Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
11. srpna 2024 v 15:15
Čas čtení 0:47
Eva Thonhauserová

Nový olympijský rekord! V maratonu žen se do historie zapsala Nizozemka Hassan

ZAHRANIČÍ LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Hassan se navzdory složitosti tratě, jejímu členitému profilu a teplému počasí podařilo vytvořit nový rekord.

Nizozemská běžkyně Sifan Hassan se stala na OH v Paříži vítězkou maratonu žen. Do cíle přiběhla v čase 2:22,55 h, čímž vytvořila nový olympijský rekord. Druhá finišovala Etiopanka Tigst Assefa se ztrátou tří vteřin. Bronz vybojovala Hellen Obiri z Keni (+15 vteřin). Hassan získala v Paříži již třetí medaili, po bronzech z běhů na 5 000 a 10 000 m získala také nejcennější kov.

Doporučeno
VIDEO: Olympionička, která má i OnlyFans, oslavila bronzovou medaili netradičním způsobem. Zatwerkovala na kamery VIDEO: Olympionička, která má i OnlyFans, oslavila bronzovou medaili netradičním způsobem. Zatwerkovala na kamery 9. srpna 2024 v 9:48

V závodu běžkyně prověřilo netradiční maratónské stoupání, které výrazně protřídilo početnou skupinu na prvních místech. Některé běžkyně dokázaly dohnat ztrátu v přibližně tříkilometrovém klesání, po kterém ztratila kontakt s čelem závodu i obhájkyně zlata Keňanka Peres Jepchirchir.

Následně se zformovala pětice Hassan, Obiri, Assefa, Sharon Lokedi a Amane Beriso Shankule. Necelých 2000 metrů před cílem došly síly Beriso, o kilometr později „odpadla“ i Lokedi. Závěrečný finiš nezachytila ​​ani Obiri a o zlato běžely Hassan s Assefa. Nizozemka měla více sil navzdory tomu, že už startovala ve dvou závodech

Hassan se navzdory složitosti tratě, jejímu členitému profilu a teplému počasí podařilo vytvořit rekord pod pěti kruhy. O 12 vteřin vylepšila dosud nejlepší čas Tiki Gelan z Londýna 2012. Na trůnu pro olympijské šampionky vystřídala Jepchirchir, která doběhla na 15. pozici se ztrátou 3:56 min.

Sifan Hassan
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse