Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
14. listopadu 2023 v 18:00
Čas čtení 5:08
Vojtěch Vanda

Bůh stojí za ním. Kenny káže z pražských ulic rap o chudobě a osobním růstu. Chci vyprodat O2, hlásí

Bůh stojí za ním. Kenny káže z pražských ulic rap o chudobě a osobním růstu. Chci vyprodat O2, hlásí
Zdroj: se svolením MC Kennyho
HUDBA ČESKO ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Jak scéna roste, objevuje se čím dál více jmen, která rapují česky, ale původem nemají s Českem nic moc společného. Stačí se podívat na vrcholky žebříčků a dáš mi za pravdu, že domácímu rapu vládnou imigranti. A je to fajn.

Příměsi různých kultur, náhledů na hudbu a směs exotiky mají kouzlo. Koření, které dodají řízkům s chlebem šťávu. Možná trochu neortodoxní příměr, ale nás baví, jak lidé, kteří původně pocházeli z jiných států, vládnou češtinou na tak vysoké úrovni, že s ní dokáží bavit masy. 

Někdo tu vyrostl, někdo ne. Ti etablovaní mají výhodu, ostatně koukni na Calina nebo Viktora Sheena, jak jejich hvězda svítí jasně a nehodlá přestat. Živnou půdu domácího rapu každopádně kypří i další, dnes možná ještě ne úplně poznaná jména, jejichž lyrický a hudební základ má takový potenciál, že se dříve nebo později projeví. Stačí jim jenom poskytnout světlo denní.

Zároveň když se za ně postaví známější interpret, je to super. Hlavně v momentě, kdy ví, jaké to je prodírat se jako cizinec českým rapovým prostředím. Třiadvacetiletý Kenny, náš další host Fresh Rapu, potkal Lboye a zbytek „bude historie“. Stačí, když mu jeho zápal ještě nějakou dobu vydrží. 

Mc Kenny Dorian
Zdroj: se svolením MC Kennyho

V Česku doma

Kennyho, respektive Kennedyho, jak zní jeho pravé jméno, nepřehlédneš, protože rapperů s černou barvou kůže, kteří by se prezentovali českým jazykem, je stále málo. Již třináct let je Pražanem, ale jeho kořeny jsou v Africe. Nicméně rodným městem je pro něj Řím. 

Doporučeno
White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho 5. října 2024 v 7:00

„Narodil jsem se v Itálii. Mí rodiče jsou z Nigérie. V Římě jsem žil do svých osmi let, zbytek času jsem tam strávil v Neapoli,“ přibližuje nám světoběžník. Kennedy je Kennym už od školy a už mu to tak zůstalo. Že je přezdívka trochu obecnější pro vyhledávače na internetu, úplně neřeší. 

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za čtvrt roku přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

A i když jeho hudba a texty vychází z češtiny a českého prostředí, věnoval se jí již jako malý. „Hudba ve mně byla už od dětství, když jsme se s mámou modlili a zpívali si andělské písničky. Od té doby mě hudba začala bavit. Vnímal jsem to jako něco neskutečného,“ odpovídá mladý rapper, který se netají svou silnou vírou. 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 30. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse