Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. dubna 2023 15:00
Čas čtení 3:05
Tereza Šnajdrová

Avril Lavigne přivezla do Prahy nostalgii. Mělo to však jedno velké ale (Reportáž)

Avril Lavigne přivezla do Prahy nostalgii. Mělo to však jedno velké ale (Reportáž)
Zdroj: Refresher/David Marcin
HUDBA KONCERTY KULTURNÍ AKCE
Uložit Uložené

Ve středu se v holešovické Sportovní hale Fortuna konal koncert kanadské rockerky Avril Lavigne, na kterém nechyběl ani Refresher. Přináší ti z něj reportáž.

Ve středu večer se do pražských Holešovic sjely tisíce lidí. Ve Sportovní hale Fortuna se totiž konal dlouho odkládaný koncert kanadské rockerky Avril Lavigne, která se do Česka vrátila po dlouhých 15 letech. Tuzemským fanouškům a fanynkám přivezla jak ostřílené hity typu Girlfriend, Sk8er Boi nebo I'm With You, tak skladby z nejnovějšího alba Love Sux. Nostalgie to byla sice pěkná, ale hudební zážitek spíše negativní.

Doporučeno
Vystavoval vlastní sperma a jeho show připomínají jeden velký rave. Tohle je estonský rapper Tommy Cash Vystavoval vlastní sperma a jeho show připomínají jeden velký rave. Tohle je estonský rapper Tommy Cash 29. března 2023 11:00

Na koncert jsme dorazili krátce před půl osmou večer a na rozdíl od jiných akcí konaných ve Sportovní hale Fortuna nás tentokrát zástupy lidí nepřivítaly. A to i přesto, že byl koncert vyprodaný. Po vstupu do haly nám pak bylo jasné proč. Návštěvnictvo se pravděpodobně rozhodlo přijít až na koncert kanadské rockerky a vystoupení jejího supportu vynechalo.

Support nebavil

Když se v půl osmé zjevila na pódiu americká zpěvačka Phem, sezení v hale bylo téměř prázdné a plocha na stání byla z půlky zaplněná. Phem jako by byla mladší verzí Avril Lavigne, do Prahy přivezla své pop-punkové songy, mezi nimiž k diváctvu ráda promlouvala o tom, jak moc je vděčná své „velké sestře“, že ji přizvala na tour. Klišé. Phem se snažila s přítomnými pracovat, vyzývala je k pohybu, ale marná snaha. Reakce davu byly chladné a většina si jen v poklidu pohupovala boky.

V průběhu zpěvaččina dvacetiminutového setu se hala začala zaplňovat, což bylo dobrou zprávou pro druhý support – kapelu girlfriends. Boy band publikum ihned rozpohyboval, vyzýval jej k moshi a došlo i na rozsvícení haly pomocí telefonů. Žánrově byli girlfriends trefou do černého a jejich vibe à la Sum 41 nebo Blink-182 bavil. Pop-punk je již pár let zase na vzestupu a návštěvnictvo si show klučičí kapely užilo. 

Následovala pauza, během které jsme vyrazili na bar. Ačkoli je ve Sportovní hale Fortuna téměř desítka barů, fronty u nich byly i na několik minut. Prostory se kompletně zaplnily a návštěvnictvo jako by se dalo rozdělit do dvou skupin – na ty, kteří na Avril Lavigne vyrostli, a na ty, kteří z Avril Lavigne bohužel ještě nevyrostli. 

Avril LavigneAvril LavigneAvril LavigneAvril Lavigne
Zobrazit galerii
(5)

Nostalgie a podprůměrný výkon

Krátce před půl desátou pak světla v hale zhasla a na obří obrazovce za pódiem se začal promítat krátký sitcom, jehož hlavní hvězdou byla Avril Lavigne, a z repráků se linula píseň Bad Reputation. Jakmile dohrála, za mohutného potlesku přišla na scénu sama Avril Lavigne. Její stage zdobily černé nafouknuté balónky a barevné blikající bedny. Spolu se svou kapelou pak zahrála píseň Bite Me, pozdravila Prahu a hned přešla ke skladbám What The Hell a Here's to Never Growing Up

Doporučeno
Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě 15. března 2024 13:00

Pozorní diváci a divačky si okamžitě všimli, že tady něco nehraje. Kanadská rockerka si nejen v refrénech silně pomáhala playbackem, a když byla odkázána jen a pouze na svůj hlas, jednalo se o podprůměrný výkon. Davy lidí, kteří na její show čekali dlouhé roky jak na smilování, si však nedostatečným zpěvem nenechali pokazit večer a dál se vezli na vlně nostalgie, kterou zpěvačka přivezla do Prahy. Do publika byly vypuštěny velké nafukovací balóny, které po zbytek večera poletovaly prostorem, stejně jako konfety, jež byly několikrát vystřeleny do vzduchu.

Během Complicated z vůbec prvního alba Let Go, které vyšlo už v roce 2002, pak přes telefony nebylo téměř vidět na stage. Následovaly Wish You Were Here, kterou si Avril střihla na akustickou kytaru, My Happy Ending nebo I'm a Mess, při níž rockerka bojovala se zvukem.

A pak už přišel největší cringe večera. Cover skladby All the Small Things, který byl snad ještě horší než originální live verze. Avril si na něj na pódium přizvala girlfriends a Phem, z lahve nalévala své kapele do pusy panáky tvrdého a v závěru pak spolu s frontmanem girlfriends popadli kouřové pistole, kterými mířili do publika. Snažila se vtělit do té 17leté teenagerky, která prožívá románek s klukem na skejtu, avšak marně. Tohle už nebyla nostalgie, ale trapnost. 

Avril LavigneAvril LavigneAvril LavigneAvril Lavigne
Zobrazit galerii
(5)

„Bubnuje líp, než zpívá,“ znělo davem

Když přišla na řadu píseň Love Sux, Avril usedla za bubny. „Bubnuje líp, než zpívá,“ ozývalo se v tu chvíli z davu. A byla to pravda. Následovala Girlfriend, během které již skákala téměř celá hala, nebo největší hit Sk8er Boi, po kterém vzduchem opět poletovaly konfety. Zpěvačka pak zmizela jako pára nad hrncem a začalo burácení, které ji jen po pár minutách přivábilo zpět. 

Doporučeno
Raději dorazte v kartonu než v krajkách, říká Iva Burkertová. Surrealistický ples Sobje už je za rohem Raději dorazte v kartonu než v krajkách, říká Iva Burkertová. Surrealistický ples Sobje už je za rohem 22. února 2024 16:00

Přídavek byl však utahaný, začal dlouhou videoprojekcí k písni Head Above Water, pokračoval Avalanche a končil I'm With You, která některým vehnala slzy do očí. Tohle je prostě mládí. Kde jsou ty časy, kdy jsme se vraceli ze škol a s otevřenými ústy koukali na MTV, zatímco na nás rodiče křičeli, ať si jdeme udělat úkoly. 

Avril Lavigne do Prahy přivezla nefalšovaný pop-punk, nostalgii, melancholii, ale tam to také končí. Její výkon byl nepřesvědčivý. 

Avril LavigneAvril LavigneAvril LavigneAvril Lavigne
Zobrazit galerii
(5)
Domů
Sdílet
Diskuse