Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Next.Move.
dnes 2. října 2024 v 15:30
Čas čtení 2:31
Sponzorovaný obsah

5 jednoduchých cviků z jógy, které ti uleví, když tě bolí záda

5 jednoduchých cviků z jógy, které ti uleví, když tě bolí záda
Zdroj: Next.Move
SPORT JÓGA ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Trápí tě po celém dni ve škole či v práci ztuhlé svaly? Máme pro tebe tip na protahovací cviky. Všechny vychází z jógy, takže kromě uvolnění přináší řadu dalších benefitů.

Slovo jóga pochází ze sanskrtu a má několik významů, které se dají popsat výrazy spojit či sjednotit. Už to napovídá, že nepůjde jen o sérii cviků na protažení. Je tolik účinná právě proto, že propojuje fyzické tělo s psychikou. Přispívá k lepší koordinaci pohybu, zlepšuje držení těla, uvolňuje napětí a zklidňuje mysl, pomáhá zlepšovat výdrž a fyzickou sílu a v neposlední řadě trénuje schopnost tělo vnímat a respektovat. A nejlepší je, že k tomu, aby ti přinesla výše zmíněné benefity, nemusíš zvládat stát 10 minut na hlavě ani si strčit obě nohy za hlavu. Stačí následující jednoduché cviky, které ti zaberou pár minut a zvládneš je i jako úplný začátečník.

1. Pozice dítěte

🧘 Účinky

Protahuje zádové svaly a uvolňuje napětí především v dolní části zad. Má zklidňující účinky.

🤸‍♂️ Provedení

Klekni si, natáhni ruce před sebe a pomalu se nakláněj, dokud nepoložíš čelo na podložku. Břicho je položené na stehnech a dlaně směřují dolů. Hluboce dýchej a vydrž v pozici přibližně 30 sekund.

jóga, cvičení
Zdroj: Pexels / Elina Fairytale

🧘‍♀️ TIP: Největšího efektu dosáhneš, když budeš cviky provádět pravidelně. Také si například jednou týdně zajdi na plnohodnotnou jógovou lekci, kde tě instruktor zkontroluje, jestli pozice provádíš správně a poradí ti s technikou. Zkus Next.Move na Vinohradech, kde si můžeš zvolit styl jógy, který ti bude vyhovovat. V nabídce je:

  • Yoga.Slow: Lekci si vyber, jestli potřebuješ zpomalit a uvolnit se po náročném období. Soustředí se na sladění dechu a jógových pozic, přináší úlevu.
  • Yoga.Flow: Lekci si vyber, jestli máš rád*a dynamické cvičení. Čeká tě plynulá série protahovacích a posilovacích pozic.
  • Next.Yoga: Lekci si vyber, jestli tě láká naučit se více o různých druzích asán (jógové pozice) a postupech v józe. Je vhodná pro začátečníky i pokročilé.

 2. Pes hlavou dolů

🧘 Účinky

Posiluje břišní svaly, protahuje zádové svaly a stimuluje vnitřní orgány.

🤸‍♂️ Provedení

Z kleče na podložce začni zvedat zadek nahoru. Drž rovná záda, neprohýbej se v bedrech a hlavu měj v prodloužení páteře. Pokud nemáš dostatečně protažené nohy, abys mohl*a položit paty na podložku, střídavě natahuj a pokrčuj v koleni jednu a druhou nohu. Není to ale nutnost, v začátcích klidně můžeš mít paty lehce nad zemí.

jóga, cvičení
Zdroj: Pexels / Elina Fairytale

3. Kobra

🧘 Účinky

Protahuje svaly ve spodní části břicha, stimuluje vnitřní orgány, otevírá hrudník.

🤸‍♂️ Provedení

Lehni si na břicho, ruce si opři o dlaně na šíři o trochu větší, než je tvoje tělo. Chodila leží na podložce nártem dolů. S nádechem zvedni tělo včetně pánve nad podložku. S výdechem se pomalu vrať zpět do leže na břiše.

jóga, cvičení
Zdroj: Pexels / Elina Fairytale

4. Rotace v sedě

🧘 Účinky

Protahuje boky, ramena a krk. Uvolňuje páteř a pomáhá při bolestech zad.

🤸‍♂️ Provedení

Sedni si na podložku s nataženýma nohama. Levou nohu pokrč v koleni a chodidlo polož na vnější stranu pravé nohy, která zůstává natažená. Jemně vytoč trup za levou nohou a pravou rukou si přidržuj levé koleno. Pohled směřuje za levým ramenem, záda jsou rovná a zadek zůstává přilepený k podložce. Vydrž v pozici alespoň 30 sekund a dýchej. Poté vše zopakuj na druhou stranu.  

jóga, cvičení
Zdroj: Pexels / Cliff Booth
🧘 Na jógu nemusíš chodit jen když tě bolí záda. Máš špatný den, hodně zkoušek ve škole nebo se to na tebe v práci valí? Zajdi si ráno na lekci do Next.Move rozproudit energii, nebo se naopak večer zklidnit, ať se ti dobře spí.
zkus jógu v next.move

5. Rozšířený trojúhelník

🧘 Účinky

Protahuje páteř a boky, posiluje ramena, hrudník a nohy. Pomáhá při bolestech v kříži a na krku.

🤸‍♂️ Provedení

Cvik se provádí ve stoje, s nohama rozkročenýma na šířku podložky. Levá noha směřuje stejně jako tělo, pravou nohu vytoč tak, aby chodidlo ukazovalo na vršek podložky. Ukloň trup směrem k pravé noze, prsty natažené pravé ruky směřují k zemi. Levá ruka je spolu s krkem natažená v prodloužení trupu. Vydrž v póze alespoň 30 sekund a pravidelně dýchej. Poté opakuj na druhou stranu. Pokud nedosáhneš na zem, použij blok, nebo třeba pár knížek položených na sebe.

jóga, cvičení
Zdroj: Unsplash / Taylor Heery
Domů
Sdílet
Diskuse