Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. dubna 2024 14:30
Čas čtení 1:14
Ondřej Mrázek

Na iVysílání míří dokumentární seriál roku. Zaměřuje se na herní vývoj v Česku

Na iVysílání míří dokumentární seriál roku. Zaměřuje se na herní vývoj v Česku
Zdroj: Česká televize / Shore Points
FILMY A SERIÁLY ČESKÁ TELEVIZE GAME DESIGN
Uložit Uložené

Dokumentární počin Game Story tě vtipně provede herním vývojem od dob Československa až po současnost.

Režisér Štěpán FOK Vodrážka, jenž má za sebou mimořádně chválené dokumenty PSH Nekonečný příběh nebo Moje svoboda, už tuto sobotu 6. dubna uvede na platformě iVysílání České televize svoji novou desetidílnou dokumentární sérii Game Story, která diváky provede historií českého game designu od poloviny 80. let až po současnost.

V deseti různorodých epizodách plných frenetického střihu, humoru, archivních záběrů, a hlavně poutavého povídání od lidí, kteří do velké míry formovali českou videoherní scénu, jako jsou František Fuka, Jakub Dvorský, Daniel Vávra nebo Ján Ilavský, se tak diváci dozvědí vše zásadní od toho, jak probíhal import her do tehdejšího socialistického Československa, přes první české hry nebo první herní magazíny až po vznik světově proslulého Beat Saberu a budoucnost českého game designu očima žen.

Jaký seriál je?

My už měli možnost několik epizod zhlédnout, a to přímo v kině za účasti tvůrců, kterých jsme se následně mohli na pár věcí doptat. Ze všeho nejdřív je třeba zmínit, že pokud jsi viděl*a dokument o PSH a líbil se ti, pak bude Game Story přesně tvůj šálek kávy. Nebo v tomhle případě spíš energeťáku, který ti umožní po zhlédnutí propařit celou noc s klasikami jako Flashpoint či první Mafie.

Game Story.
Game Story. Zdroj: Česká televize / Shore Points

V případě, že jsi dokument o PSH neviděl*a, rozhodně to naprav. Největší předností autorovy tvorby je jeho práce s archivními záběry, jakým způsobem je dokáže míchat s rozhovory anebo dalšími doprovodnými záběry, aby předal pointu, přidal přesah, kontext nebo jen celé téma odlehčil a dodal mu šťávu. Osobně pak můžu říct, že jsem už viděl hodně kreativních využití záběrů na svatbu Jiřího Káry, tady ale bylo jednoznačně nejlepší.

Kdy má premiéru?

Seriál z produkce Shore Points a od producentů Jakuba Jíry a Marka Nováka dropne na iVysílání 6. 4. v 16:00, kdy má současně i premiéru na pražském Comic-Conu. Tam budou mít návštěvníci možnost vidět první epizodu, kterou bude následovat panel s tvůrci moderovaný Mikolášem „Tukanem“ Tučkem.

Domů
Sdílet
Diskuse