Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
27. dubna 2016 v 13:11
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

TOP 10: Nejlepší české a slovenské rapové spolupráce za posledních 12 měsíců

HUDBA
Uložit Uložené

Jelikož máme ve zvyku hlavně chválit, dnes se společně podíváme na desítku nejlepších spoluprací rapových interpretů za poslední rok.

Žebříčků českých a slovenských rapových skladeb jsme za poslední rok vyprodukovali poměrně hodně a na jejich spočítání by nám pravděpodobně nestačily už ani obě ruce. Dnes jsme se rozhodli ve známém TOP 10 formátu pokračovat, ovšem s opět pozměněnými kritérii. Tentokrát budeme hledat ty nejlepší domácí skladby rapového žánru, které charakterizuje spolupráce přinejmenším dvou interpretů předvádějících povedený výkon a kvalitu. Jako obvykle, budeme do jisté míry brát v úvahu i názor fanoušků, kteří dokáží svou náklonnost k tvorbě vyjádřit nejlepší odezvou ať už na youtube, nebo i jinde, a tedy na koncertech či festivalech.
 
Tu hlavní část rozhodování však tvoří náš vlastní subjektivní úsudek a pohled, a proto se může stát, že se ve výsledku naše a vaše názory jednoduše nesetkají. Obzvláště při takovém velkém objemu albových i mimoalbových skladeb, které jsme pracně prošli. Rozhodli jsme se zároveň vybrat si delší časový úsek, protože od začátku roku by to bylo pravděpodobně velmi jednoduché. Tento výběr tedy mapuje skladby, které spatřily světlo světa v horizontu posledních 12 měsíců - tedy i ty, které byly vydány ještě před začátkem festivalové sezóny 2015. Pojďme tedy na to.

Tono S. feat Delik - Keď odídem

Tono jako jeden z posledních zastánců tradičního rapového zvuku jde cestou, která je o něco těžší, ale možná právě o to krásnější. Jeho tvorba nese stejné charakteristické rysy již několik dlouhých let, avšak i přesto můžeme konstatovat, že se mu stále daří inovovat a neopakovat se, což je v konečném důsledku problémem mnoha jeho kolegů. Do našeho žebříčku jsme z alba Fíčuringy zařadili právě hostovačku s handlovským psem Delikem, a to hlavně kvůli nenapodobitelnému lyrické výkonu, což je samozřejmě devizou obou kluků. Snad se ještě tito dva dají dohromady.

Otis feat. Pil C, Delik, Jackpot, MPP - Ja vs Celý svet

Originál skladby určitě důvěrně znáš, ale my jsme se rozhodli sáhnout po verzi, která možná není všem až tak blízká. Hudební produkci uvařil Special Beatz a kromě interpretů jako Pil C a Otis se na skladbu přidal i Delik, kluci z MPP a český reprezentant Jackpot. Nebudeme polemizovat o tom, kdo koho překonal, protože je v tomto případě důležitý hlavně výsledek. A tím je více než 8minutová nálož od 7 různých interpretů, z nichž pojal každý toto téma po svém, což bylo v konečném důsledku i cílem.

DMS feat. Vladimir 518 - Už mám dosť

Album MMXV jsme označili za nejlepší nosič roku 2015 a skladba Už mám dosť se objevila v úspěšnějších polovině deseti nejlepších skladeb uplynulého roku, a tak se snad nikdo nebude divit, že se dostala i do tohoto výběru. Vláďa je ve vynikající formě, což už dokázal i posledními dvěma skladbami a o klucích z DMS už víme, že to prostě umí. Zároveň je cítit, že jsou všichni tři v tomto tématu jako doma, ale osobně je mým favoritem Dame, stejně jako na celém albu.

Ektor feat. Ego - Nasávat ten vibe

Jak jsme si již měli možnost všimnout i v loňském roce, na albech s hlavičkou Detektor dostávají prostor interpreti, kteří jsou považováni za ty nejkvalitnějších. Výjimkou není ani druhé pokračování, kde se až na pár malých změn objevili stejní hosté, avšak jejich výkony byly ještě o něco lepší. V tomto případě bylo asi nejtěžší vybrat jednu skladbu, resp. jednoho hosta, který Ektorovi sekundoval, ale po opakovaném poslechu tří největších adeptů zvítězila skladba s Egem. Ano, ty zbylé dvě byly s Rytmusem a Jamesem Colem. Vraťme se ale k Egovi. Tomu se podařilo narapovat snad nejkomplikovanější slovenskou rapovou sloku, za což si od nás odnáší pověstného zlatého bludišťáka.

