Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
včera 29. září 2024 v 17:14
Čas čtení 0:49
Magdalena Trajerová

VIDEO: Z těchto záběrů budeš mít husí kůži. Tisíce lidí tančily haku, padl světový rekord

VIDEO: Z těchto záběrů budeš mít husí kůži. Tisíce lidí tančily haku, padl světový rekord
Zdroj: Dave Rowland/Getty Images
ZAHRANIČÍ AUSTRÁLIE GUINNESSOVA KNIHA REKORDŮ NOVÝ ZÉLAND
Uložit Uložené

Nový Zéland opět získal rekord v největším počtu lidí tančících haku. Na ragbyovém stadionu Eden Park v Aucklandu se sešlo více než 6000 lidí.

Tisíce mužů, žen a dětí se spojily na hřišti, aby zatančily maorský domorodý tanec haka, který se skládá z energických pohybů, dupání a rytmických výkřiků. Porotce Guinnessovy knihy rekordů potvrdil, že se akce zúčastnilo 6 531 lidí, čímž Nový Zéland překonal dosavadní rekord z Francie, informoval deník The Guardian.

Doporučeno
České hvězdy, obrovský zvrat i bitvy o miliony. Takto vypadala velkolepá akce Oktagonu v Brně České hvězdy, obrovský zvrat i bitvy o miliony. Takto vypadala velkolepá akce Oktagonu v Brně 22. září 2024 v 0:39
Doporučeno
Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek 29. září 2024 v 10:00
Doporučeno
Týden jsem všem tykala. Hanbu cítím do teď: někteří si toho ani nevšimli, ale veterinářka měla problém Týden jsem všem tykala. Hanbu cítím do teď: někteří si toho ani nevšimli, ale veterinářka měla problém 25. září 2024 v 7:00

Světový rekord držela Francie od září 2014, kdy tento tanec předvedlo 4 028 lidí po ragbyovém zápase na stadionu France Brive-la-Gaillarde. Obyvatelé Nového Zélandu ovšem považují haku za národní poklad, rekord si proto chtěli zpět přisvojit.

„Chceme přivézt manu (hrdost) haka zpět domů,“ řekl agentuře AFP Michael Mizrahi, ředitel pokusu v Aucklandu. Organizátoři sice doufali v účast až deseti tisíc lidí, i přesto se netajili nadšením ze znovuzískání prvenství.

Doporučeno
Pařil jsem 4 dny v kuse, opil se do němoty a v pondělí byl zase fresh. Jak dopadl zátěžový test švédského léku proti alkoholu? Pařil jsem 4 dny v kuse, opil se do němoty a v pondělí byl zase fresh. Jak dopadl zátěžový test švédského léku proti alkoholu? 24. září 2024 v 15:00

„Není to jen o tom, že to chceme vzít Francouzům, je to jako národní poklad, který nám někdo vzal. Pro nás jako Novozélanďany to má obrovský význam,“ řekl Mizrahi.

Haka Ka Mate byla složena kolem roku 1820 válečným náčelníkem Te Rauparahou na oslavu jeho útěku před válečnou výpravou nepřátelského kmene. Haku proslavil převážně novozélandský ragbyový tým All Blacks, který ji předváděl bezprostředně před zápasem.

Podle novozélandských zákonů je maorský kmen Ngati Toa, který sídlí v Porirua nedaleko Wellingtonu, uznáván jako kulturní strážce tohoto tance.

Domů
Sdílet
Diskuse