Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. září 2023 15:16
Čas čtení 0:32
Ilona Hobzová

GALERIE: Toto jsou nejlepší polévky světa. Na kterém místě skončila česká klasika?

GALERIE: Toto jsou nejlepší polévky světa. Na kterém místě skončila česká klasika?
Zdroj: Flickr/volně k užití
GASTRO GASTRONOMIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vypadá to, že polévkovou velmocí je Asie. Alespoň podle gastronomického serveru Taste Atlas, který podle hodnocení uživatelů a uživatelek zveřejnil žebříček nejoblíbenějších polévek.

Polévky původem z Asie obsadily v žebříčku top 10 hned osm míst včetně stupňů vítězů. První místo připadlo polévce z Indonésie. Jen dvě polévky pocházely odjinud – konkrétně z Paraguaye a Ekvádoru v Jižní Americe. Jak se dařilo evropským polévkám?

Doporučeno
Toto jsou nejoblíbenější české oplatky. Která vyhrála? Toto jsou nejoblíbenější české oplatky. Která vyhrála? 21. září 2023 16:32

Česká klasika v top 20

Evropa se v těžké konkurenci dokázala prosadit poměrně slušně. Nejlepší desítka utekla o jediné místo polévce žurek, což je tradiční polský pokrm z žitného zákvasu. Následovala finská lososová polévka lohikeitto a maďarská kuřecí polévka húsleves, které se seřadily za sebou na 14. a 15. místě.

Neztratilo se ani Česko, které se vešlo do dvacítky nejoblíbenějších polévek, a to zásluhou česnečky. Ta se u uživatelů a uživatelek serveru Taste Atlas umístila na 16. příčce. V první stovce figuruje ještě zelňačka, které patří 62. místo.

Top 10 nejoblíbenějších polévek včetně vítězné najdeš v galerii:

10. místo: Shoyu ramen (Japonsko). Shoyu ramen na bázi sójové omáčky je jednou ze čtyř hlavních druhů nudlových polévek. Do shoyu se obvykle používají čerstvé pšeničné nudle. Vaří se zvlášť, podávají se v misce a zalévají se bohatým vývarem.9. místo: Ramen (Japonsko). Tradiční ramen se v Japonsku poprvé objevil v roce 1910 a postupně se z této asijské země rozšířil do celého světa. Obvyklé typy polévek ramen jsou už zmíněný shoyu (sojový), tonkocu (vepřový), šijo (slaný) a miso.8. místo: Bori-bori (Paraguay). Vydatná paraguayská polévka plněná masem, s nadýchanými knedlíčky složenými z kukuřičné mouky a sýra a zeleninou, jako je mrkev, celer a cibule. Polévka se tradičně ochucuje bobkovým listem, hřebíčkem a šafránem. Je oblíbená zejména v chladných zimních měsících, i když se někdy konzumuje i v létě.7. místo: Hot Pot (Taiwan). Tchajwanská verze hot potu se jí v zimě, a to zejména v chladných a deštivých dnech. Nemá stanovený recept, ale skládá se z hrnce s vývarem a různých ingrediencí, které se v něm vaří a před konzumací se namáčejí do přiložené omáčky.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse