Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
22. května 2024 11:56
Čas čtení 1:39
Veronika Ábelová

Toto jsou nové kategorie českých rekordů roku 2024

Toto jsou nové kategorie českých rekordů roku 2024
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Součástí festivalu Pelhřimov – Město rekordů je dvaadvacáté vyhlašování prestižních cen Rekordman roku, Světové unikáty z české knihy rekordů a Rekordmanská síň slávy. Kdo si domů odnese rekordmanské ceny?

Pelhřimovská agentura Dobrý den, která vydává Českou knihu rekordů, každoročně zaznamenává pokusy o zápis do České knihy rekordů a Databanky českých a světových NEJ. Minulý rok jich bylo přes dvě stě a tohle je výběr těch nejlepších.

Doporučeno
Tohle je žebříček nejbohatších zemí světa. Jak se umístilo Česko? Tohle je žebříček nejbohatších zemí světa. Jak se umístilo Česko? 22. května 2024 8:30

V kategorii Světové unikáty z České knihy rekordů vyhrály za nejdelší série vítězných utkání v nejvyšší basketbalové soutěži české basketbalistky ZVVZ USK Praha. Ty odehrály mezi 2. květnem 2013 a 14. lednem 2023 celkem 257 ligových zápasů, které všechny vyhrály. V rámci svého vítězného maratonu získaly i deset titulů mistra České republiky. Basketbalistky 14. ledna 2023 dosáhly 257. ligové výhry v nepřetržité řadě za sebou a zapsaly se tak do České knihy rekordů.

Do Síně slávy bude uvedena zpěvačka Yvetta Simonová, která i ve svých 95 letech aktivně koncertuje. Na podzim roku 2023 zazpívala na několika koncertech ke své oslavě narozenin v přímém přenosu pořadu Tobogan Českého rozhlasu Dvojka.

A kdo se stal rekordmanem roku v dalších kategoriích?

V kategorii Muži se umístil Josef Šálek z Písku, který vydržel v planku neuvěřitelných 9 hodin 38 minut a 47 vteřin. V kategorii Ženy potom zvítězila Marie Rendlová z Ústí nad Labem za nejrozsáhlejší sbírku vydání knihy Babička. Za 40 let dala dohromady 457 kusů různých vydání knihy od Boženy Němcové v češtině. To nejstarší je z roku 1855. 

Doporučeno
Vědci popsali nejzdravější způsob, jak strávit den Vědci popsali nejzdravější způsob, jak strávit den 20. května 2024 17:26

Vítězkou kategorie Úžasní senioři se stala Jana Přibylová, která je nejstarší aktivní krasobruslařkou. Cenu za rekordmana roku v kategorii Organizátorství získala Fotbalová škola Třebíč, která v rámci festivalu Třebíč Open v 10 arénách a na 29 hřištích přivítala 155 týmů z Česka, Rakouska a Slovenska. Uspořádala tak největší fotbalový turnaj v Česku.

Rekordmanem ve sběratelství je Miloš Křeček z Prahy, který je majitelem největší soukromé lego sbírky, která obsahuje 8 794 různých originálních setů. Za kategorii Masová účast je to David Vencl a spolek Otužilci Teplice, kteří pokořili rekord na jezeře Barbora s největším počtem otužilců ve vodě v jednu chvíli. Nejdéle vysílaným pořadem je Tobogan Českého rozhlasu Dvojka moderátora Aleše Cibulky, který je vysílaný nepřetržitě od roku 1990.

Týmového rekordu se chopili Dominik Luks, Kateřina Lisová, Dominik Hřib, Filip Malý a Ondřej Petr, kteří zdolali nejvyšší bod Afriky Uhuru Peak za necelých 24 hodin. Tým tak dokázal nejrychlejší výstup na Kilimandžáro. V kategorii Reklamní rekord se potom umístil Milan Klik z Prahy, který dokázal prodat nejvíce aut.

První sada cen bude předána rekordmanům na slavnostním zahájení festivalu 22. května ve Valdštejnské zahradě v Praze. Předávání dalších ocenění ostatním rekordmanům v dalších kategoriích proběhne v rámci festivalu 3. až 8. června v Pelhřimově.

Domů
Sdílet
Diskuse