Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. února 2016 6:40
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Šílenou oscarovou noc ovládl Mad Max, DiCaprio získal prvního Oscara a zářil i The Revenant se Spotlight

FILMY A SERIÁLY OSCAR
Uložit Uložené

Kdo všechno si odnáší domů Oscarů z 88. ročníku udělování nejprestižnějších filmových cen?

Sezóna se se sezónou sešla a další ročník předávání Oscarů je (v této chvíli) již za námi. My jsme sledovali tuto mezinárodní událost kvůli tomu, abychom se dozvěděli, koho Akademie letos vybrala jako toho nejlepšího, a to ve všech atraktivních kategoriích (i v těch, které jen někteří přeskrolují). 88. ročník nejprestižnějšího udělování filmových cen na světě začal klasicky rozhovory s celebritami a nominovanými, předpokládáme ale, že vás to také velmi nezajímalo, takže přejdeme rovnou k zajímavostem a samotnému večeři.

Po vtipném, ale příliš dlouhé openingu v podání Chrise Rocka, který zahrál oscarový bojkot do rohu opravdu dobře a občas i s humorem, přišli na pódium smyslné ženy Charlize Theron a Emily Blunt, které předaly sošku za kategorii Originální scénář lidem stojícím za reportérským dramatem Spotlight od Toma McCarthyho, který si převzal ocenění spolu s Joshem Singerem. Myslíme, že vzhledem k nominovaných byla tato výhra zasloužená asi nejvíc. Následovala kategorie Nejlepší adaptovaný scénář, jejíhož vítěze nám představila dvojice Ryan Gosling - Russell Crowe (zjevně se skamarádili při natáčení nového filmu Shanea Blacka - The Nice Guys). Zlatou sošku si odnesli Charles Randolph a Adam McKay za The Big Short, kde skvěle adaptovali román Michaela Lewise. Následovala teatrální ukázka na Oscara nominovaných filmů v podání černošských herců, kterou to už Akademie nepříjemně přehnala, ale v tomto článku rasistickou otázku a celkový bojkot kolem whitewashing raději rozebírat nebudeme. Na pódium se následně postavil Sam Smith se svou titulní skladbou pro nejnovější Bondovku.

Šílenou oscarovou noc ovládl Mad Max, DiCaprio získal prvního Oscara a zářil i The Revenant se Spotlight

Sama Smithe vystřídal Henry Cavill se svou půvabnou společnicí a následně J. K. Simmons, aby předal cenu za Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Okouzlující Alicia Vikander, kterou jsme v našem článku vybrali jako herečku roku, tuto kategorii vyhrála za roli v Danish Girl.


Cate Blanchett vyhlásila vítěze v kategorii Nejlepších kostýmů. Tu vyhrála Jenny Beavan za Mad Maxe. Ten v tu chvíli proměnil první z 10 nominací. O pár minut později proměnil i tu druhou, když vyhrál kategorii Nejlepší výprava, a to zcela zaslouženě, vzhledem k náročné produkci, nesmírnému množství funkčních a nádherných vozidel a strojů. George Miller se následně vysmál s celým svým štábem všem těm vykalkulovaným Oscarovkám, protože vyhrál Oscara i za Nejlepší masky a make-up. What a lovely day!


Následovala kategorie Nejlepší kamera, kterou uvedli a zároveň vyhlásili Rachel McAdams a Michael B. Jordan. Jedna z nejtutovějších anket skončila třetí výhrou v řadě v podání neskutečného Emmanuela Lubezkiho na pozadí vynikajícího hudebního motivu z Revenanta, filmu, ve kterém úžasný Polák předvedl svůj nesmírný talent.

Šílenou oscarovou noc ovládl Mad Max, DiCaprio získal prvního Oscara a zářil i The Revenant se Spotlight

Další kategorie patřila znovu Mad Maxovi, konkrétně vyhrála Millerova akce z bodu A do bodu A už svého 4. Oscara v kategorii Nejlepší střih.
Nejlepší střih zvukových efektů Nejlepší zvuk, kde znovu vyhrál Mad Max šílený


Cenu za nejlepší vizuální efekty získal thriller Ex Machina
. Největší překvapení večera vyfouklo ocenění Revenantovi, Star Wars, Mad Maxovi či Marťanovi. Je však třeba uznat, že ty efekty byly v Garlandově snímku opravdu na velké úrovni, nemluvě o náročnosti post-produkce, kde vznikaly. A nemluvě o tom, že Ex-Machina je nejlevnějším filmem, jaký vyhrál kategorii Nejlepších efektů. Následovalo velké a příjemné překvapení v podobě příchodu C-3PO, R2-D2 a BB-8.

No není ten Jacob Trembley zlatý?

