Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2023 v 16:00
Čas čtení 1:13
Kuni Nguyenová

Video: Muž v San Franciscu proti sobě poštval celé město, když kropil bezdomovkyni vodou. Teď mu za to hrozí vězení

Video: Muž v San Franciscu proti sobě poštval celé město, když kropil bezdomovkyni vodou. Teď mu za to hrozí vězení
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Virální video, ve kterém majitel umělecké galerie kropí bezdomovkyni proudem vody ze zahradní hadice, začala řešit i policie. Muž nyní čelí možnému trestu odnětí svobody.

Internetem se v posledních dnech šířilo video, které zejména v americkém San Franciscu vyvolalo rozruch a naštvané reakce. „Nedostatek empatie a soucitu. Kruté,“ reagoval například jeden z twitterových kritiků.

V klipu pořízeném 9. ledna totiž v městské části North Beach muž opakovaně křičí „Pohni se!“ na ženu, která sedí na zemi vedle kontejneru na odpadky obklopená přikrývkami a dalším majetkem. Na ženu pak nasměroval proud vody ve snaze přimět ji, aby šla dál.

Po čase se ukázalo, že se jednalo o 71letého Colliera Gwina, majitele umělecké galerie. Policie tohoto muže pak ve středu zatkla. Podle prohlášení sanfranciské policie hrozí Gwinovi trest odnětí svobody až na šest měsíců a pokuta 2 000 dolarů (tj. přes 44 tisíc korun), pokud bude odsouzen za přečin. Informoval o tom deník The Guardian a San Francisco Chronical.

Bojovník za bezdomovce? 

Gwin byl obviněn z přestupku „za údajné úmyslné a nezákonné stříkání vodou na ženu, která se ocitla v bezdomovectví“. Samotná oběť sice podle okresního státního zástupce v San Franciscu nechtěla vznést obvinění, nicméně žalobci věří, že video poskytlo dostatek důkazů pro vyšetřování.

Doporučeno
„Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu „Děda“ Eminem není pro mladý. The Death of Slim Shady skrývá jeho strach z generačního posunu 16. července 2024 v 13:00

Ačkoliv pachatel dříve podle deníku San Francisco Chronicle řekl, že omluvit se je pro něj těžké, a za své údajné „obrovské úsilí“ se vykresloval jako bojovník za bezdomovce, nyní otočil o 180 stupňů. Gwin se nakonec omluvil s tím, že se zavázal k nápravě. „Vím, že je velmi těžké se na to dívat. Mohu jen požádat ostatní, aby možná lépe pochopili můj ‚bod zlomu‘,“ řekl.

Podle deníku byla navíc žena, kterou zastánci bezdomovců znají jako Q, minulý týden z neznámých důvodů převezena do nemocnice.

Domů
Sdílet
Diskuse