Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2023 8:39
Čas čtení 0:52
Ema Stanovská

Cannes 2023: Zlatou palmu vyhrála žena teprve potřetí v historii. Justine Triet bodovala s filmem o tajemné vraždě

ZAHRANIČÍ
Uložit Uložené

Při přebírání ceny kritizovala francouzskou vládu za potlačování protestů.

Na letošním filmovém festivalu v Cannes získal hlavní cenu Zlatá palma francouzský mysteriózní film o vraždě Anatomy of a Fall. Režisérka filmu Justine Triet se tak stala třetí ženou v historii, která na tomto festivalu získala hlavní cenu, informuje BBC.

Při přebírání ceny Triet kritizovala francouzskou vládu za její reakci na nedávné protesty proti reformě důchodového systému. Vláda zvyšuje věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let. „Tyto protesty byly šokujícím způsobem potlačeny,“ řekla ve svém projevu poté, co jí cenu předala hollywoodská hvězda Jane Fonda.

cannes
Zdroj: Getty Images/Lionel Hahn

Grand Prix, druhou nejvyšší cenu, získal britský režisér Jonathan Glazer za film The Zone of Interest, adaptaci stejnojmenného románu zesnulého Martina Amise o rodině žijící vedle Osvětimi.

Nejlepším hercem se stal Japonec

Cenu za nejlepšího herce získal Japonec Koji Yakusho za roli muže ve středním věku, který čistí toalety ve filmu Wima Wenderse Perfect Days. Nejlepší herečkou se stala Turkyně Merve Dizdar, která hrála ženu zamilovanou do učitele ve filmu Kuru Otlar Üstüne.

Vietnamsko-francouzský režisér Tran Anh Hung získal cenu za nejlepší režii za film Pot-au-Feu, milostný příběh s Juliette Binoche a Benoît Magimel, který se odehrává ve francouzském zámku z 19. století.

Nejlepší scénář podle poroty napsal Judži Sakamoto k filmu režiséra Hirokazua Koreedy Monster.

Festival v Cannes je mezinárodní filmový festival, který každoročně probíhá ve francouzském městě Cannes od roku 1946.

Domů
Sdílet
Diskuse