Šílenou oscarovou noc ovládl Mad Max, DiCaprio získal prvního Oscara a zářil i The Revenant se Spotlight

Po pár vtipech Chrise Rocka přišli Mimoni představit Nejlepší animované, krátké snímky. Vítězem se stalo Bear Story z Chile, země s první soškou vůbec. Nejlepší animovaný, celovečerní film uvedli Buzz Lightyear a kovboj Woody (ti, mimochodem, oslavují 20. výročí Toy Story). Největším kandidátem, vzhledem k ignoraci Malého prince, bylo pixarovské Inside Out. To i kategorii vyhrálo, což jinými slovy znamená, že Pixar udělil ocenění... Pixaru. Po krátkém výstupu Kevina Harta přišel na řadu The Weeknd se svou skladbou Earned It z Fifty Shades of Grey. Celkovým vítězem se ale stal Sam Smith s Writing on the Wall. Asi nezasloužené, ale nevadí, tohle je i tak irelevantní kategorie.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti 11. března 2024 15:42

Ke slovu se konečně dostali mužští herci, když se vyhlašovala kategorie Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Fanoušci Slye se nebyli potěšeni v momentě, kdy si pro sošku přišel na pódium Mark Rylance za svou roli ruského špiona v dramatu Stevena Spielberga, Bridge of Spies. Vyfoukl tak vítězství Hardymu za Revenanta, Christianu Baleovi za The Big Short, Stallonemu za Creed a Ruffalovi za Spotlight. Zdá se, že Akademie předá Stallonemu Oscara za celoživotní přínos, protože tato nominace byla asi jedinou šancí, jak se tomuto muži odvděčit Oscarem za to všechno, co nám přinesl. Pravděpodobně jsme přišli o jednu z najemotivnějších děkovných řečí. Krásné gesto ale ukázal Arnold Schwarzenegger.

Šílenou oscarovou noc ovládl Mad Max, DiCaprio získal prvního Oscara a zářil i The Revenant se Spotlight

Nejlepší krátký dokument vyhlásil komik Louis C. K. Vůbec se nezapřel, předvedl vtipnou řeč a nakonec udělil cenu Mad Maxovi, čímž se postaral o nejvtipnější moment večera. Ve skutečnosti však vyhrálo A Girl in the River. Zlatíčko jménem Daisy Ridley uvedlo kategorii Nejlepšího dokumentárního (celovečerního) filmu. Podle očekávání vyhrála Amy od Asif Kapadia (stojí i za skvělým dokumentem Senna). Po proslovu ředitelky Akademie jsme se podívali na tvůrce, známé tváře, spisovatele a všechny důležité lidi z filmového průmyslu, kteří nás loni opustili. Akademie nezapomněla ani na Miroslava Ondříčka.

Na řadu přišly Nejlepší krátké filmy uvedené dětskými hvězdami za rok 2015, Jacobem Trembleym a Abrahamem Atahem (Agu v Beasts of No Nation). Výhrou se může pyšnit Stutterer. Nejlepším cizojazyčným filmem se zaslouženě stal maďarský Son of Saul.

Po 5 neproměněných nominacích se konečně dočkal výhry i Ennio Morricone, když si odnesl sošku za Nejlepší soundtrack pro Hateful Eight. Ať to bylo zasloužené, nebo ne, už necháme na vás, ale více nás posadilo na zadek rozhodně Sicario. V každém případě, Ennio se stává nejstarším vítězem Oscara. Louise C.K. asi měl chuť překonat Sacha Baron Cohen, který svým výstupem rozesmál celý sál. Booyakasha.

Šílenou oscarovou noc ovládl Mad Max, DiCaprio získal prvního Oscara a zářil i The Revenant se Spotlight

Následovaly pravděpodobně nejhlavnější kategorie, pokud si odmyslíme dřívější ohlášení vítěze kategorie pro nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší role. Začínáme s režií, kde bylo mnoho skvělých kandidátů, ale všichni jsme to jaksi nejvíce přáli Millerovi, který dokázal zrežírovat něco nepředstavitelného, ​​a to v ještě větší výsledné kvalitě. Akademii se ale zdálo, že Alejandro González Iñárritu odvedl lepší práci, a tak si odnáší už svého druhého Oscara, když před rokem (společně s Lubezkim) vyhrál Birdman. Já osobně mám The Revenant velmi rád, věnoval jsem mu už mnoho článků, a tak si myslím, že to bylo rozhodně zasloužené, zejména s ohledem na náročnosti natáčení a projektu jako takového. Kolegové v redakci také tento výběr chápou. Věčná škoda, Georgi, věčná škoda.
 

Nejlepší herečkou se stává zaslouženě Brie Larson, i když, zaslouženě by to bylo u všech žen. Vítězství Brie nás ale v redakci těší nejvíce. V dramatu Room byla prostě úžasná. Nejlepším hercem vůbec je po dlouhých letech Leo DiCaprio. Eddie Redmayne loňské vítězství neobhájil a Lea letos podle Akademie nepřebil ani skvělý Fassbender v Jobsovi. DiCaprio tedy vyhrává svého prvního Oscara za šílenou roli a natáčení survival dramatu o pomstě The Revenant, přičemž předvedl milou děkovnou řeč. Vyzýval v ní lidi, aby se konečně začali starat o planetu.

Nejlepším filmem bylo vyhlášeno Spotlight o kněžích zneužívajících děti. Někomu to přišlo zasloužené, jiní ve snímku s touto tématikou viděli větší potenciál a silnější katarzi. V každém případě šlo o skvěle napsaný a zahraný snímek, škoda, že nebyl přesvědčivější. Akademii to ale stačilo, a tak udělila filmu druhého Oscara. The Revenant si nakonec odnesl tři vítězství, Mad Max ovládl technické kategorie a získal hned 6 Oscarů, Hateful Eight si odnáší vítězství za soundtrack, Star Wars nevyhrálo nic, no a došlo i na pár zajímavých překvapení. Které vítězství šokovalo nejvíce vás, komu jste to nejvíce přáli a s čím vůbec nesouhlasíte?

Domů
Sdílet
Diskuse