Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 5. října 2024 v 7:00
Čas čtení 5:26
Anna-Marie Hanzlíková

White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho

White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho
Zdroj: Dimitrios Kambouris/Getty Images
OSOBNOSTI CELEBRITY DIDDY RAP RAP NEWS SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Kauza kolem obviněného rappera Diddyho roste každým dnem. Zahrnuje zneužívání nezletilých, sex trafficking, koňská sedativa, ale také tisíc lahví dětského oleje nebo zapletení Kardashianek, DiCapria a mnoho dalších celebrit. Shrnujeme hlavní body.

V následujících otázkách a odpovědích ti nyní přehledně shrneme všechno, co je o kauze dosud známo, a co potřebuješ vědět, abys byl*a v obraze.

Jak to vlastně prasklo?

Bylo pondělí 16. září ráno a Diddy, občanským jménem Sean Combs, přespával v jednom z newyorkských hotelů. Zřejmě netušil, že jde o jeho poslední chvíle na svobodě. Zanedlouho ho zajala policie.


Důvod? „Byl obviněn ze sexuálního vykořisťování, vydírání, převozů za účelem prostituce a z vedení zločineckého podniku, který léta zneužíval ženy,” napsaly ještě téhož dne The New York Times. 

Zatčení nebylo tak úplně rána z čistého nebe. První indicie velké kauzy přišly už na podzim loňského roku. Řada osobností také mluví o tom, že šlo v určitých kruzích o veřejné tajemství, které se táhlo zpátky desítky let.


Prolomit mlčení se poprvé rozhodla Diddyho bývalá přítelkyně Cassie loni v listopadu. Ta tehdy podala žalobu, ve které tvrdí, že ji znásilňoval, a dokonce ji měl nutit mít sex s dalšími lidmi a u toho si ji natáčet.

Cassie, vlastním jménem Casandra Ventura, tím spustila celou lavinu obvinění, ve kterých se opakovaly podobné věci, často obsahovaly brutální a znepokojující detaily, píše Vox.

Combs se tehdy bránil, ale když CNN později uveřejnila video (viz níže), ve kterém Venturu brutálně kope, tahá a hází na ni věci, vysvětlovalo se mu to už jen těžko. Dokonce se na Instagramu i omluvil.

Nynější obvinění Diddy znovu popírá. „Sean ‚Diddy‘ Combs je hudební ikona, podnikatel, milující manžel od rodiny a důvěryhodný filantrop, který strávil posledních 30 let budováním impéria, zbožňuje své děti a pracuje na povznesení černošské komunity. Je to nedokonalý člověk, ale není to zločinec,“ uvedl ve vyjádření pro NYT jeho právník. Důkazy vyšetřovatelů ale vypráví jiný příběh.

Doporučeno
Diddyho případ nekončí: Dalších 120 lidí obvinilo rappera ze sexuálního zneužívání, nejmladší obětí měl být 9letý chlapec Diddyho případ nekončí: Dalších 120 lidí obvinilo rappera ze sexuálního zneužívání, nejmladší obětí měl být 9letý chlapec 2. října 2024 v 15:03
Doporučeno
Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek Marpo: Společnost by neměla ztrácet hodnoty. Celej život jsem snílek 29. září 2024 v 10:00
Doporučeno
50 Cent spolupracuje s Netflixem na sérii o Diddym. Rapperovo sexuální zneužívání údajně trvá desítky let 50 Cent spolupracuje s Netflixem na sérii o Diddym. Rapperovo sexuální zneužívání údajně trvá desítky let 27. září 2024 v 9:34

Jak se stal Diddy tak vlivným?

Kdo by Diddyho neznal. Významná tvář hip hopu vstoupila na scénu roku 1993, kdy založil svůj Bad Boy Record label. Nebyl tak jen úspěšný samostatně jako interpret, ale také jako podnikatel, a jak skloňují četná média, jako například NBC – bez přehánění se jednalo o kulturního magnáta.

V devadesátých a nultých letech se mu dařilo. Byl to právě on, který se nejvíce podepsal na tom, že se tehdy dostal hip hop do mainstreamu. Třikrát vyhrál Grammy, v roce 2000 si pro pro MTV VMA na červeném koberci šel po boku své tehdejší partnerky Jennifer Lopez. Tenhle pro popkulturu kultovní moment si připomeň níže.

