Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. února 2023 18:38
Čas čtení 0:57
Ilona Hobzová

Čínská policie vycvičila veverky, aby pomáhaly s hledáním drog

Čínská policie vycvičila veverky, aby pomáhaly s hledáním drog
Zdroj: Flickr/Tambako The Jaguar/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ČÍNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Veverky mají podle policie v hledání drog řadu výhod oproti psům.

Čínské město Čchung-čching rozšířilo policejní sbor o nové členy, kteří by tě možná překvapili. V boji proti dealerům drog má strážníkům nově pomáhat šest veverek. O jejich výcviku promluvil policejní psovod Yin Jin, který ho měl na starost. 

Výcvikový program lze prý použít i pro jiná zvířata

Policie v Čchung-čchingu sdělila státnímu médiu The Paper, že veverky jsou malé, mrštné a dokáží prohledávat malé prostory ve skladech, kam se psi nedostanou. Veverky jsou vycvičeny k tomu, aby svými drápy škrábaly po krabicích a upozornily tak své psovody („veverkovody“), pokud drogy objeví. „Věděli jsme, že veverky mají vynikající čich. Ale v minulosti jsme neměli takové možnosti, abychom se o výcvik těchto malých hlodavců mohli pokusit,“ uvedl psovod Yin Jin.

V rozhovoru pro státní deník Global Times Yin uvedl, že výcvikový program vyvinutý pro veverky v Čchung-čchingu lze použít i pro výcvik jiných zvířat k vyčmuchávání drog. Přestože v testech byly veverky úspěšné, zatím není jasné, kdy a jak často je policisté nasadí do ostré akce. 

Čína uplatňuje politiku nulové tolerance vůči užívání drog a obchodování s nimi. V roce 2021 označil mluvčí čínského velvyslanectví drogy jako společného nepřítele lidstva.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

V případě odhalování drog jsou zatím čínské veverky zřejmě nejoriginálnějším zvířecím pomocníkem. V historii se různé druhy zvířat využívaly k odhalování nebezpečných látek, například výbušnin. V roce 2002 americký Pentagon podpořil projekt využití včel k odhalování bomb. Kambodža nasadila vycvičené krysy, aby pomáhaly pyrotechnickým jednotkám při hledání zakopaných výbušnin na minových polích. 

Domů
Sdílet
Diskuse