Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2023 18:00
Čas čtení 5:08
Vojtěch Vanda

Bůh stojí za ním. Kenny káže z pražských ulic rap o chudobě a osobním růstu. Chci vyprodat O2, hlásí

Bůh stojí za ním. Kenny káže z pražských ulic rap o chudobě a osobním růstu. Chci vyprodat O2, hlásí
Zdroj: se svolením MC Kennyho
HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Jak scéna roste, objevuje se čím dál více jmen, která rapují česky, ale původem nemají s Českem nic moc společného. Stačí se podívat na vrcholky žebříčků a dáš mi za pravdu, že domácímu rapu vládnou imigranti. A je to fajn.

Příměsi různých kultur, náhledů na hudbu a směs exotiky mají kouzlo. Koření, které dodají řízkům s chlebem šťávu. Možná trochu neortodoxní příměr, ale nás baví, jak lidé, kteří původně pocházeli z jiných států, vládnou češtinou na tak vysoké úrovni, že s ní dokáží bavit masy. 

Někdo tu vyrostl, někdo ne. Ti etablovaní mají výhodu, ostatně koukni na Calina nebo Viktora Sheena, jak jejich hvězda svítí jasně a nehodlá přestat. Živnou půdu domácího rapu každopádně kypří i další, dnes možná ještě ne úplně poznaná jména, jejichž lyrický a hudební základ má takový potenciál, že se dříve nebo později projeví. Stačí jim jenom poskytnout světlo denní.

Zároveň když se za ně postaví známější interpret, je to super. Hlavně v momentě, kdy ví, jaké to je prodírat se jako cizinec českým rapovým prostředím. Třiadvacetiletý Kenny, náš další host Fresh Rapu, potkal Lboye a zbytek „bude historie“. Stačí, když mu jeho zápal ještě nějakou dobu vydrží. 

Mc Kenny Dorian
Zdroj: se svolením MC Kennyho

V Česku doma

Kennyho, respektive Kennedyho, jak zní jeho pravé jméno, nepřehlédneš, protože rapperů s černou barvou kůže, kteří by se prezentovali českým jazykem, je stále málo. Již třináct let je Pražanem, ale jeho kořeny jsou v Africe. Nicméně rodným městem je pro něj Řím. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

„Narodil jsem se v Itálii. Mí rodiče jsou z Nigérie. V Římě jsem žil do svých osmi let, zbytek času jsem tam strávil v Neapoli,“ přibližuje nám světoběžník. Kennedy je Kennym už od školy a už mu to tak zůstalo. Že je přezdívka trochu obecnější pro vyhledávače na internetu, úplně neřeší. 

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za čtvrt roku přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

A i když jeho hudba a texty vychází z češtiny a českého prostředí, věnoval se jí již jako malý. „Hudba ve mně byla už od dětství, když jsme se s mámou modlili a zpívali si andělské písničky. Od té doby mě hudba začala bavit. Vnímal jsem to jako něco neskutečného,“ odpovídá mladý rapper, který se netají svou silnou vírou. 

Domů
Sdílet
Diskuse