Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2024 14:30
Čas čtení 3:30
Dominik Vetrák

RECENZE: Vládcové nebes. Zrodila se z jednotky pilotů další válečná pecka jako Bratrstvo neohrožených a Pacifik?

RECENZE: Vládcové nebes. Zrodila se z jednotky pilotů další válečná pecka jako Bratrstvo neohrožených a Pacifik?
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ SERIÁLY PROGRAM APPLE TV+
Uložit Uložené

Vyplatí se kvůli seriálu Masters of the Air předplatit Apple TV+?

Uběhlo čtyři a půl roku od chvíle, kdy jsme oznamovali radostnou zprávu, že Apple TV+ vydá duchovní pokračování seriálů Bratrstvo neohrožených a Pacifik. Producentské duo Tom Hanks a Steven Spielberg se s dalšími tvůrci těchto válečných klasik pustilo do seriálové adaptace slavného knižního díla Vládcové nebes (Masters of the Air) od spisovatele Donalda L. Millera.

Doporučeno
Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? Tohle jsou nejhůře hodnocené české seriály všech dob. Který je v první pětici? 21. března 2024 7:45

Devítidílná minisérie často svými scénami až vyráží dech. Dokázala se však vyrovnat svým starším sourozencům – Pacifiku a zmíněnému Bratrstvu?

Hlavní postavy jsou ze 100. bombardovací skupiny, která se během druhé světové války proslavila svými náročnými misemi, ale také tím, že málokdo z jejích členů přežil.

V této skupině působil také jeden z nejlegendárnějších letců druhé světové války – Robert Rosie Rosenthal, který nalétal 52 misí, dvojnásobek toho, co armáda požadovala, než pilotům dovolila vrátit se domů a přestat riskovat život ve válce.

Masters of Air
Zdroj: Apple TV+

Rosie je nezapomenutelnou postavou jednak díky své osobnosti, jednak díky skvělému herci Nateu Mannovi. V seriálu jsou důležití také majorové John Eagan (Callum Turner z Fantastických zvířat) a Gale Cleven (Austin Butler z Elvise a Duny 2). Problémem je, že jednomu přezdívali Buck a druhému Bucky, takže chvíli trvá, než je divák začne rozeznávat. 

U nich se to alespoň podaří, jelikož s nimi divák tráví spoustu času a jde o hlavní postavy ztvárněné známými herci. Ostatní postavy jsou však nezapamatovatelné a nevýrazné.

Masters of Air
Zdroj: Apple TV+

Seriál ukazuje drsné následky války a nevytváří nereálné skupiny neohrožených postav. Spousta z nich zahyne a někteří i docela brzy v rámci děje. Divák tak vůbec nemá čas je poznat a po několika epizodách jsou to už jen mrtvá těla bez tváří a jmen. Postavy nemají zajímavé vzájemné vztahy, dialogy a až na napínavé souboje o život ve vzduchu se v jejich životech neděje nic zajímavého. Je proto náročné najít si k nim cestu a zapamatovat si, o koho se vůbec jedná.

Slabší zpracování postav a místy zkratkovitý děj

První epizody se přitom většinou odehrávají v letadlech, kde mají všichni helmy a masky, takže jim ani není vidět do tváře. Postav je příliš mnoho a divák nemá šanci se v nich zorientovat.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš seriály ze školního prostředí? KVÍZ: Jak dobře znáš seriály ze školního prostředí? 26. dubna 2024 12:01

Trochu se to zlepší v dalších epizodách, ale tvůrcům se nikdy nepodařilo udělat z těchto postav hrdiny, kterým bude divák fandit a na jejichž osudu mu bude záležet. Rozhodně se to nedá přirovnat k tomu, jak kvalitně napsali scenáristé postavy v předešlých seriálech Bratrstvo neohrožených a Pacifik.

Masters of Air
Zdroj: Apple TV+

K hlavním charakterům se později přidá i sympatický Croz, ze kterého se stane důležitá postava pro celé válečné tažení pilotů bombardérů. Ten pozná i jedinou výraznější ženskou hrdinku celého seriálu, se kterou však tvůrci také neudělají nic zajímavého. Její dějovou linii po malém zvratu kompletně odstřihnou a divák už ji neuvidí. To bohužel platí pro několik dalších dějových linií a náznaků zajímavých příběhů. Tvůrci je načrtnou, ale nerozvinou, jako by na ně zcela zapomněli.

Většina seriálu se odehrává v roce 1943. Léty 1944 a 1945 děj jen proletí a zklamáním je i den D. Vylodění v Normandii tvůrci až na několik dialogů zcela přeskočili. Velmi zkratkovitě zpracovali i jednotku amerických stíhacích pilotů známých jako Letci z Tuskegee.

V roli jednoho z nich uvidíš herce Ncutiho Gadwu, známého ze Sex Education či nového Doctora Who. Dohromady však řekne asi čtyři věty a jeho kolegové z letky na tom nejsou o moc lépe. Popravdě v seriálu působí trochu zbytečně. Tvůrci se jim vůbec nevěnovali, jako kdyby tam byli jen z povinnosti.

Masters of Air
Zdroj: Apple TV+

Fantastické souboje ve vzduchu

Seriál je v prvních šesti epizodách plný mrazivých a napínavých momentů. Většina z nich pramení z toho, jakým peklem procházeli letci během druhé světové války. V závěrečné třetině se však některé hlavní postavy dostanou do zajateckého tábora a napětí i tempo ztrácí na intenzitě. Tyto dějové linie moc nefungují.

Doporučeno
PŘEHLED: Nejlepší nové seriály v dubnu. Dorazí postapokalyptický Fallout i novinka s Iron Manem PŘEHLED: Nejlepší nové seriály v dubnu. Dorazí postapokalyptický Fallout i novinka s Iron Manem 1. dubna 2024 14:00

Postavy, které se do té doby vyvíjely zajímavým směrem, od té doby jako by stály na místě a až do konce seriálu neudělaly nic zajímavého. Vše vynahrazují opulentní bojové scény.

Postprodukce seriálu zabrala dva roky a audiovizuál každé epizody je dostatečným vysvětlením, proč dokončení trvalo tak dlouho. Bojové scény jsou ohlušující, vizuálně podmanivé a dechberoucí. Tvůrci brutálním způsobem vyobrazili, jak snadno a jak často docházelo ve vzduchu k úmrtím či bolestivým zraněním.

Po čase se už některé akční scény mohou slévat dohromady s ostatními, tvůrci se je ale snažili dostatečně odlišit. Využívali k tomu úmrtí některých postav, nádherné záběry vzdušných soubojů, druhy útoků, jakým piloti čelili, či problémy, s jakými se potkávali.

Masters of Air
Zdroj: Apple TV+

Skvělý válečný seriál, který se ovšem svým předchůdcům nevyrovná

Na velké obrazovce a s kvalitním zvukem jsou Vládcové nebes fantastickým válečným dílem, které skvělým způsobem představí dosud nepříliš prozkoumanou frontu druhé světové války. Když divák uvidí ve vzduchu stovky německých stíhacích letadel, která se chystají totálně zdemolovat 18 amerických bombardérů, přepadne ho pocit sklíčenosti.

Doporučeno
Hlavní kameraman Vládců nebes nám prozradil, jak se natáčí seriál za 200 milionů dolarů. Austin Butler se choval netypicky Hlavní kameraman Vládců nebes nám prozradil, jak se natáčí seriál za 200 milionů dolarů. Austin Butler se choval netypicky 29. března 2024 14:00

Kdoví, jak se asi cítili vojáci, když viděli na obloze podobná zjevení. Tvůrcům se to podařilo vyobrazit hrůzostrašně, ale zároveň i způsobem, který zanechává hluboký umělecký dojem.

Vládcové nebes jsou skvělý válečný seriál, na kterém je vidět, proč stál 200 milionů dolarů. Bohužel se produkční kvality neodrazily na kvalitnějším scénáři. Ten se měl lépe a víc věnovat postavám a dát divákům více důvodů, proč by si měli jednotlivé postavy zamilovat.

Z audiovizuálního hlediska ale minisérii není co vytknout a je jisté, že se zalíbí každému fanouškovi válečných záběrů a materiálu. I proto se hodnocení vyšplhalo na sedm a půl bodu z deseti.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse