Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2015 11:11
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?

TECH
Uložit Uložené

Osud nejúspěšnějšího automobilového programu na světě a zároveň jednoho z nejúspěšnějších a nejzajímavějších televizních programů v historii celkově, je v troskách.

Pokud patříte i vy mezi skalní fanoušky britského Top Gearu, určitě jste se dnes těšili na další, 8. díl 22. série. Jak jsme vás však během právě končícího týdne informovali, v uplynulých dnech došlo k závažným událostem, které vedly k suspendování hlavního protagonisty, Jeremyho Clarksona, a zároveň k neodvysílaných dalšího dílu během příští, tedy dnešní neděle. Ze začátku vcelku nevinně vypadající kauza, do které byl místy vrhán závan marketingových tahů, ale mezitím začala nabírat na obrátkách a v současnosti svým mediálním prostorem zastínila i dnešním dnem končící letošní autosalon v Ženevě.

Všechno to začalo 10. března, kdy se na povrch převalil konflikt Jeremyho Clarksona s producentským štábem, a tudíž jeho následné suspendace. Prvotní informace ze strany BBC byly opravdu strohé, mluvily jen o tom, že odvolání se týká výhradně Clarksona, přičemž vysílání následující části bylo zrušeno. Jak se později ukázalo, BBC se rozhodlo pozastavit, respektive zbavit své funkce lídra svaté moderátorské trojky skrz jeho spor s 36letým asistentem produkce. Oisin Tymon (na fotce níže vlevo) se měl totiž během nedávného "setkání" štábu Top Gear v luxusním hotelu Simonstone Hall postarat mimo jiné o stravu, která měla být připravena pro zúčastněné, včetně trojice hlavních aktérů. Ti se však i přes přesun na dané místo vrtulníkem zdrželi, což vedlo k tomu, že o pár hodin propásli naplánovanou večeři a v době jejich příjezdu byla k dispozici pouze studená strava, jelikož v pozdních hodinách samotní kuchaři z hotelové kuchyně už odešli. A tady vzniká zmíněný konflikt, který měl vést k napadení Tymona Clarksonem, protože moderátor trval na plnohodnotné večeři (steaku) a odpovědnost za občerstvení nesl právě Tymon.
 

Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?

Nad tím, co přesně se v hotelu stalo, však stále visí taková rouška tajemství, protože celou situaci BBC vyhodnotilo a následně charakterizovalo slovíčkem "fracas". To sice obletělo celý svět a většinu médií, ale ve volném překladu může představovat klasickou výměnu názorů, ale i bitvu, ostatně i v angličtině může pojem v podstatě znamenat vše od slovního napadení až po to fyzické. Strohost a v jistém slova smyslu tedy nepřesný popis situace hodně světla do konfliktu nepřineslo, jak se ale ukazuje časem, přece jen mělo dojít k fyzickému kontaktu. Po více než 40minutovém výstupu Clarksona, následné ostré výměně názorů a označení Tymona za "lazy, Irish c***", měl přijít ze strany moderátora úder pěstí do obličeje producenta. Situace byla natolik vážná, že Oisin Tymon musel být převezen do nedaleké nemocnice, kde byl ošetřen. Jeden ze zdrojů dokonce říká, že během úderu Clarkson vykřikl, ”You’ll be on the dole tomorrow. I’m going to make sure you will not have a job.", Přičemž slovo "dole" představuje v britské angličtině podporu v nezaměstnanosti.


Jeremy se nakonec svého steaku dočkal, protože jakmile se o dané situaci dozvěděl ředitel hotelu Robert Scott, vlastnoručně mu ho připravil. Z nevinného problému se tak vyklubala prý opravdu ostrá výměna názorů, která měla vyprovokovat známého moderátora až k fyzickému napadení člena produkce. Ten si prakticky okamžitě sehnal právníka, který ho momentálně zastupuje a jak se nechal nejnověji slyšet, počká na verdikt BBC, který dosud neznáme. K celé kauze se odstupem času vyjádřili i Jeremyho parťáci. I tentokrát jsme byli svědky víceméně vtipných reakcí a posměšků prostřednictvím Twitteru, které jsme vám přinesli naposledy. Krátce nato se objevilo i (také poměrně vtipné) video, na kterém se novináři Jamese Maye ptají na detaily k danému večeru, jak však Captain Slow uvedl, v té době byl značně pod vlivem alkoholu (pravděpodobně nebyl jediný) a dohromady si nic nepamatuje. 

Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?
Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?

Jednou z největších zajímavosti celé této kauzy je i fakt, že dosavadní oficiální vyjádření pocházejí z oddělení BBC News a přicházely formou, jakoby informovaly o konfliktu zcela jiné společnosti, přitom jde o totéž BBCčko. Nejnovější, v době, kdy všichni netrpělivě čekají právě na reakci a závěr ze strany mamutí televize BBC, přichází zpráva od hlavního aktéra konfliktu a vlastně celé show. Po několikadenním mlčení promluvil sám Jeremy Clarkson. Ve známém britském deníku The Sun se s čtenáři podělil se svým vyjádřením na celou situaci. Opět se nezapřel vůči svým tradicím a většinu svého "proslovu" pojal vskutku netradičně, v jakési alegorií (či metafoře?) poukazující na říši zvířat. Pod titulkem "So we lose the tiger... but gain acid-spit snail," (přišli jsme o tygra, ale získali šneka s jedovatou slinou) najdeme výmluvné řádky:

”I THINK it’s fair to say that nature made a mistake when it invented the dinosaur. It was too big, too violent and with such small and puny arms it was never going to be able to operate heavy machinery or even enjoy a bit of special “me” time."

”All the dinosaurs died and now, years later, no-one mourns their passing. These big, imposing creatures have no place in a world which has moved on.”

Clarkson tak říká: "Myslím, že je fér říct, že příroda udělala chybu, když vynalezla dinosaura. Byl příliš velký, příliš násilný a s tak maličkýma rukama, že by nebyl nikdy schopen zacházet s těžkou technikou nebo si alespoň trochu užít zvláštního času pro sebe" (jinými slovy sám sebe potěšit). Následně dále pokračuje: "Všichni dinosauři zemřeli a v současnosti, po letech později, nikdo netruchlí za jejich odchodem. Tato velká a impozantní stvoření už nemají místo na světě, který se změnil. "Nejen lyricko zdatní jedinci stejně vědí, že Clarkson naráží sám na sebe, na BBC, na svůj odchod a konec současného Top Gearu. Ostatně, sám James May ještě krátce předtím prohlásil, že Top Gear je mrtvý! A to doslova. Jak jsme vás informovali ve zmíněném článku a pár dní na to díky našemu novému fejsbuku, petice za navrácení jednoho z nejznámějších moderátorů světa dosahuje obrovské čísla podpisů, protože #BringBackClarkson podepsalo za několik dní už zhruba 900 tisíc jeho fanoušků! Jak se ale ukazuje, snaha je marná. Clarkson totiž na margo petice dodává:

“You can start as many campaigns as you like and call on the support of politicians from all sides, but the day must come when you have to wave goodbye to the big monsters, and move on.”

Tedy v překladu: "Můžete začít tolik kampaní, kolik chcete, zavolat na pomoc politiky ze všech stran, ale musí přijít ten den, kdy musíte zamávat velkým příšerám a jít dál." Jeremy se tak očividně loučí s BBC a dává najevo, že jeho cesta pokračuje dál, ale bez známé televize. Zájem o celou záležitost dokonce projevil i Chris Harris, tedy známý automobilový nadšenec, který prostřednictvím svého Twitteru dal najevo, že kvůli reakci Jeremyho Clarksona si jako snad mnoho dalších koupilo zmiňované vydání The Sun poprvé za poslední roky.


Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?
Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?

Všechno to zatím třeba vnímat s jistým nadhledem, zvláště pokud bereme v úvahu neoficiální formu, jakou dala hlava moderátorského tria najevo svůj konec. Ten je však, i přes zpochybnitelné důvěryhodnosti bulvárního plátku, ale více než jasný, z čehož plynou nějaké následky. Kromě 8. části 22. série se nakonec, jak jsme se mezitím dozvěděli, ruší i další dvě epizody, čímž poslední série končí a uzavírá se s počtem sedmi odvysílaných částí. Je sporné, zda zbylé tři pokračování nakonec někdy uvidíme, dá se však očekávat, že dříve či později se objeví alespoň na internetu. Clarkson se tak s porušením loňské podmínky vypořádal po svém, a ještě předtím než by svůj ortel vynesla samotná televize, on ji sám opustí. Mimo jiné, tím pádem dal tedy najevo svůj postoj a jakžtakž ukázal, že nese za své skutky zodpovědnost. Ostatně, jeho povaha je nám všem dobře známá, mince má však vždy dvě strany ... Navíc, jak se časem zjistilo, s televizí sice byl sjednán až do roku 2018, jeho současné smlouvě však končí platnost koncem března, tedy v době, kdy byl naplánován konec 22. série.

 Co bude tedy s Top Gearem? Samozřejmě, osud nejúspěšnějšího automobilového programu na světě a zároveň jednoho z nejúspěšnějších a nejzajímavějších televizních programů v historii celkově, má v rukou BBC, které bude čelit opravdu velkému rozhodování. Bezpochyby jsou ve hře neuvěřitelné peníze, ne vždy se však vše točí jen kolem nich, protože jsou pravidla či hranice, pokud to všechno prostě může zajít. Je zřejmé, že pro tento rok je vysílání konec a pokud se nebavíme o úplném konci, tak každá budoucí tvorba této televize bude ve spojení se značkou Top Gear už úplně jiná, netypická a kdoví jestli vůbec alespoň z části tak úspěšná. Top Gear v dlouhodobě známém formátu tímto končí. Těžko říci, zda bude Clarkson uvažovat o pokračování v obdobné show pod svým jménem, respektive pod křídly jiné televize, protože několik opravdu lukrativních nabídek už dostal. Pravdou však je, že i když ho laická veřejnost napadá na různé pokračování, s určitostí je jasné, že v rámci smluv, dohod a pravidel podepsaných s BBC, se najdou klauzule, díky kterým se společnost pojistila před nežádoucí aktivitou z jeho strany, která by mohla samotné show konkurovat nebo se jí podobat. Na druhou stranu, pokud se nemýlím, právě Clarkson přišel v roce 2002 s vlastním nápadem, kterým byl současný formát Top Gear, a ke kterému se určitě proto vážou do nemalé míry i jeho vlastní práva.

V každém případě, podrobné informace podané i oficiální cestou nás dříve nebo později neminou. Na teď nám zbývá jen doufat, že úplný konec hvězdného a bezkonkurenčního tria to není, a že tři dlouholetí přátelé, i přesto, že to na obrazovkách většinou tak nevypadalo, spojí své síly a ve své mimořádně oblíbené a žádané aktivitě budou pokračovat. Top Gear ve své současné podobě tedy zjevně končí a protože to už nezměníme ani všelijakými peticemi, Projevme alespoň čest jeho památce. A samozřejmě, hodně štěstí, Jezzo!

Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?

Jeremy Clarkson odchází, Top Gear je zrušen! Co stojí za (úplným) koncem?
Domů
Sdílet
Diskuse