Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
18. února 2023 v 16:38
Čas čtení 1:37
Tímea Krauszová

Populární vlasová značka čelí žalobě. 28 žen tvrdí, že jim z jejích produktů vypadaly vlasy

Populární vlasová značka čelí žalobě. 28 žen tvrdí, že jim z jejích produktů vypadaly vlasy
Zdroj: Unsplash/averie woodard/volně k užití (ilustrační foto)
MÓDA ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V reakci na žalobu firma nestáhla žádné produkty z oběhu a všechna obvinění popřela.

Produkty značky Olaplex způsobují vypadávání vlasů a několik dalších problémů s vlasy a pokožkou hlavy. Tvrdí to 28 žen, které podaly hromadnou žalobu a od firmy požadují odškodné ve výši 70 tisíc dolarů. Podle BBC některé ze žen zažívaly nepříjemné svědění, měly na hlavě vyrážky, kvasinkovou infekci i otevřené rány a mozoly. Trápily je bolesti a pálení pokožky.

Olaplex je známý řadou produktů určených k hloubkové obnově a regeneraci vlasů a marketing je zaměřen především na ženy, jež si barví a zesvětlují vlasy. V reakci na žalobu firma nestáhla žádné produkty z oběhu, na Instagramu zveřejnila výsledky laboratorních testů, které mají dokazovat, že její produkty jsou bezpečné, a všechna obvinění odmítá. Podrobné výsledky testů má na webu.

Chtěly korunu krásy, zůstala jim pleš

Olaplex slibuje posílené vazby a regenerované vlasy. Přestože většina produktů je volně dostupná, některé lze zakoupit až po konzultaci v kadeřnickém salonu a často po nich sahají lidé, již vlasy nějak zatěžují (například po zesvětlení) nebo je touží posílit. Firma se chlubí patentovanými složkami a klinickými testy, které potvrzují její sliby.

Olaplex
Zdroj: Unsplash/Shayna Douglas/volně k užití

Rozzlobené zákaznice, které firmu žalují, místo toho o vlasy přišly. Na hlavě jim zůstala plešatá místa a vlasy jsou suché, lámou se a jsou v horším stavu než dříve. Advokátní kancelář Law Centre of Amy E. Davis, jež je zastupuje, dokonce zveřejnila fotky jedné z nich. Na těch jsou vidět pleš a vlasy, které nevypadají jako ty v reklamních postech firmy.

Doporučeno
Říjen je měsíc boje proti rakovině prsu. Takhle můžeš díky kampani známého brandu pomoci Říjen je měsíc boje proti rakovině prsu. Takhle můžeš díky kampani známého brandu pomoci 11. října 2024 v 14:30

V žalobě se zmiňuje i fakt, že v produktech se nacházejí látky lilial a pantenol. Lilial se používal v kosmetice jako parfémová složka, je to vonný alergen, který je v Evropské unii zakázán od března 2022. Firma dokonce tvrdí, že kvůli obezřetnosti jej odstranila i z produktů, jež prodává jinde, například ve Spojených státech. Žaloba však tvrdí, že staré složení firma stále využívá a prodává, a právníci trvají na tom, že žádný jiný faktor nepřichází v úvahu: vypadávání vlasů údajně způsobily právě produkty Olaplex.

Společnost však tvrzení o vypadávání vlasů odmítá. „Produkty Olaplex nezpůsobují vypadávání ani lámání vlasů. Nezávislé laboratorní testy ukazují, že jsou bezpečné a účinné,“ píše se v prohlášení na web stránce, kde najdeš i výsledky zmíněných testů. Zástupci firmy tvrdí, že jsou připraveni bojovat a chránit její dobré jméno vůči „nepodloženým tvrzením“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OLAPLEX (@olaplex)

CEO firmy JuE Wong na Twitteru vyjádřila soucit se ženami a řekla, že vypadávání vlasů je bolestivé a emotivní téma. Zároveň však zopakovala stanovisko firmy, že její produkty jsou ověřeny třetími stranami a nezpůsobují vypadávání vlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse