Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. srpna 2023 13:56
Čas čtení 1:06
Kateřina Viková

Jedovatý a zubatý Harrison Ford. Po slavném herci pojmenovali dalšího živočicha

Jedovatý a zubatý Harrison Ford. Po slavném herci pojmenovali dalšího živočicha
Zdroj: Lucasfilm Ltd.
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI OCHRANA ZVÍŘAT ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Po Harrisonu Fordovi pojmenovali nově objevený druh plaza. Had, který byl nalezen v Peru, byl pojmenován Tachymenoides harrisonfordi na počest hercových zásluh o ochranu životního prostředí.

Ford, který je místopředsedou neziskové skupiny Conservation International, to označil za poctu. Po slavném herci, nejvíce známém z rolí Indiany Jonese, pojmenovali i mravence nebo pavouka. 

Doporučeno
Vědci a vědkyně našli v hlubinách nového tvora se 20 pažemi. Co ti připomíná? Vědci a vědkyně našli v hlubinách nového tvora se 20 pažemi. Co ti připomíná? 14. srpna 2023 15:28

Vědci po mně pojmenovávají zvířata, kterých se děti bojí

„Tito vědci po mně neustále pojmenovávají různá zvířátka, ale vždy jsou to ta, kterých se děti bojí,“ řekl Ford Conservation International. „Nerozumím tomu proč. Svůj volný čas trávím vyšíváním. Zpívám ukolébavky svým rostlinám, aby se nebály noci.“

Na rozdíl od jím ztvárněné postavy archeologa a dobrodruha Indiany Jonese má Ford hady skutečně rád a „s tímto druhem rychle nalezl spříznění“.

Objev by mohl přitáhnout pozornost k vymírání druhů

„Ten had má oči, ve kterých se můžete utopit, a většinu dne tráví sluněním u kaluže špinavé vody – pravděpodobně bychom byli přáteli na začátku 60. let,“ vtipkoval Ford. „Je to připomínka toho, že se o divoké přírodě máme stále co učit a objevovat a že lidé jsou jednou malou částí neuvěřitelně rozsáhlé biosféry,“ dodal herec.

Doporučeno
Archeologové našli ve Vyškově neobvyklý hrob s dítětem. Pohřeb před 4000 tisíci lety proběhl za zvláštních okolností Archeologové našli ve Vyškově neobvyklý hrob s dítětem. Pohřeb před 4000 tisíci lety proběhl za zvláštních okolností 17. srpna 2023 12:43

Za objevem hada stálo společné úsilí výzkumníků z Peru a Spojených států. Nalezen byl v peruánském národním parku Otis. „Pro biologa je popis nového druhu a jeho zveřejnění pod jeho novým jménem jednou z nejdůležitějších činností v rámci krize biodiverzity,“ uvedl Edgar Lehr, hlavní vědec projektu. Jen organismy, které jsou již známé a popsané, je možné chránit. Doufá, že objev přitáhne pozornost k vymírání druhů po celém světě.

V roce 1993 byl po Fordovi poprvé pojmenován nový druh – Calponia harrisonfordi, pavouk žijící v Kalifornii. O několik let později byl po herci nazván mravenec – Pheidole harrisonfordi.

Domů
Sdílet
Diskuse