Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
18. června 2024 v 9:03
Čas čtení 1:02
Anna-Marie Hanzlíková

Zabijačka ve Varech? Na filmovém festivalu se předvede debut Mord

Zabijačka ve Varech? Na filmovém festivalu se předvede debut Mord
Zdroj: Cinemart
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILMY 2024 MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Film obsazený neherci láká podtitulem: „Rodinná sešlost jako prase.“

Svůj celovečerní debut natočil režisér Adam Martinec na své rodné severní Moravě. Do hlavní role obsadil svého tatínka i další neherce.

Režisér zaujal už svým krátkým filmem Cukr a sůl, za který získal i nominaci na Cenu Magnesia v rámci Českých lvů za nejlepší studentský film roku. I v něm se objevil jeho otec. „Neherci svým projevem dodávají filmu autentičnost a jejich interakce s hereckými profesionály může dát za vznik magickým momentům, které nejdou ani napsat, ani sezkoušet,“ komentuje Martinec.

 

Film, který je také jeho absolventským snímkem, zasadil režisér FAMU do rodného Osoblažska. „Často se na Osoblažsko vracím. Je to fascinující ostrov uprostřed ničeho, je tam daleko z Česka i z Polska. Lidé odtamtud buď odjíždějí, nebo tam žijí celý život. Je to zapomenuté, ale krásné místo, kde žijí krásní lidé,“ vysvětluje svůj vztah.

Martinec je držitelem Ceny české filmové kritiky a Českého lva za nejlepší krátký film, bodoval se snímkem Anatomie českého odpoledne. Debut Mord má pojednávat hlavně o rodinných vztazích. „I když Mord řeší hlavně komplikovanější témata, obsahuje humor a naději. Diváci mohou z kina odcházet s příjemným pocitem, že příběh, který právě viděli, jim nebyl cizí – každý v něm dokáže najít sebe nebo své blízké,“ říká o filmu Mord jeho producent Matěj Paclík ze společnosti Breathless Films, který s režisérem spolupracuje už potřetí. I pro něj je Mord jeho celovečerním debutem.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš postavičky z českých večerníčků podle fotky? KVÍZ: Poznáš postavičky z českých večerníčků podle fotky? 19. září 2024 v 13:00

Film tvůrci v předpremiéře uvedou na filmovém festivalu v Karlových Varech, v kině na něj pak můžeš zajít od 8. srpna. „Vyvržení prasete na plátně v kině? To jen tak nezažiješ. Přijď,“ láká na film ostravský herec Albert Čuba.

Domů
Sdílet
Diskuse