Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2023 12:22
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

Umělá inteligence vytvořila track s Drakem a The Weekndem. Poslechni si skladbu, která boří internet

Umělá inteligence vytvořila track s Drakem a The Weekndem. Poslechni si skladbu, která boří internet
Zdroj: Getty Images/Karwai Tang
NEWS DRAKE RAP THE WEEKND UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Tvůrce na internetu využil umělou inteligenci, aby udělal feat dvou velkých umělců.

Virální kolaborace Drakea a Weeknda zaplavila internet. Track Heart On My Sleeve o Seleně Gomez, kde zpívají, se stal virálním, aniž by se do jeho tvorby nebo produkce zapojil kterýkoliv ze zmíněných umělců. O skladbu se totiž kompletně postarala umělá inteligence. 

Doporučeno
Rapper musí až do konce života platit Stingovi spoustu dolarů denně Rapper musí až do konce života platit Stingovi spoustu dolarů denně 11. dubna 2023 10:03

Tvůrce s účtem @ghostwriter podle vlastních slov vytvořil píseň pomocí softwaru vycvičeného na hlasech obou interpretů. Lidé k videu, které již na YouTube není, podle serveru BBC psali reakce v tom smyslu, že tento track je pouhým začátkem a že začíná nová éra hudební tvorby. Na nahrávce jsou přesto znát ještě rezervy, které AI oproti lidským tvůrcům a tvůrkyním má, a skladba spíš připomíná povedené demo.

Umělci se zatím k tracku jako takovému nevyjádřili. Drake nicméně v minulosti řekl, že nechce, aby byl jeho hlas „klonován“. Vydavatelství Universal prý podnikne takové kroky, které jeho umělcům poskytnou dostatečnou právní ochranu.

Jak a zda se bude řešit případ konkrétní skladby, zatím není jasné, protože autor výslovně uvedl, že se nejedná o píseň Drakea ani Weeknda. To by autora mělo teoreticky ochránit před nařčením, že uvedl posluchače v omyl za použití jmen umělců.

Domů
Sdílet
Diskuse