Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2023 14:00
Čas čtení 0:29
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Jak dobře znáš Viktora Sheena? Tento kvíz to odhalí

KVÍZ: Jak dobře znáš Viktora Sheena? Tento kvíz to odhalí
Zdroj: Natalie Kubenk
HUDBA ČESKÝ RAP HUDBA RAP
Uložit Uložené

Těžko můžeš momentálně hledat poslouchanějšího rapového interpreta u nás. Proto jsme si připravili kvíz, který prověří tvé vědomosti o jeho osobě.

Viktor Sheen je úplně všude. Společně s Calinem vydali v novém roce album ROADTRIP, které za 17 dní hravě přeskočilo 10 milionů streamů na Spotify. Jeho jméno je vidět na billboardech, v hitparádách, na bannerech, na YouTube... Je prostě tváří moderní popové generace české hudby. 

Pojďme se ale sami sebe zeptat, zda veřejně exponovaného rappera opravdu známe tak dobře, jak si myslíme. Připravili jsme pro tebe 10 rychlých kvízových otázek, které prověří, jestli máš hlubší povědomí o tom, kým vlastně Sheen je. Doporučujeme si při něm tzv. „nelhát do kapsy“, vypnout Google a nastartovat mozek. Jen tak si opravdu ověříš, jak jsi na tom.

A kdyby tě náhodou zajímal náš názor na jeho novou kolabo desku s brněnským zpěvákem, můžeš si přečíst naši recenzi zde.
Kvíz
Jak dobře znáš Viktora Sheena?
110
Ve kterém městě se Viktor Sheen narodil?
Kladno
Praha
Astana
Almaty
Vysvětlení
Začneme velmi zlehka. I ti, kteří Viktora Sheena neposlouchají, vědí, že není původem Čech. Narodil se v Kazachstánu, v deváté největší zemi světa, která má však ani ne dvakrát více obyvatel než Česká republika. Sheen pochází z největšího města středoasijského státu Almaty, známého též jako Alma-Ata.
210
Pamatuješ si na první Sheenův pseudonym, s nímž oslovil širší spektrum českých rapových posluchačů?
Charles Sheen
Charlie Sheen
Viktor
Sheen
Vysvětlení
Otázka zahrnuje pravděpodobně první informaci, kterou můžeš o Viktoru Sheenovi alias Viktoru Dundičovi nalézt na internetu. Poté, co vydal mixtape Winning, ještě pod pseudonymem Charles Sheen, se o něj začal zajímat prakticky každý.
310
Kolik studiových desek dosud Viktor Sheen vydal?
6
8
9
7
Vysvětlení
Nenech se zmást, opravdu to začalo až Projektem Asia s Rennem Dangem. Po odchodu z Blakkwood Records nahrál Sheen album Jungler a Grál s Jicksonem. Největší úspěchy poté přišly s alby Černobílej svět, Barvy a Příběhy a sny. Poslední desku vydal tento rok s Calinem s názvem ROADTRIP.
410
Jak se jmenoval track na mixtapu Winning, který jako první získal velkou pozornost a stal se break-out hitem pro Sheenovu kariéru?
Winning
Kush s ní
Flyin'
Strach (ft. Darewin)
Vysvětlení
V roce 2013 nebylo ještě zdaleka normální, aby track bez videoklipu získal za krátkou dobu statisíce zhlédnutí na YouTube. Streamovací platformy ještě nehrály pré. Tehdy, letos to bude už 10 let, vyšel singl Kush s ní. Charles Sheen, ještě neobjeven, podložil svůj hlas známým instrumentálem z tracku Superman od Eminema a zasloužil se o pozornost posluchačů.
510
Který český přední label dal Sheenovi první možnost vydat jeho tracky na YouTube?
Money Music
Mafia Records
PVP Label
Blakkwood Records
Vysvětlení
Trošku chyták. Nicméně každý, kdo sleduje Sheenovu cestu, ví, že v době, kdy se objevil se skupinou DSTFRS (Da Staffers) na radarech tuzemského rapu, se stal součástí turbulentního PVP Labelu. Ten vznikl z iniciativy tehdejšího člena MAAT Fosca Almy a Lucase Blakka.
610
Co má Sheen napsáno v popisku svého kanálu na TikToku? (Ke 20. 2. 2023, pozn. red.)
„full time twitch streamer“
„twitch streamer“
Nemá tam nic.
„nedoceněnej...“
Vysvětlení
Všichni víme, že se jedná o rappera. Viktor je nicméně známým vášnivým hráčem počítačových her, což dává najevo prakticky v každém druhém tracku, který vydá. Je jasné, že popisek „full time twitch streamer“ je velmi přitažený za vlasy, pravdou však zůstává, že když má čas, hry hraje jako o život. Sám se můžeš přesvědčit na jeho streamu.
710
Viktor Sheen začal streamovat na Twitchi díky dnes již legendárnímu charitativnímu streamu. Proč v tom ale pokračuje dál?
Aby opodstatnil svou hráčskou vášeň.
Aby se vyrovnal s psychickými problémy.
Aby získal ještě další fanoušky.
Aby nemusel myslet na hudbu.
Vysvětlení
V zajímavém rozhovoru pro youtubera Ducklocka Sheen přiznal, že jeho streamování mu pomohlo s OCD a panickou atakou, které se mu rozvinuly kolem roku 2016, kdy se dostával na vrchol hudebních hitparád. Hraní her a komunikace s fanoušky, ať už se to jeví odpočinkově, jak chce, mu pomohly s psychickým zdravím.
810
Nejsledovanějším sólo videoklipem Viktora Sheena je na track Ibalgin. Znáš ale jeho druhý nejsledovanější sólo klip na YouTube?
Mlha
Offline
Mráz
Věčný
Vysvětlení
Až na měsíc asi slyšel každý. Viktor Sheen je spoluautorem tracku nejsledovanějšího českého rapového videoklipu na YouTube, my se však ptáme na sólo věci. Jediný jeho klip, který přesáhl desetimilionovou hranici, je na track Ibalgin, ještě na kanále Blakkwood Records. Třetím nejsledovanějším sólo klipem je na track Offline. Druhé místo, na které jsme se ptali, najdeš na kanálu MONEY MUSIC. Zde vyšel videoklip na track Věčný z mixtapu NSD, kterému se povedlo přesáhnout 7,5 milionu zhlédnutí.
910
Viktor Sheen je držitelem několika platinových desek. Víš kolika a za která alba? (Ke 20. 2. 2023 pozn. red.)
Tři platinové desky získal za album Černobílej svět a dvě za album Barvy.
Tři platinové desky získal za album Černobílej svět a dvě za album Příběhy a sny.
Tři platinové desky získal za album Černobílej svět, dvě za album Barvy a jednu za Příběhy a sny.
Dvě platinové desky získal za album Černobílej svět a dvě za album Barvy.
Vysvětlení
Pravidla pro zisk platinové desky se v posledních letech mění prakticky pořád. Podle IFPI jsou pravidla od 1. ledna 2022 taková, že aby mohlo být album platinové, musí mít obrat ve výši 1 milionu korun v České republice, do kterého se započítávají veškeré příjmy, tedy i fyzické a digitální prodeje včetně příjmů z YouTube. Viktoru Sheenovi se nejvíce dařilo s albem Černobílej svět, za nějž získal platinovou desku celkem třikrát, dvě následně získal za album Barvy.
1010
Hlas není jediná věc, kterou Viktor Sheen v rapu vyniká. Sám také produkuje a dělá instrumentály. Pod jakým pseudonymem?
Sheen
ivanoff
Pilate
Leryk
Vysvětlení
Odpovědi, které jsou níže, náleží beatmakerům. Pilate a Leryk jsou však jména úplně jiných osob. Sheen vystupuje jako Sheen pouze jako rapper, tudíž logicky musí být správně poslední možnost. Pokud jsi to ještě nezaregistroval*a, koukni se do popisků k videoklipům, často tam bájného ivanoffa najdeš.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse