Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2023 v 7:50
Čas čtení 1:07
Tereza Šnajdrová

Muž v roce 2009 koupil pět tisíc bitcoinů, na které pak zapomněl. Teď je z něj miliardář

Muž v roce 2009 koupil pět tisíc bitcoinů, na které pak zapomněl. Teď je z něj miliardář
Zdroj: Unsplash/Timothy Dykes/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Tomu říkáme příjemné překvápko.

Po létě vytáhneš ze skříně zimní bundu a v její kapse najdeš stovku. Ten blažený pocit, který pak zalije tvoje tělo, je nezapomenutelný. A teď si představ, jak se asi musí cítit dnes už téměř 50letý Kristoffer Koch z Norska. Ten totiž v roce 2009 jen tak ze srandy nakoupil pět tisíc bitcoinových tokenů, za které zaplatil zhruba 550 korun, a na nákup úplně zapomněl. K velkému překvapení pak po letech zjistil, že je z něj miliardář.

Doporučeno
VIDEO: Surfující krajta baví internet. Její majitel ale dostal pokutu VIDEO: Surfující krajta baví internet. Její majitel ale dostal pokutu 19. září 2023 v 7:50

Psal se rok 2009 a 25letý Kristoffer Koch z Norska zrovna dočetl text o digitálních měnách, když tu ho napadlo, že by si jednu takovou mohl koupit i on. Neváhal a za zhruba 550 korun si koupil pět tisíc bitcoinů. Jak ale roky plynuly, Koch na tuto investici zapomněl.

„Jediným koupitelným zbožím v těch dnech byly ponožky z alpaky, a tak jsem pokračoval ve svém životě a vzdal se myšlenek na podnikání s kryptoměnami. Místo toho jsem se soustředil na zajištění výdělečného zaměstnání,“ vzpomíná muž. 

Týpek je dnes za vodou

O čtyři roky později pak začala cena bitcoinů růst, a než se Koch nadál, jeho investice měla hodnotu přibližně 19,5 milionu korun. „Ani v těch nejbláznivějších snech by mě nenapadlo, že by bitcoin takto získal na hodnotě. Je to bizarní, tyhle psychologické hry, které nás nutí dávat hodnotu něčemu, co samo o sobě žádnou nemá,“ uvedl. 

Kristoffer Koch se rozhodl, že bitcoiny nenechá ležet ladem a peníze, které díky nim získal, investuje. Chvíli mu sice trvalo, než si vzpomněl na heslo ke své virtuální peněžence, ale nakonec vše klaplo. Koch si za pětinu svých bitcoinů koupil luxusní byt v Oslu a zbytek kryptoměny si nechal. Tohle je o něco lepší než najít kilo v kapse, no ne?

Domů
Sdílet
Diskuse