlík Jaroslav Němec. Za méně než tři minuty, přesně za dvě minuty a 58 vteřin, zvládl sníst kilogram býčích varlat, které mu kuchař motorestu Zlatá studna připravil přírodně na víně se slaninou.

Rekord v pojídání pařátů nebo nejsmradlavější rybí konzervy na světě

„Obvykle je připravuje jako řízek v trojobalu, ale řízky na rychlost jsem už jedl. Zvolili jsme proto přírodní úpravu a kilogram masa,“ řekl Němec ČTK o soutěži v pojídání býčích varlat. Obecně se soutěžím v jedení věnuje už osmnáct let. Často se zápolení týkají běžných jídel, jako jsou například ovocné knedlíky, tousty nebo jitrnice. Naposledy letos v prosinci Němec zvítězil v pojídání bramborového salátu. Kilogram tohoto pokrmu snědl za dvě minuty a devět vteřin. 

 

V rámci jedení se ale český jedlík pouští i do méně tradičních výzev. Proslavil se třeba tím, že jako první na světě snědl menu složené ze tří nejvíce zapáchajících jídel. Patří mezi ně zkvašené žraločí maso hákarl, švédské jídlo ze zkvašeného rybího masa surströmming a ovoce durian. Vytvořil také světový rekord v pojídání kuřecích pařátů.

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Letos Čech snědl i nejsmradlavější rybí konzervu na světě – surströmming. Jedná se o švédské jídlo, které se vyrábí několikaměsíčním zkvašením rybího masa a vyznačuje se intenzivním zápachem. Plechovku o obsahu 400 g dokázal Němec sníst a vypít za tři minuty a čtrnáct sekund. Tento rekord zaznamenala agentura Dobrý den, která zajišťuje zápisy do České knihy rekordů. Němec tento výkon označil za jeden z nejobtížnějších.

Vyučený kuchař, který se v současnosti živí jako skladník, se chystá vydat knihu, v níž shrne své zkušenosti se soutěžemi v jedení a přidá také vlastní recepty. „Mám asi 15 receptů, které vyhrály nějaké soutěže, a rád bych se o ně s lidmi podělil,“ uvedl Němec. Tyto recepty ale nepředstavují žádné extrémy, je mezi nimi třeba bábovka s vaječným koňakem.

Je docela překvapivé, že pokud nesoutěží, snaží se jíst zdravě, často vegetariánsky. „Většina soutěží se koná jako součást víkendových akcí, takže v týdnu se zase vrátím k běžnému jídelníčku,“ vysvětlil a doplnil, že kvůli koníčku nemá žádné zdravotní obtíže. Když se chystá pojídat neznámou specialitu, zjistí předem, zda si její konzumací nemůže způsobit zdravotní problémy.

„Když jsem se chystal sníst tarantuli, zjistil jsem, že problémem by mohly být chloupky, které se člověku mohou zapíchnout do krku. Ale domluvil jsem se s kuchařem na úpravě a žádné problémy nebyly,“ popsal pro ČTK.

Domů
Sdílet
Diskuse