Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2023 v 15:45
Čas čtení 0:41
Tereza Patočková

Katalánští nudisté spustili kampaň proti turistům v plavkách, nechtějí je na svých plážích

Katalánští nudisté spustili kampaň proti turistům v plavkách, nechtějí je na svých plážích
Zdroj: TripAdvisor
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Dříve lidé přišli na nudapláž a buď odešli, nebo se svlékli. Teď zůstávají a nechávají si plavky. Neuvědomují si ale, že když je jich hodně, nakonec se my na své pláži cítíme nepříjemně a divně,“ říká člen nudistického svazu Katalánců Segimon Rovira.

Rovira a další naturisté v Katalánsku bojují proti tomu, aby lidé, kteří se svlékat nechtějí, zabírali nudistické pláže, jež v Katalánsku fungují desítky let a jde o tradici spojenou s přibližně 50 plážemi v regionu.

„Nudismus není ve Španělsku zakázán, můžete ho provozovat na každé pláži,“ tvrdí Rovira, který vede Katalánskou naturisticko-nudistickou federaci. „Abychom neobtěžovali lidi, raději chodíme na pláže, které jsou tradičně nudistické a kde je většina lidí nahá. Chceme, aby to lidé respektovali,“ říká. 

Nedávno sdružení zaslalo katalánské vládě dopis, v němž žádá o schůzku, která by se nerespektujícími turisty zabývala. Naturisté doufají, že se jejich kampaň setká s pochopením a pomůže zajistit, aby některé pláže zůstaly bezpečným místem pro naturisty, a zároveň pomůže tuto tradici udržet. V rámci kampaně, která by lidi spíše povzbuzovala k vyzkoušení naturismu, nežli je vykazovala z pláží, vzniklo také video. 

„Začít praktikovat naturismus, když jste obklopeni oblečenými lidmi, je velmi složité. Proto si myslíme, že je důležité mít nudistická místa, kde je většina lidí nahá, aby byli lidé povzbuzováni k tomu, aby to zkusili,“ tvrdí. 

Domů
Sdílet
Diskuse