Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. srpna 2023 7:32
Čas čtení 1:09
Jana Chovancová

Mezinárodní šachová federace zakáže účast trans lidem v soutěžích. Federace na státních úrovních se proti změnám bouří

Mezinárodní šachová federace zakáže účast trans lidem v soutěžích. Federace na státních úrovních se proti změnám bouří
Zdroj: Unsplash/Michal Vrba
SPORT LGBTQ+ LIDÉ ŠACHY ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podle federace má změna pohlaví výrazný vliv na postavení hráče. Argument se používal při sportech s intenzivní fyzickou aktivitou, což šachy rozhodně nejsou.

V šachu zavedla omezení pro tras ženy i muže. Podobně jako u ragby, plavání a atletiky, kde mají transrodové ženy zákaz účasti na mezinárodních akcích, zavedli nově pravidla i v šachu, informuje NPR.

Doporučeno
Nejlepší český šachista David Navara: Šachy jsou hra, sport, umění i věda. Velmistryň je málo, ale přibývají Nejlepší český šachista David Navara: Šachy jsou hra, sport, umění i věda. Velmistryň je málo, ale přibývají 19. července 2022 7:00

Mezinárodní šachová federace FIDE má zakázat účast trans žen v ženských soutěžích, dokud neprovede „analýzu“. Ta může trvat až dva roky. Organizace má v plánu také odstranit některé tituly získané hráči, kteří zvítězili v ženských kategoriích a později změnili své pohlaví na mužské a naopak. Tituly by podle federace mohly být obnoveny v případě, že hráč*ka dokáže „prokázat vlastnictví příslušného průkazu FIDE a že je držitelem titulu“, uvedla FIDE.

Federace napříč světem jsou pobouřeny

V uplynulých dnech se proti novým změnám postavilo několik šachových federací včetně těch ve Spojených státech amerických a v Německu. „Pokud je osoba právně uznána jako žena, je pro nás nepochopitelné, co chce FIDE ještě kontrolovat a proč k tomu potřebuje dva roky,“ napsala v pátek Německá šachová federace v prohlášení.

FIDE uvedla, že po přílivu žádostí o změnu pohlaví zkrátka musela přijmout nové předpisy týkající se transgender hráčstva. Dospěla k závěru, že „změna pohlaví je změnou, která má významný vliv na postavení hráče“, přičemž tento argument běžně používaly mezinárodní řídící orgány, které dohlížejí na sporty s intenzivní fyzickou aktivitou. Šachy mezi ně, logicky, nepatří.

Doporučeno
Zpátky do devadesátek: O dni, kdy umělá inteligence porazila největší lidskou strategickou mysl světa Zpátky do devadesátek: O dni, kdy umělá inteligence porazila největší lidskou strategickou mysl světa 11. května 2023 13:00

Národní centrum pro rovnost žen a mužů uvedlo, že nové směrnice jsou urážlivé pro lidi i samotnou hru. Proti pravidlům se postavily také šachové hvězdy z celého světa, podle kterých přinesou transgender soutěžícím zbytečnou újmu. „Nová pravidla způsobí, že trans šachisté a šachistky na celém světě budou stát před strašlivým dilematem: tranzice, nebo konec s šachy,“ napsal profesionální šachista Yosha Iglesias, podle kterého mohou takové změny vést k depresi či sebevraždě.

Nová pravidla by měla vstoupit v platnost v pondělí.

Domů
Sdílet
Diskuse