Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2023 v 14:51
Čas čtení 0:49
Vincenc Novák ČTK

Tyto filmy si už na Ulož.to nestáhneš. Jsou mezi nimi velké české klasiky

Tyto filmy si už na Ulož.to nestáhneš. Jsou mezi nimi velké české klasiky
Zdroj: Unsplash / Tech Daily
ČESKO FILM
Uložit Uložené

Ústavní soud potvrdil rozsudek z roku 2021, který znemožňuje na internetovém úložišti Ulož.to vyhledávat a stahovat několik českých filmů. O které filmy se jedná?

Soudci se věnovali dřívějšímu rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, jednomu z nejdůležitějších rozhodnutí ve věci autorských práv na internetu v Česku. Provozovatelé serveru již dříve uvedli, že rozsudek je hrozbou pro svobodný internet, a rozhodli se podat stížnost k Ústavnímu soudu, informovala ČTK.

„ÚS v posuzované věci nezjistil žádné kvalifikované pochybení, jež by bylo způsobilé zapříčinit tvrzené porušení práv stěžovatelky, neboť obecné soudy se předmětnou věcí řádně zabývaly,“ stojí v usnesení. 

Doporučeno
Neodolatelná nabídka: Zahraj si v seriálu Iveta, hledají spoustu lidí do komparzu Neodolatelná nabídka: Zahraj si v seriálu Iveta, hledají spoustu lidí do komparzu 7. srpna 2023 v 12:14

Žalobu na provozovatele Ulož.to podala organizace Dilia, která působí jako zástupce autorů a dalších nositelů autorských práv. Server na základě verdiktu musel zajistit, aby veřejnost nemohla vyhledat a stáhnout filmy PelíškyKobry a užovky, Ostře sledované vlaky, Obušku z pytle ven, S čerty nejsou žerty a Vesničko má středisková.

Již loni o případu rozhodoval také Nejvyšší soud, který rozhodnutí vrchního soudu potvrdil. Zároveň ale také zdůraznil, že Ulož.to se liší od pirátských platforem tím, že závadné soubory po upozornění maže, díky čemuž nenese přímou zodpovědnost za porušování autorských práv některými uživateli.

Soudy se platformou Ulož.to zabývaly i v jiných případech. V červenci Ústavní soud zamítl dvě stížnosti, které na server podala TV Nova. Zástupci nejstarší české komerční televize požadovali, aby společnost uživatelům znemožnila stahování konkrétních děl bez ohledu na jejich název či výraz, pod kterým je lze vyhledat. 

Domů
Sdílet
Diskuse