Ben Cristovao feat. the Glowsticks - ASIO

Ben Cristovao si získal srdce velkého množství hlavně českých fanoušků, výsledkem čehož bylo vyprodání pražského Fóra Karlín, což se prý nepodařilo ani clevelandskému MGK. Těší nás, že se Ben rozhodl po pár „jemnějších“ skladbách o něco přitvrdit a dát dohromady agresivní a upřímnou skladbu se zajímavým názvem a hostem. Tím je totiž Osama Verse, který zatím vystupoval jen jako producent z kanadského dua The Glowsticks. ASIO, tedy v překladu Asi Jo, je věc hlavně zajímavá a v našich končinách nevídaná. O její kvalitě pravděpodobně dostatečně napovídá i počítadlo zhlédnutí.

Logic feat. Gumbgu - Čísla

I když se mi individuální dráha obou těchto interpretů líbila o něco více a projekt Gudlak již postrádá svéráznou atmosféru, je třeba uznat, že Čísla jsou přesně to, co bychom od Logica a Gumbguho očekávali i v sólové dráze. Pro oba byl určitě klíčový uplynulý rok, ve kterém si našli velkou a stabilní základnu fanoušků a ta se bude ztotožňovat se zvukem, jaký je momentálně charakterizuje. Co se týče této skladby, tak je vše v naprostém pořádku a nám zbývá jen doufat, že se kluci budou motat někde kolem tohoto stylu.

IF feat. Boy Wonder - Muži v černém

Dvojice Idea a Fatte zažívá momentálně velmi plodné období a my musíme uznat, že kluci jsou momentálně v super formě, což je v kombinaci s dostatečnou aktivitou skvělá zpráva pro každého fanouška. Do seznamu jsme si však vybrali skladbu staršího vydání. Věc Muži v černém se objevila na desce s názvem Rap, která určitě patří mezi to nejlepší z minulého roku. Věříme, že bude IF fungovat v nastoleném tempu i nadále.

L.U.Z.A. feat. Kontrafakt - S kým si

Jak L.U.Z.A., tak i Kontrafakt patří mezi nejzásadnější uskupení slovenského rapu. I proto je zajímavé sledovat, jak a kam se za dekádu se skupiny posunuly. Tuto spolupráci tak můžeme s čistým svědomím považovat za legendární. Vznik skladby potěšil pravděpodobně množství těch, kteří začali rap poslouchat již o něco dříve. O produkci se samozřejmě postaral Hajtkovič a čtveřice interpretů nám připomněla staré časy, avšak v aktuálním provedení. Snad se jednou dočkáme i videoklipu.

AK feat. Ektor - Cizí tváře

V případě, že se stále ptáš, kdo, nebo co je AK, tak si u nás pravděpodobně ještě nový. Sergei Barracuda a Pastor patří mezi to nejlepší, co kdy česká rapová scéna vyprodukovala a každou skladbou tento fakt potvrzují. Všechno to vyvrcholilo albem Bída & Bolest, kde se nachází i tato skladba. Jelikož patří v našem žebříčku mezi nejstarší a do období posledních 12 měsíců se vešla jen těsně, snad ji už nemusíme blíže představovat. Na spolupráci se objevuje i pražský Ektor, což určitě není náhoda. V jeho tvorbě jsme měli několikrát možnost slyšet, že má k problematice probírané v skladbě dostatečně blízko.

Pil C feat. Separ - Vidím jak ich jebe

Okej, tato skladba se v žebříčcích objevovala poměrně často a ani tento se bez ní prostě neobejde. Skutečnost, že dvojice patřící mezi nejzvučnější jména slovenské scény přesně ví, jak má znít banger, nemůžeme popřít. Vidím jak ich jebe si oblíbil po prvním poslechu snad každý zastánce současné rapové tvorby, a to i díky úderné produkci od šikovného Špeciála. Videosingl pochází ještě z období posledních Vánoc a za toto období dokázala rozbít desítky klubů na Slovensku a v Česku ať už na koncertech Separa, Pila, případně společně, což je pro každého fanouška malý svátek.

BONUS: Moja Reč feat. Separ - Z hlavy do hlavy

Dobře, tak přece jen ještě jedna skladba. Pro mnohé je účast Separa na albu překvapením, ale v konečném důsledku příjemným. A nezaostávají ani Dobrí chlapci, kteří si pro nás připravili zajímavý storytelling. Jelikož celý nejnovější počin Offline hudebně produkoval Jožiš Engerer, tak ani tato skladba není výjimkou a i když bys možná žádal na album i nějaké osvěžení v podobě jiného producenta, v tomto případě je to v pořádku. Vypadá to tak, že československá scéna je momentálně snad nejsoudržnější vůbec, výsledkem čehož jsou i nečekané spolupráce, z nichž se mnohé v článku pro nedostatek místa neobjevily.

Domů
Sdílet
Diskuse