Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. října 2023 17:40
Čas čtení 0:49
Tereza Šnajdrová

Messenger má novou funkci, umožňuje generování samolepek pomocí AI. Ty jsou mnohdy oplzlé i urážlivé

Messenger má novou funkci, umožňuje generování samolepek pomocí AI. Ty jsou mnohdy oplzlé i urážlivé
Zdroj: Meta/X/Pioldes
NEWS FACEBOOK
Uložit Uložené

Sociální síť se vytasila s novou funkcí, která však budí obavy.

Facebook naskočil na vlnu trendu a přichází s novou funkcí. Uživatelstvu Messengeru umožňuje generování samolepek pomocí AI. Jak už lidé na sociálních sítích zjistili, mohou být často hrubé, oplzlé, až nestydaté. V Česku tato funkce ještě není dostupná.

Doporučeno
VIDEO: Bleh. Z nebe pršely pavučiny plné pavouků VIDEO: Bleh. Z nebe pršely pavučiny plné pavouků 6. října 2023 11:29

Nová funkce, s níž přichází Messenger, vede k lehkým pochybám. Jen na pár kliků si totiž můžeš vygenerovat jakékoli samolepky, a to třeba i takové, které jsou dost nevhodné. Funkci například otestoval uživatel Pioldes a výsledky zveřejnil na sociální síti X. Najdeš mezi nimi dětské vojáky, postavičky Nintendo se zbraněmi, nahého kanadského premiéra a jiné. Nástroj Mety AI-sticker také rád na jakýkoli podklad přidělá prsa, což by mohlo být velmi problematické. 

Vývojářstvo se tomu snažilo předejít zablokováním určitých slov, ale marně. Pomocí překlepů či opisu zakázaných slov je stále možné vygenerovat i takové samolepky, které porušují pokyny komunity Meta. 

Novou funkci představila Meta minulý týden. Nálepky jsou generované umělou inteligencí a využívají jazykový model Meta's Llama 2, rivala společnosti ChatGPT. Novinka byla zatím zpřístupněna jen vybraným uživatelům a není jisté, kdy a jestli vůbec (po tomto fiasku) bude poskytnuta i širší veřejnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse