Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2024 v 15:41
Čas čtení 1:00
Veronika Ábelová

Nejdřív kritizoval Phoenixe, teď bibli. „Jedna z nejhorších knih vůbec,“ říká herec

Nejdřív kritizoval Phoenixe, teď bibli. „Jedna z nejhorších knih vůbec,“ říká herec
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ OSOBNOSTI
Uložit Uložené

Skotský herec, který zazářil jako mediální magnát Logan Roy v seriálu Boj o moc, v poslední době perlí. Tentokrát se v podcastu The Starting Line podělil o své názory na náboženství.

Už před pár týdny se Brian Cox nebránil vyjádřit svůj názor. A to sice o hereckém výkonu Joaquina Phoenixe v britském dramatu Napoleon. „Joaquin Phoenix byl v Napoleonovi naprosto příšerný, zahrál bych to mnohem líp,“ řekl bez ostychu. Tentokrát využil svůj prostor pro diskuzi o bibli, o které mimo jiné tvrdí, že je plná lží a propagandy.

Doporučeno
„Zahrál bych to mnohem lépe.“ Herecká legenda zhejtila výkon Joaquina Phoenixe v Napoleonovi „Zahrál bych to mnohem lépe.“ Herecká legenda zhejtila výkon Joaquina Phoenixe v Napoleonovi 22. dubna 2024 v 18:39

Brian Cox se netají tím, že je zapřisáhlý ateista. Když měl příležitost prodiskutovat téma náboženství, opřel se do toho se vším všudy. Na otázku, zda má pocit, že náboženství brání lidskému pokroku, odpověděl: „Ano, ano, myslím, že náboženství nás brzdí. Jsou to systémy víry, které jdou mimo nás.“

Dále řekl, že náboženství zavedlo společnost do všech možných hrůz. Poukazoval hlavně na holocaust a války v Gaze a na Ukrajině. „Stejné věci se opakují pořád znovu a znovu v systému víry, který nám neslouží,“ řekl Cox.

„Chci říct, že propaganda sahá do minulosti. Bible je z mého pohledu jedna z nejhorších knih vůbec. Začíná to myšlenkou, že z Adamova žebra byla stvořena žena, a oni tomu budou věřit, protože jsou dost hloupí,“ pronesl a tvrdil, že organizované náboženství je patriarchální.

Doporučeno
Na Netflix míří další true crime dokument. Čeho se dopustil španělský kuchař? Na Netflix míří další true crime dokument. Čeho se dopustil španělský kuchař? 7. května 2024 v 18:18

Herec také připustil, že někteří lidé mohou potřebovat duchovní vedení. Tvrdí ale, že biblické příběhy nejsou řešením. „Potřebují to, ale nepotřebují, aby se jim lhalo. Potřebují nějakou pravdu a tohle pravda není,“ vyjádřil se a dodal, že náboženství je mytologie. Dále se zmínil, že odpovědi na své největší životní otázky našel v divadle. Cox také tvrdí, že divadlo je jediná pravá církev, a to protože je to církev lidstva.

Domů
Sdílet
Diskuse