Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. září 2016 9:04
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Vyplatí se přejít na iPhone 7, nebo je lepší zůstat u iPhonu 6s a počkat na další generaci?

TECH
Uložit Uložené

Stojí letošní změny a vylepšení za to?

Přestože jsou dvě nová jablíčka z Kalifornie už pár dní na pultech obchodů, České republiky ani Slovenska se to zatím netýká. Den iD nejen u nás, ale i u sousedů nastane až tento pátek, tedy 23. září. V rámci druhé várky jsou totiž na seznamu i další země, které dostanou iPhone 7 včetně rozměrnějšího iPhonu 7 Plus prostřednictvím oficiální distribuce. Podstatné ale je, že mnoho uživatelů loňské generace stále neví, zda má investice do jedné z novinek nějaký smysl nebo je s aktualizací hardwaru lepší počkat až na příští rok a iPhone 7s. A i když o něm zatím moc informací nemáme, už jen samotné změny a vylepšení v sedmičkách mohou pro někoho představovat dostatečný důvod čekat dalších 12 měsíců. Proto si nyní díky prvním předpokladům odborníků a analytiků shrneme, co všechno by mohla další generace potenciálně přinést, a porovnáme to s tím, co v těchto dnech přichází na pulty obchodů.

Vyplatí se přejít na iPhone 7, nebo je lepší zůstat u iPhonu 6s a počkat na další generaci?
Zdroj: www.apple.com

Konstrukce a design

Apple se letos zaměřil zejména na aktualizaci hardwaru a vizuální změny odsunul bokem, což znamená, že původní design, který nesl iPhone 6s z minulého roku zůstal víceméně beze změn. Zmizely dva plastové pásky ze zadní strany, stále trčící fotoaparát fyzicky povyrostl a přibyla dvě nová barevné provedení - matná černá a lesklá černá, nebo jinými slovy Jet Black. Konstrukce je vyhotovena z pevné slitiny hliníku (série 7000) a jak ukázaly nedávno zveřejněné testy, její ohnutí v přiléhavé kapse kalhot tentokrát tak snadno nenastane. Ze stejného materiálu byla ale vyrobena i loňská generace, jíž dokonce nechyběla ani zvýšená odolnost vůči vodě, ačkoli to výrobce oficiálně nepřiznával. Model 6s zvládl koupel v nápoji Coca-Cola a nezlomil jej ani pobyt v mrazicím boxu. Dnes víme, že iPhone 7 chrání těsnění, které prošlo přes certifikaci IP67. Mnoho změn tedy po konstrukční či vizuální stránce nenastalo. Inženýři doladili pouze pár nedostatků, oficiálně se odhalilo veřejné tajemství a design okořenili lesklou povrchovou úpravou, která však na druhou stranu přitahuje škrábance.
 
Za nemalou výhodu iPhonu 7 ve srovnání s iPhonu 6s můžeme označit stereo výstup - jeden reproduktor umístili do oblasti sluchátka a druhý zůstal na původní pozici. Místo legendárního 3.5mm jacku zase najdeme pouze jakousi plastovou součástku pro mikrofon a nad ní fyzicky větší vibrační systém Taptic Engine. Pokud si tedy někdo v poslední době opatřil nová kabelová sluchátka nebo externí repro za nemalé peníze, asi by měl chvilku ještě počkat. Za nové AirPods dáme 4 800 korun.

Vyplatí se přejít na iPhone 7, nebo je lepší zůstat u iPhonu 6s a počkat na další generaci?
Zdroj: www.apple.com

Příští iPhone 7s by se měl podle prominentního Apple analytika jménem Ming-Chi Kuo z KGI Securities vrátit ke sklu, už však bez kovu, přičemž se občas zmiňuje i zaoblená konstrukce ve stylu slavného Galaxy S7 edge. Povrchová úprava Jet Black s černými páskami má prý být jakási předpříprava. Stařičký iPhone 4 i jeho generační nástupce 4s sestával z kovového rámečku a dvou kusů ochranných skel na obou stranách k dnešním poměrům znatelně hrubé konstrukce. iPhone z roku 2017 dostane pouze čistě skleněné tělo a AMOLED displej, kterým jsou proslulé Samsung smartphony. O tom si povíme více trošku níže, důležitá zde totiž je razantnější změna konstrukce, protože ta momentálně vícerým potenciálním zákazníkům chybí.

Původní mechanický Home button z iPhonu 6s nahradila dotyková, lépe řečeno kapacitní alternativa, které nechybí ani vibrační odezva či 3D Touch kapacity. Také má integrovaný neskutečně rychle biometrický senzor, který však může mít menší nedostatky. A to zejména v zimě, kdy nosíme zimní rukavice. Dotyková vrstva funguje prostřednictvím řidiče, jako je například dotek našeho prstu, a když k ní přiložíme běžné (ne speciální) zimní rukavice, bez funkce Slide to unlock uzamčenou obrazovku jednoduše neodemknete. Pokud neproběhne dotyková interakce, nereaguje ani trojrozměrný dotek, takže ani nepocítíme za běžných okolností přítomnou jemnou a krátkou vibraci simulující fyzickou zpětnou vazbu. Existuje tedy poměrně dostatečný důvod, proč příští rok připadá v úvahu skener očí (duhovky) nebo rovnou celého obličeje prostřednictvím jednodušší formy umělé inteligence, jakou je vybaven i dvojitý foťák v iPhone 7 Plus.

Displej a fotoaparát

iPhone 7 přišel se stejnými úhlopříčkami, stejným rozlišením a vybavený známou funkcionalitou 3D Touch. Inovace Retina displeje poskytly technologii Wide Color Gamut s pestřejšími barvami (jako iOS tablet iPad Pro 9.7) a je také o 25% jasnější. Vylepšení mají za úkol dohánět kvality Super AMOLED alternativ z Jižní Koreje, kterým se bude údajně moci pochlubit příští iPhone 7s. Troška trpělivosti může tedy poskytnout nejen větší konstrukční či vizuální změny, ale i pokročilejší zobrazovací technologii s dobrou energetickou efektivitou. Displeje v smartphonech z dílny společnosti Samsung vynikají vypínáním nepoužívaných pixelů, což potom zajišťuje nižší spotřebu energie přítomné baterie. A více energie znamená delší výdrž.

Podstatné změny se ukrývají ve fotoaparátech. Apple vybavil oba kousky optickou stabilizací obrazu a 5.5palcovou verzi i teleobjektivem včetně dalšího 12 MPx foto senzoru. Novinka dokáže poskytnout optický zoom, díky čemuž záběr neztratí kvalitu. Avizovanou softwarovou aktualizací přibude bokeh efekt, který spolu se strojovým učením vyšperkuje focení portrétů. Od modelu 7s neočekáváme žádné významné změny v oblasti focení. Dual-lens foťák zůstane exkluzivně pro iPhone 7s Plus a možná přibude laserové zaostřování, respektive nějaký RGB senzor nebo něco podobného. V tom nejhorším případě jeden senzor a teleobjektiv ubude, což potvrzují i čerstvé spekulace.

Výkon a baterie

O tom, že iPhone 7 poskytne v kombinaci s obnovený operačním systémem iOS 10 rychlejší reakce než iPhone 6s po aktualizaci, není samozřejmě žádných pochyb. Zlepšení ve výkonu mezi čipsetem A9 (2 jádra) a A10 Fusion (4 jádra) představuje asi 40 procent a po grafické stránce až 50 procent, přičemž v útrobách Pluska poroste i operační paměť RAM, a to z 2 na 3 GB. 4.7palcová sedmička v testu rychlosti spouštění aplikací navíc hravě porazila hořící Galaxy Note7, takže na pořádný výkon již není třeba trpělivost. A dokazují to i výsledky z benchmark aplikací, kde si novinky vedou opravdu špičkově, hlavně při jedno-jádrovém výkonu. iPhone 7s přinese s největší pravděpodobností pouze další, dosti podobné evoluční zlepšení. Pokud Apple neplánuje nějak výrazně pokročit s umělou inteligencí, tak revoluční kroky v oblasti výpočetního výkonu zatím ani nejsou třeba.

Vyplatí se přejít na iPhone 7, nebo je lepší zůstat u iPhonu 6s a počkat na další generaci?
Zdroj: www.extremetech.com

Od nadcházejícího iPhonu se podle slov zmíněného analytika také dá očekávat bezdrátové nebo rychlé nabíjení baterie. Mnozí to sice čekali už od iPhonu 7, to však realitou nakonec nebylo. Ve výdrži velké zlepšení zřejmě nepocítíme, zmíněné inovace, které jsou mezi Android smartphony brány jako samozřejmost, to však velmi rychle vykompenzují.

Přejít nebo počkat?

Zkráceně by se to dalo říci takto - komu záleží na kvalitě fotografií, funkcionalitě fotoaparátu a vlastních bezdrátových sluchátkách, s iPhonem 7 bude spokojený. Pokud ale někdo touží po skleněné konstrukci se zahnutými boky, displeji se sytými barvami a nižší spotřebou, bezdrátovém či rychlém nabíjení, bez jakéhokoliv váhání mu doporučuji poznačit si do kalendáře září 2017.
 
A ti ostatní ať počkají na výsledky našeho momentálně probíhajícího testu iPhonu 7. Zatím to vypadá docela ambiciózně.

Domů
Sdílet
Diskuse