Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. ledna 2023 19:04
Čas čtení 0:41
Kuni Nguyenová

Umělá inteligence téměř přesně odhadla výsledky voleb. Stačilo jí 10 procent sečtených hlasů

Umělá inteligence téměř přesně odhadla výsledky voleb. Stačilo jí 10 procent sečtených hlasů
Zdroj: ČTK/Taneček David
ČESKO PREZIDENTSKÉ VOLBY 2023 UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Za technologií k předpovědi toho, jak dopadnou volby, stojí Vojtěch Létal a společnost Blindspot AI.

Stačilo 10 procent sečtených okrsků a umělá inteligence dokázala předpovědět výsledky prezidentských voleb. Technologii vyvinul Vojtěch Létal a společnost Blindspot AI, která odhadovala, kdo do postoupí do druhého kola. Předpovídaný výsledek oproti tomu skutečnému pak zveřejnil na svých webových stránkách. A jak to dopadlo?

Doporučeno
Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách Výsledek prezidentských voleb on-line: První Pavel, druhý Babiš. „Vím, že se na mě chystá kompro,“ uvedl Babiš po volbách 14. ledna 2023 9:03

Jak můžeš vidět, výsledky prvního kola voleb odhadla umělá inteligence s děsivou přesností. S pořadím kandidátů na prezidenta či prezidentku se nemýlila a její procentuální odhady byly téměř bez chyby.

Výsledek voleb, které předpověděla umělá inteligence.
Výsledek voleb, které předpověděla umělá inteligence. Zdroj: Volby Blindspot AI

Technologie předpověděla Pavlovi 35,39 % hlasů a výhru v prvním kole prezidentských voleb před Babišem se 35,01 % hlasů. Danuši Nerudové přiřkla 13,92 % hlasů. Téměř nepatrně se zmýlila pouze u Pavla (35,40 %) a u Babiše (34,99 %).

Skutečné výsledky prvního kola prezidentských voleb po sečtení všech okrsků.
Zdroj: REFRESHER/ČSÚ

Na volebním serveru Českého statistického úřadu se můžeš podívat nejen na konečné výsledky voleb, ale i na to, jak se hlasovalo v jednotlivých krajích, obcích a okrscích. Shrnuli jsme ti to i v našem samostatném článku

Dění během druhého dne úvodního kola prezidentských voleb sleduje zpravodajská redakce Refresher News v článku živě. Pokud tedy chceš mít přehled o veškerém aktuálním dění, navštiv náš článek.

Domů
Sdílet
Diskuse