Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2023 16:38
Čas čtení 1:37
Tímea Krauszová

Populární vlasová značka čelí žalobě. 28 žen tvrdí, že jim z jejích produktů vypadaly vlasy

Populární vlasová značka čelí žalobě. 28 žen tvrdí, že jim z jejích produktů vypadaly vlasy
Zdroj: Unsplash/averie woodard/volně k užití (ilustrační foto)
MÓDA ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V reakci na žalobu firma nestáhla žádné produkty z oběhu a všechna obvinění popřela.

Produkty značky Olaplex způsobují vypadávání vlasů a několik dalších problémů s vlasy a pokožkou hlavy. Tvrdí to 28 žen, které podaly hromadnou žalobu a od firmy požadují odškodné ve výši 70 tisíc dolarů. Podle BBC některé ze žen zažívaly nepříjemné svědění, měly na hlavě vyrážky, kvasinkovou infekci i otevřené rány a mozoly. Trápily je bolesti a pálení pokožky.

Olaplex je známý řadou produktů určených k hloubkové obnově a regeneraci vlasů a marketing je zaměřen především na ženy, jež si barví a zesvětlují vlasy. V reakci na žalobu firma nestáhla žádné produkty z oběhu, na Instagramu zveřejnila výsledky laboratorních testů, které mají dokazovat, že její produkty jsou bezpečné, a všechna obvinění odmítá. Podrobné výsledky testů má na webu.

Chtěly korunu krásy, zůstala jim pleš

Olaplex slibuje posílené vazby a regenerované vlasy. Přestože většina produktů je volně dostupná, některé lze zakoupit až po konzultaci v kadeřnickém salonu a často po nich sahají lidé, již vlasy nějak zatěžují (například po zesvětlení) nebo je touží posílit. Firma se chlubí patentovanými složkami a klinickými testy, které potvrzují její sliby.

Olaplex
Zdroj: Unsplash/Shayna Douglas/volně k užití

Rozzlobené zákaznice, které firmu žalují, místo toho o vlasy přišly. Na hlavě jim zůstala plešatá místa a vlasy jsou suché, lámou se a jsou v horším stavu než dříve. Advokátní kancelář Law Centre of Amy E. Davis, jež je zastupuje, dokonce zveřejnila fotky jedné z nich. Na těch jsou vidět pleš a vlasy, které nevypadají jako ty v reklamních postech firmy.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

V žalobě se zmiňuje i fakt, že v produktech se nacházejí látky lilial a pantenol. Lilial se používal v kosmetice jako parfémová složka, je to vonný alergen, který je v Evropské unii zakázán od března 2022. Firma dokonce tvrdí, že kvůli obezřetnosti jej odstranila i z produktů, jež prodává jinde, například ve Spojených státech. Žaloba však tvrdí, že staré složení firma stále využívá a prodává, a právníci trvají na tom, že žádný jiný faktor nepřichází v úvahu: vypadávání vlasů údajně způsobily právě produkty Olaplex.

Společnost však tvrzení o vypadávání vlasů odmítá. „Produkty Olaplex nezpůsobují vypadávání ani lámání vlasů. Nezávislé laboratorní testy ukazují, že jsou bezpečné a účinné,“ píše se v prohlášení na web stránce, kde najdeš i výsledky zmíněných testů. Zástupci firmy tvrdí, že jsou připraveni bojovat a chránit její dobré jméno vůči „nepodloženým tvrzením“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa OLAPLEX (@olaplex)

CEO firmy JuE Wong na Twitteru vyjádřila soucit se ženami a řekla, že vypadávání vlasů je bolestivé a emotivní téma. Zároveň však zopakovala stanovisko firmy, že její produkty jsou ověřeny třetími stranami a nezpůsobují vypadávání vlasů.

Domů
Sdílet
Diskuse