Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2023 12:37
Čas čtení 2:05
Adriana Královičová

Fotky plné bolesti: Bella Hadid odhalila fanouškům svůj boj s lymskou boreliózou

OSOBNOSTI BELLA HADID
Uložit Uložené

„Vesmír funguje tím nejbolestivějším a zároveň nejkrásnějším způsobem,“ napsala modelka Bella Hadid, která se na svém Instagramu podělila o smutné záběry, jež zachycují její dlouhodobý boj s lymskou boreliózou.

Po 15 letech utrpení fanouškům vzkazuje, že je konečně zdravá. Poděkovala všem, kteří u ní stáli, a vzkazuje, že se vrátí, až bude připravena.

Na záběrech, které sdílela na sociální síti, mohli lidé vidět, jak vypadala její léčba. Stejnou nemocí trpěla její máma Yolanda Hadid i mladší bratr Anwar. „Těchto více než 100 dní boreliózy, chronické nemoci, léčby koinfekcí a téměř 15 let neviditelného utrpení stály za to,“ informuje modelka.

Lymská borelióza vzniká bakteriální infekcí, která se do krve člověka dostane obvykle po kousnutí klíštětem, které je přenašečem bakterie s názvem borélia. Kousnutí klíštětem si mnozí zaměňují například s komárem, ale symptomy jsou mnohem vážnější. Po infikování se začnou projevovat v etapách. První příznaky se začnou objevovat do 3 až 30 dnů po kousnutí klíštětem. Prvním znakem je vyrážka, později se však objeví další: horečka, bolest hlavy, silná únava, bolest kloubů, bolesti svalů, zduřelé mízní uzliny.

Pokud se infekce rozšíří, později napadne celý imunitní systém a způsobí například nepravidelný srdeční tep, necitlivost v rukou i v nohou, bolestivý otok očí, který může vyústit až ke ztrátě zraku. Třetí stadium nemoci je známo jako diseminované onemocnění. Může se přidat artritida velkých kloubů, zejména kolen, onemocnění kůže, když se kůže zabarví a oteče. Dokonce hrozí i ztráta paměti.

Bella v příspěvku vysvětlila, proč se rozhodla s fanoušky sdílet fotografie sebe i fotky zdravotních dokumentů z roku 2014. V té době jí bylo 17 let, cítila se stále nemocná a měla problémy s pamětí. „Snažila jsem se vybrat ty nejpozitivnější obrázky, jaké jsem mohla. I když byl tento zážitek velmi bolestivý, ve výsledku to byl opravdu osvětlující moment v mém životě. Dal mi nové přátele, nové vize a nové přemýšlení,“ napsala pod fotografiemi.

O svých symptomech se podělila na sociální síti TikTok. Fanouškům se přiznala, že její pokožka neustále mění barvu, cítí pálení, má chronickou úzkost, ztrácí motivaci, prožívá depresi. Infekce se jí pravidelně dostávala i do zubů. Příznaky se zhoršovaly zejména v době, kdy byla přepracována či vystresována. Přiznala, že nemoc ovlivnila do velké míry i její fungování v modelingu, jelikož se její vzhled neustále měnil a ona se necítila v důsledku nemoci dostatečně pěkně.

 

bella hadid, osobnosti, modelka
Zdroj: Instagram @bellahadid

Navzdory všem bolestivým momentům, kterými si musela Bella projít, dodala, že by nezměnila nic a vším by si prošla ještě jednou. „Ani za svět bych nic neměnila. Pokud bych tohle všechno musela absolvovat znovu –⁠ dostat se sem, přesně do tohoto momentu, ve kterém se právě nacházím, s vámi všemi, už konečně zdravá –⁠, udělala bych to všechno znovu. To mě udělalo tím, kým jsem dnes. Mé malé ‚já‘ by bylo tak hrdé na to, že jsem se nevzdala,“ píše otevřeně Hadid. Také přiznala, že od doby, kdy se její nemoc spustila, to bylo jen horší a horší.  

bella hadid, osobnosti, modelkabella hadid, osobnosti, modelkabella hadid, osobnosti, modelkabella hadid, osobnosti, modelka
Zobrazit galerii
(13)

„Děkuji za trpělivost neuvěřitelné společnosti, pro kterou pracuji, svým podporovatelům a lidem, kteří zde při mně byli a ozývali se mi. Svým agentům Jillovi a Josephovi za to, že mě chránili. Miluji vás a vážím si vás ještě víc, nedokážu to ani vyjádřit. Děkuji své mámě za to, že si uchovává všechny mé zdravotní záznamy, drží při mně, nikdy mě neopouští, ochraňuje mě, podporuje a především mi v tom všem věří,“ vyjádřila děkovná slova svým blízkým. 

Domů
Sdílet
Diskuse