Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. února 2023 17:42
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

VIDEO: Nad Havají se objevil záhadný vesmírný úkaz

VIDEO: Nad Havají se objevil záhadný vesmírný úkaz
Zdroj: Unsplash/Arthur Debons Guffroy
NEWS SPACEX VESMÍR
Uložit Uložené

Nad Havají se objevil zvláštní vír, odborníci tvrdí, že se může jednat o důsledek startu rakety společnosti SpaceX.

Kamery v observatoři zachytily zvláštní úkaz na havajské noční obloze. Na vrcholu místní největší hory Mauna Kea se mezi hvězdami objevila „zvláštní spirála“. Úkaz, který vypadá trochu jako vír, podle odborníků souvisí se startem rakety Falcon Heavy, jež v polovině ledna odstartovala s vojenským satelitem. Informuje o tom Česká televize na svém Instagramu.

Doporučeno
Jaké je nejhezčí místo Moravskoslezského kraje? Hlasuj v anketě Jaké je nejhezčí místo Moravskoslezského kraje? Hlasuj v anketě 1. února 2023 16:18

Video se poprvé objevilo na oficiálním twitterovém účtu teleskopu Subaru 19. ledna. „Hvězdná kamera Subaru-Asahi zachytila záhadnou létající spirálu nad ostrovem Maunakea na Havaji. Zdá se, že spirála souvisí s vypuštěním nového satelitu společností SpaceX,“ okomentoval administrátorský tým účtu záhadný jev.

Server NPR upozorňuje, že to není poprvé, kdy start rakety společnosti SpaceX podobný jev vytvořil. Nebeská spirála se v minulosti objevila na obloze nad Novým Zélandem, a to po startu rakety minulý červen. Podobný jev zachytil Subaru teleskop i v dubnu, rovněž na havajské obloze.

Doporučeno
Ozzy Osbourne končí s vystupováním po světě, zdraví mu to nedovolí Ozzy Osbourne končí s vystupováním po světě, zdraví mu to nedovolí 1. února 2023 10:28

Část lidí ze serverů věnujících se vesmírné tematice naznačila, že se může jednat o zbytky paliva, které raketa vypouští okolo sebe. To má totiž vyšší tlak než atmosféra a po osvícení Sluncem vytváří podobné tvary.

Domů
Sdílet
Diskuse