Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. května 2023 7:51
Čas čtení 1:44
Ilona Hobzová

„Podporujete násilníky.“ Kampaň protestuje proti účasti Johnnyho Deppa na festivalu v Cannes

„Podporujete násilníky.“ Kampaň protestuje proti účasti Johnnyho Deppa na festivalu v Cannes
Zdroj: Getty Images North America/Rich Fury/Stringer
KULTURA AMBER HEARD JOHNNY DEPP ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Prestižní filmový festival v Cannes zahájí nový snímek s Johnnym Deppem. Podporovatelé jeho exmanželky Amber Heard se proti tomu ohradili.

Novinářka, aktivistka a blízká přítelkyně herečky Amber Heard Eve Barlow zveřejnila na svém Instagramu příspěvek s hashtagem #CannesYouNot. Vadí jí, že prestižní filmový festival v Cannes v úterý zahájí snímek s Johnnym Deppem. „Zdá se, že v Cannes jsou hrdí na svou historii podpory násilníků a tyranů,“ napsala Barlow.

Facka do tváře obětem, uvedla organizátorka kampaně

Spolu s Deppovou podobiznou zveřejnila novinářka sérii fotografií, na nichž jsou umělci, kteří byli v minulosti obviněni ze sexuálního násilí a zároveň byli významnými hosty v Cannes. Na snímcích jsou například režiséři Roman Polanski a Woody Allen, producent Harvey Weinstein nebo herec Gerard Depardieu. „Pokud podporujete Cannes, podporujete predátory,“ dodala.

Hashtag #CannesYouNot začali propagovat příznivci Amber Heard napříč všemi sociálními sítěmi. Do kampaně se zapojilo několik dalších lidí. Server Variety mluvil s organizátorkou, která uvedla pouze křestní jméno Rebecca. Podle ní většina zapojených sama prožila sexuální zneužívání a loňský soudní proces Deppa a Heard dodnes mnozí z nich považují za děsivý. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Eve Barlow (@evebarlow)

„Soudní proces Depp versus Heard se stal prostředkem proti hnutí Me Too. A zdá se, že hollywoodský průmysl se na odporu proti tomuto hnutí svezl, aby se vrátil ke statu quo. Zahájit festival s Johnnym Deppem? Upřímně řečeno, působí to jako facka do tváře,“ uvedla Rebecca.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Město Cannes zakázalo protesty v okolí dějiště festivalu. Organizátoři kampaně #CannesYouNot však tvrdí, že jim nelze zabránit v protestech na internetu. Kampaň sice využívá jako hlavní tvář Deppa, jejím záměrem však je upozornit na problém mnoha mužů obviněných ze zneužívání, které filmový průmysl chrání a izoluje. „Po přelomové kauze Weinstein organizátoři festivalu prohlásili, že obvinění ze zneužívání berou vážně. Považujeme pokrytecké, že festival zahajuje film s Johnnym Deppem v hlavní roli,“ dodala Rebecca.

Deppův veřejný obraz v posledních letech ovlivnily soudní tahanice s exmanželkou Amber Heard, která jej obvinila ze zneužívání. Johnny Depp exmanželku žaloval v souvislosti s článkem z roku 2018, který Heard napsala pro Washington Post. V něm uvedla, že se stala obětí domácího násilí, specificky ale nezmínila, že by Depp byl osobou, která se na ní násilí dopustila. Depp ostře sledovaný proces loni vyhrál. Zahájení festivalu v Cannes s filmem Jeanne du Barry, v němž hraje, je vnímáno jako jeho velký návrat.

Protesty proti Deppově účasti na festivalu v Cannes dokazují, že je mnohými stále vnímán kontroverzně. Oproti předchozím rokům, kdy byl herec kvůli znepokojivým obviněním a právním bitvám vyřazen z několika úspěšných projektů včetně Fantastických zvířat a Pirátů z Karibiku, se ale jeho obraz přece jen změnil. Kromě nových filmových projektů by se měl Depp vrátit i k režisérské práci. Nedávno také uzavřel smlouvu s firmou Dior v hodnotě 20 milionů dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse