Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti adidas.
11. června 2024 v 9:00
Čas čtení 1:37
Sponzorovaný obsah

Beckham, Messi a další slavní fotbalisté natočili před EURO 2024 krátký film. Koukni na něj (VIDEO)

Beckham, Messi a další slavní fotbalisté natočili před EURO 2024 krátký film. Koukni na něj (VIDEO)
Zdroj: adidas
SPORT FOTBAL
Uložit Uložené

Co prožívá fotbalista, na kterého spoléhá celý národ, když má dát rozhodující gól?

Ačkoliv spousta lidí ve sportu hledá únik od běžné reality a úlevu od stresu, profesionální sportovci naopak čelí obrovskému tlaku na to, aby podali výkon. A to nejen od svých trenérů či spoluhráčů, ale také od fanoušků, kteří na ně spoléhají. Nedávná studie společnosti adidas a předních sportovních neurovědců z neuro11 odhalila, jaký vliv může mít tlak na výkon elitních i amatérských sportovců. Ukazuje například, že hráči častěji nepromění penaltu, když hrají za svůj národ než za svůj klub.

„Tlak pociťují všichni sportovci – dokonce i ti, kteří hrají na vrcholové úrovni. Tento pocit se podle výzkumů ještě umocňuje při mezinárodních soutěžích, kdy je u hráčů až třikrát větší pravděpodobnost, že při penaltě za svou zemi netrefí branku, než u stejného hráče při hře za svůj klubový tým,“ říká doktor Niklas Häusler, spoluzakladatel společnosti neuro11.

Poselství letošního mistrovství: „You Got This“

V létě nás čekají hned dvě významné fotbalové události – kromě EURO 2024™ ještě jihoamerická fotbalová soutěž. V návaznosti na ně představila značka adidas krátký film, v němž vystupují hvězdy současného fotbalu i nastupující generace hráčů, kteří budou v létě oblékat dres své země. Snímek má inspirovat příští generace sportovců k překonání tlaku a podpořit jejich lásku ke hře. Nechybí v něm hvězdy jako David Beckham, Lionel Messi, Gianluigi Donnarumma, Giovanni Reyna, Ousmane Dembélé, Pedri nebo Jude Bellingham. Film připomíná sportovcům po celém světě, že mohou dosáhnout svých cílů, když je bude provázet myšlenka „You Got This“. Koukni na něj níže.

Kampaň také vybízí sportovce, aby se nebáli dělat chyby. Právě ty jim totiž umožňují neustále se zlepšovat a posouvat. Vyzývá je k tomu i český ambasador kampaně Tomáš Souček. „Dokud se začínající sportovci nedostanou na profesionální úroveň, ať hrajou, ať se ukazujou, ať dělají chyby. Těma chybama se učej. Když hráč udělá 5 chyb z 10 zásahů, je to daleko lepší, než když neudělá žádnou, ale z jednoho dotyku s balonem,“ řekl v rozhovoru, který najdeš na našem Instagramu.

Ukázkový přístup k tlaku na hřišti, kterým se mohou inspirovat začínající i profesionální sportovci, předvedl fotbalista Jude Bellingham. V rozhovoru před startem EURO 2024™ řekl: „Z těch nejdůležitějších zápasů, které jsem odehrál ve velmi mladém věku, jsem se naučil, že tlak je spíše zodpovědnost. Osobně se řídím tím, že když se tlak dostaví, vzpomenu si, proč vlastně hraju. Až budu v létě nastupovat v turnaji, budu myslet hlavně na to, že hraju z lásky ke hře samotné, a přenesu tlak na hřiště, abych se dostal na tu nejvyšší úroveň.“

Jude Bellingham
Jude Bellingham Zdroj: adidas
Zpět
Sdílet
Diskuse