Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2023 v 16:58
Čas čtení 0:57
Veronika Dlesková

Nová meme královna z Česka boří světový internet. Postava ze starého animáku si podmanila sociální sítě

Nová meme královna z Česka boří světový internet. Postava ze starého animáku si podmanila sociální sítě
Zdroj: Screenshot z filmu
ČESKO ČESKÉ FILMY
Uložit Uložené

Málokdo by uvěřil, že animovaný film Kozí příběh letos slaví už patnácté narozeniny. A jedna z jeho protagonistek, Máca (namluvená Mahulenou Bočanovou), se stala novou světovou hvězdou, kterou zná každý správný fanoušek memes.

Novou stoupající hvězdou letošního léta se překvapivě stala animovaná postava z českého filmu z roku 2008. Máca z Kozího příběhu svým charakterem i svérázně stavěnou postavou zaujala uživatele sociálních sítí po celém světě. 

Podle magazínu The Hollywood Reporter stojí za Mácinou vzrůstající popularitou především kombinace směšně přehnané sexualizace a absence „všeobecně uznávaného sex-appealu“. 

Režisér Kozího příběhu Jan Tománek ale sexualizaci postavy Máci odmítá. „Je zajímavé, kolik lidí má problém s tím, že postava má velká prsa. U animované postavy je potřeba charakterové vlastnosti přehánět,“ uvádí Tománek. „Je to pokrytectví. Velký nos nikomu nevadí, ale velká prsa některé lidi uráží,“ dodává. 

Podle serveru Daily DotKozí příběh v zahraničí podobnou fanouškovskou základnu jako snímky Bee Movie nebo Pinocchio: A True Story. Zapadá tak do kategorie filmů, na něž se diváci koukají s ironickým nadhledem. 

Protagonisty Kozího příběhu jsou Kuba (Matěj Hádek) a jeho koza (Jiří Lábus), kteří přijedou do Prahy, kde shodou okolností začnou spolupracovat na stavbě Staroměstského orloje. Máca je hlavní ženskou postavou snímku, jejíž cesta se protne s Kubovou. Kozí příběh se dočkal i pokračování v podobě filmu Kozí příběh se sýrem, který měl premiéru v roce 2012. 

Domů
Sdílet
Diskuse