Jako producent a podnikatel se rozhodl také pořádat večírky a opulentní parties. Na nich se setkávali nejen hudebníci, ale i sportovci nebo vlivní podnikatelé, ředitelé a politici. Možná právě někde tady nastoupil na cestu, na jejímž konci se nyní zřejmě nacházíme.

Do kolonky vlivu bychom pak nejspíš mohli zařadit taky početné konspirační teorie, které se za ty roky, a obzvlášť nyní v posledních týdnech, kolem jeho osoby vyrojily. Ty nejzmiňovanější? Že spolu se zpěvačkou Beyoncé a hudebním velikánem Jay-Z měla tato trojice „vládnout“ Hollywoodu a další, podle níž údajně nechal zavraždit Tupaca. Nutno však zdůraznit, že v obou případech se skutečně jedná jen o bláznivé konspirační teorie, které na rozdíl od jiných, daleko horších skutků Diddyho nejsou ničím fakticky podloženy.

Z čeho všeho byl reálně obviněn?

Sean zmíněné party v roce 2006 popsal v rozhovoru pro Oprah Winfrey vzletně jako místo, kde chtěl propojovat životní styl spojený s hip hopem s eastcoastskou smetánkou. „Chtěl jsem všechny zbavit image a dát nám stejnou barvu, postavit nás na stejnou úroveň,” uvedl tehdy v rozhovoru, který cituje CNN.

Jenže z uveřejněných detailů kolem jeho proslulých „White Parties”, tedy večírků se striktně bílým dress codem, dnes spíše mrazí.

Na povrch se dostávají svědectví těch, kteří se jich účastnili. Mělo například docházet k četným loupežím, žhářství a únosům. Část, která však vyvolává největší povyk, jsou tzv. „freak offs“. Tak rapper přezdíval svým drogovým orgiím. Ty podle žalobců trvaly mnohdy i několik dní a byly plné sexuálního zneužívání, nelegálních drog a obchodování s prostitutkami i prostituty, jak shrnuje třeba New York Post.

Nekonsensuálním praktikám nasvědčují i nálezy, které vyšetřovatelé v jeho obydlích objevili. Oběti oněch orgií obvykle dostali pytlík s infuzí, aby se z drog a alkoholu zotavili. Lidem také byla podávána sedativa určená pro koně. V jeho rezidenci se rovněž našlo tisíce lahviček dětského oleje a lubrikantů. Konkrétně tento objev se později stal virálním. Diddy se chabě vymlouval na to, že prostě rád nakupuje věci ve velkém.


Z nově známých 120 obětí se každopádně má ve 25 případech jednat o nezletilé. Nejnovější obžaloba zjistila, že vůbec nejmladší oběti mělo být pouhých devět let, jiné jen čtrnáct, jak píše třeba Washington Post. Většinu pak tvoří Afroameričané, z třetiny má jít o bělochy. Oběti navíc měly být často i nekonsensuálně natáčeny, což pak vedlo k vydírání.

Tohle všechno přitom mělo probíhat dlouhá léta, podobné šokující detaily ale začínají vylézat na povrch až nyní. „Combsova výbušná povaha byla veřejným tajemstvím, stejně tak se dlouho šuškalo o jeho sexuálním životě. Jeho moc a vliv ho však léta chránily před odpovědností za údajné nezákonné činnosti,“ shrnuje NBC. Že žil Combs dlouho v domnění, že je nedotknutelný a nedostižný, popisuje i řada osobností, které jeho domov v té době navštívily.

Proč může kauza změnit Hollywood?

Večírků, které probíhaly od počátku devadesátých let a své vrcholné éry dosáhly v letech nultých, se totiž měla účastnit celá řada celebrit. Jejich seznam se nyní v médiích označuje jako „Diddy's list” a zahrnuje opravdu šokující jména, jen namátkou: Leonardo DiCaprio, Jay-Z, Beyoncé, Ashton Kutcher, Paris Hilton, Howard Stern, Kim Kardashian, Russell Brand nebo Mariah Carey.

