Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2016 18:10
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Zlaté české ručičky: Unikátní domácí router od tvůrců z České republiky získal v kampani přes milion dolarů

TECH
Uložit Uložené

Nové zařízení Turris Omnia zaznamenalo na předobjednávkách obrovský úspěch, tvůrcům z České republiky se podařilo vybrat přes milion dolarů.

Škodlivé programy a útoky hackerů představují pro domácí síť vysokou hrozbu, která si může vyžádat nemalé škody, a proto se bezpečnostní odborníci z českého sdružení CZ.NIC rozhodli vytvořit unikátní router, který by dokázal poskytnout vysoký výkon a maximální možnou ochranu za každých podmínek a okolností. CZ.NIC je správcem české národní domény a vývoj speciálního zařízení trval přibližně dva roky. Neúnavná práce tvůrců však nakonec přinesla své zasloužené ovoce a experti ve svém oboru představili router s názvem Turris Omnia, který si získal tisíce zájemců a jen na předobjednávkách získal více než jeden milion dolarů (875 tisíc eur; 24 milionů korun) prostřednictvím crowdfundingové kampaně na oblíbeném serveru IndieGoGo, kde autoři získali několikanásobně vyšší finanční obnos než byla požadovaná částka pro uvedení novinky do velkovýroby.   

Pro zajímavost stojí za to uvést, že největší zájem o router Turris Omnia projevili právě Češi, jejichž peněžní podpora činila až 28 procent z vybrané částky. Na druhém místě se pak umístili Američané s 16 procenty a třetí příčku obsadili zájemci z Německa se 14 procenty. Zařízení Turris Omnia přitom obdrží každý přispěvatel, který na kampaň přispěl částkou alespoň 179 dolarů, nyní si jej lze objednat objednat za 229 dolarů. „Uživatelé si uvědomují, jak je důležité být při pobytu na Internetu chráněn, a to i z pohledu síťového vybavení. Jsme velice rádi, že náš router s pokročilými bezpečnostními funkcemi zaujal, a že si nachází své zájemce i přes to, že hlavní část kampaně k tomuto projektu dávno skončila," uvedl na konto nevídaného úspěchu projektu Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

A co se vlastně uvnitř této malé bílé krabičky ukrývá, že dokázala zaujmout tolik zákazníků z nejrůznějších koutů světa? Nitro routeru je vybaveno vyspělými technologiemi a nabízí vskutku lákavé parametry a výkon, a to ať už se jedná o 1 GB operační paměti nebo 1.6GHz dvoujádrový procesor Marvell Armada 385, který přístroj pohání. Kromě toho je v neposlední řadě vybaven slotem na SIM kartu, dvěma USB 3.0 porty a nabízí také 8 GB flash paměti.

K zamezení přístupu škodlivých programů a dalších hrozeb do domácí sítě pak bude přispívat například aktivní bezpečnostní podpora ze strany výrobce a také možnost automatických aktualizací, díky čemuž by měla být síť perfektně chráněná. Zajímají-li vás všechny další vlastnosti routeru Turris Omnia a stejně tak jeho výhody oproti běžným typům, můžete navštívit oficiální stránky tvůrců, kde naleznete všechny potřebné informace. Na trh by se měl přístroj dostat v během května (máj) nebo června (jún) letošního roku. 

Zlaté české ručičky: Unikátní domácí router od tvůrců z České republiky získal v kampani přes milion dolarů
Zdroj: Turris Omnia
Zlaté české ručičky: Unikátní domácí router od tvůrců z České republiky získal v kampani přes milion dolarů
Zdroj: Turris Omnia
Domů
Sdílet
Diskuse