Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. února 2023 17:58
Čas čtení 0:39
Veronika Dlesková

Galerie: Český fotograf snímá zvířata unikátním způsobem. Poznáš, kdo je na těchto detailních fotografiích?

Galerie: Český fotograf snímá zvířata unikátním způsobem. Poznáš, kdo je na těchto detailních fotografiích?
Zdroj: Foto: Martin Veselý
KULTURA FOTOGRAFOVÁNÍ UMĚNÍ ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Fotograf Martin Veselý fotí detaily zvířecích chodidel už jedenáct let. Jak vypadají tlapy krokodýla, nosorožce nebo slona? Detailní fotografie jsou k vidění v galerii Myslbek do 30. března.

Martin Veselý fotí exotická zvířata v Safari Parku Dvůr Králové. Za snímky, které právě teď vystavuje v galerii Myslbek, získal druhé místo v soutěži Czech Natural Photo 2022. „Focení probíhá už jedenáct let. Obvykle vyfotím jednu nebo dvě tlapky za měsíc,“ sdělil umělec Refresheru.

Doporučeno
Kdo se to tak šibalsky usmívá? Švýcaři vrátili Peru 2500 let starou hlavu Kdo se to tak šibalsky usmívá? Švýcaři vrátili Peru 2500 let starou hlavu 8. února 2023 16:38

„Většina zvířat je úplatná. Stačí jim dát pamlsek a ony se s člověkem spřátelí,“ popsal Veselý. Takto se prý skamarádil například se slonem, ale i s dalšími svými „modely a modelkami“. „Zvířata fotím zpravidla bez předchozího uspání. Třeba s krokodýlem mi pomáhalo několik lidí. Jednou rukou jsem mu držel ocas a v druhé jsem měl foťák,“ dodává. Bez anestezie fotil také například už zmíněného slona či nosorožce. 

Doporučeno
Toto je nejstarší pes na světě. Je mu třicet let, málem se nedožil ani dvou týdnů Toto je nejstarší pes na světě. Je mu třicet let, málem se nedožil ani dvou týdnů 5. února 2023 18:00

Fotograf využívá k této sérii improvizovaný ateliér. Ten se skládá z divadelního sametu, který pohlcuje světlo, a ateliérových světel. „Focení nadále probíhá. Kromě toho připravuji další výstavu v Trutnově. Od 7. března tam budou vystaveny abstraktní plechové obrazy,“ uzavřel Veselý. Výstavu Doteky Afriky můžeš vidět v Praze v galerii Myslbek do 30. března. 

Zebra Grévyho.Tučňák brýlový.Šimpanz učenlivý.Slon africký.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse