Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2023 13:57
Čas čtení 0:55
Radim Šlechta

Zemřel medvěd Matěj ze slavného večerníčku. Bylo mu 23 let

Zemřel medvěd Matěj ze slavného večerníčku. Bylo mu 23 let
Zdroj: Město Beroun
NEWS ÚMRTÍ ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Večerníček Méďové se vysílal v roce 2001. Z původní trojice medvědů žije už jen jeden.

Zemřel druhý z medvědích bratrů ze slavného večerníčku Méďové. Matěj se odebral do medvědího nebe za medvědem Vojtou, bylo mu 23 let. Z původní trojice už v Berouně žije jenom Kuba. Město o tom informovalo na svých stránkách.

Doporučeno
Ňuňu video: Podívej se na nový přírůstek tučňáčí rodiny. Sleduj, jak se klube Ňuňu video: Podívej se na nový přírůstek tučňáčí rodiny. Sleduj, jak se klube 18. dubna 2023 9:28

„Matěj se v posledních několika dnech necítil dobře, jeho zdravotní stav byl průběžně konzultován jak s ošetřujícím veterinářem, tak s odborníky z plzeňské zoo, kde mají s chovem medvěda hnědého bohaté zkušenosti,“ uvádí město Beroun na webu.

Medvěda prý prohlédla i veterinářka, která se stará o medvědy na Točníku. Celkové vyšetření mělo proběhnout v úterý, Matěj se ho ale už nedočkal. Jeho stav se měl během pondělka mírně zlepšit. Medvěd se prý prošel po výběhu, vykoupal se v bazénku a následně usnul ve své ložnici.

„V tuto chvíli už má Beroun jen jednoho medvěda Kubu a všichni si moc přejme, aby byl zdravý. Berounští medvědi jsou totiž už několikátou generací, která vznikla příbuzenským křížením a všichni z vrhu tak mohou trpět genetickými vadami. První z bratrů Vojta zemřel již před sedmi lety na selhání srdce a selhání některého z orgánů je nejpravděpodobnější příčinou úmrtí našeho Matěje,“ uvádí Beroun na stránkách.

Na Matějovo úmrtí reagoval i tvůrce seriálu Méďové Václav Chaloupek. „Dnes v noci se vydal na poslední medvědí procházku medvěd Matěj v Berouně. 13. 1. mu bylo 23 let a já s ním a jeho bráchy prožil nezapomenutelný necelý rok,“ napsal na Facebook.

Domů
Sdílet
Diskuse