Zmiňovali jsme také jeho bývalku Jennifer Lopez, kromě ní stojí za zmínku třeba ještě Russell Simmons, Usher, Megan Fox, Kelly Osbourne, Aretha Franklin, Martha Stewart, Tommy Lee, Pamela Anderson, Regis Philbin nebo Vera Wang.

Je to právě účast některých těchto celebrit, která na sociálních sítích vyvolává bouřlivé reakce. Jenže mezi ty skutečně vlivné návštěvníky White Parties patřili naopak lidé, o kterých se toho na veřejnosti moc neví – ředitelé bank, velkých korporací, farmaceutických firem či hotelů, jak píše třeba Daily Mail. Seznam (zatím) není veřejný, ale má jít o šokující jména. Tihle lidé pak budou mít hodně co vysvětlovat.

Doporučeno
Česká herečka Leona: Kanye West si ode mě v LA vyžádal Instagram. Během večeře za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor) Česká herečka Leona: Kanye West si ode mě v LA vyžádal Instagram. Během večeře za mnou poslal bodyguarda (Rozhovor) 4. října 2024 v 10:00

Nezletilí se totiž objevovali na orgiích často, jak dosvědčují množící se výpovědi, třeba v té době šestnáctileté zpěvačky Good Fridae. Ta tvrdí, že ji po vystoupení i s přítelkyní Puff Daddy, jak se mu tehdy přezdívalo, zval na party. Opakovala mu svůj věk, alkohol je totiž v tomhle státě legální až od 19. Odpověděl jí, že to nevadí. I ona následně promluvila o orgiích a VIP „freak off“ pokoji.

Jaký může přijít trest?

Diddy se zpoza mříží jen tak nedostane. Vzhledem k rozsahu obvinění je ve hře cokoliv od patnácti let až po doživotí, jak píše BBC. O doživotí spekuluje i CNN. O přesném rozsahu trestu ještě musí rozhodnout soud. Momentálně čeká na trest ve vazební věznici v Brooklynu. Jmenuje se Metropolitan Detention Center in Brooklyn a je nechvalně proslulá jako násilná, nehostinná a nebezpečná.

Podmínky v ní nejsou zrovna přívětivé, podle svědectví vězňů jde o jednu z nejhorších vazebních věznic vůbec. Zařízení je staré, jídlo nestojí za moc, navíc jsou vězni neustále pod přísným dozorem, nemohou si například ani sami vybrat zubní kartáček. Jak glosuje magazín US Daily, po jeho haciendě se soukromým šéfkuchařem to musí být celkem šok.

Diddy není prvním případem takového rozsahu a vlivu. Jak píše třeba americké veřejné rádio NPR, Diddy je v podstatě „Weinsteinem hip hopu“. Vlivný filmový producent byl odsouzen za znásilnění řady žen a obvinění proti němu kdysi odstartovala hnutí #MeToo. Aktuálně si 72letý Weinstein odpykává 23letý trest.

Média připomínají i paralelu s Jeffrey Epsteinem. Finančník byl také odsouzen za zneužívání mnoha žen a dětí, což se často dělo na soukromých akcích pro jím vyvolené. Později spáchal ve vězení sebevraždu.

Doporučeno
Spooky season je tady. Jaké seriálové pecky najdeš na streamu v říjnu? Spooky season je tady. Jaké seriálové pecky najdeš na streamu v říjnu? 3. října 2024 v 17:00

U všech tří si lze všímat podobných vzorců: propletená síť, mnoho obětí nebo drogy. „Epstein a Combs se pohybovali v jiných společenských kruzích, ale jejich modus operandi byl úplně stejný,“ řekla pro Times of India třeba modelka Lisa Phillips, která se živila jako modelka v nultých letech a byla na soukromém Epsteinově ostrově, ale také slyšela mnoho svědectví právě o Diddym.

Jaký přesně trest si Diddy nakonec odsedí, určí teprve soud. Zůstává také otázkou, kolik toho ještě vyplave. Jisté však je, že touto kauzou budou společenské rubriky a naše feedy žít ještě dlouhou dobu.

Domů
Sdílet
Diskuse