Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. října 2016 15:51
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Apple už brzy představí nové počítače. Co vše můžeme od následující události čekat?

TECH
Uložit Uložené

Blíží se další velký den kalifornského giganta.

Po zářijovém odhalení nových sedmiček přichází na řadu další významná mediální akce, kde by měly spatřit světlo světa nové generace osobních počítačů s logem nakousnutého jablíčka. A díky důvěryhodně vypadajícím spekulacím již nyní víme, jaké inovace a změny lze letos očekávat. Největší hvězdou bude právě MacBook Pro, který je poslední čtyři roky víceméně stejný. V technologických kuloárech se šeptá o výrazně lehčí a kompaktnější konstrukci s dalším displejem. Ten bude ale výrazně menší než ten hlavní, protože neposlouží k zobrazování obsahu. MacBook Air a ani nový iMac prý nepřinesou nic velkého, spíše půjde pouze o běžnou evoluci hardwaru. Koncem října by měl být představen i externí 5K monitor s vlastní grafickou kartou, o kterém se hovoří již celkem dlouhou dobu. Jaké jsou tedy detaily?

MacBook Pro

Jak již bylo zmíněno, největší pozornost ze všech představených novinek získá právě nový MacBook Pro. Apple ho má totiž vybavit dodatečným OLED panelem včetně dotykové plochy, kde uživatel najde jak digitální funkční klávesy, tak i oznámení nebo dodatečné informace, například při poslechu hudby, kde se mu zobrazí název skladby nebo jméno interpreta. Výhodou je hlavně flexibilita, kterou mohou využít vývojáři aplikací. Nízký, ale široký displej bude údajně umístěn přímo nad hardwarovou klávesnicí a protože dostane stále populárnější OLED technologii, vynikne skvělým energetickým managementem. Stejně tak se hovoří o tom, že kalifornský gigant nadobro odstraní tradiční porty a ponechá pouze jeden USB Type-C jako v případě klasického MacBooku s 12palcovou úhlopříčkou.

Apple už brzy představí nové počítače. Co vše můžeme od následující události čekat?
Zdroj: www.martinhajek.com

Web 9to5mac navíc hovoří i o biometrickým senzoru Touch ID, který výrobce integruje přímo do Power tlačítka. Majitelé Apple Watch budou zase moci využívat takzvané automatické odemykání. Pokud se zařízení vzájemně identifikují, počítač odemkne zabezpečení bez jakékoliv další autorizace uživatele. V oblasti hardwaru je zmiňovaná Polaris grafika od AMD a Skylake procesory od Intelu. Pravděpodobné vizuální a konstrukční provedení nám nedávno nastínil i Martin Hajek. Jeho precizně zpracovaná díla vyobrazují letošní MacBook Pro se zmíněnými inovacemi, takže pokud někomu chybí představa, jak by to mohlo celé vypadat, může zamířit přímo na tento web.

MacBook Air, iMac a 5K monitor

27. října, i když to stále není potvrzeno pozvánkou pro média, s největší pravděpodobností uvidíme obnovený MacBook Air s USB Type-C portem, iMac a monitor, který nabídne 27 palců, jemné 5K rozlišení a dokonce i vlastní grafickou kartu. Zájemci o iMac si budou moci vybrat z modelu s grafickými čipy od společnosti AMD. Laptop nedostane lepší displej a ani žádné high-tech novinky. Apple jej potřebuje, aby měli čím pokrýt trh s „dostupnějšími“ přenosnými počítači, což znamená, že musí někde šetřit. Mimo jiné se spekuluje o vyřazení 11palcového modelu z prodeje a snížení cenovky 13palcové alternativy. Z takového kroku by ale teoreticky mohl těžit i 12palcový MacBook.

Apple už brzy představí nové počítače. Co vše můžeme od následující události čekat?
Zdroj: 9to5mac.com

Ještě něco?

Kromě zmíněných produktů zřejmě uvidíme i několik dalších drobností. Jednou z nich může být router AirPort Express nebo externí bezdrátová klávesnice s přidaným OLED displejem. Také uslyšíme o datu dostupnosti high-end sluchátek AirPods. Ty měly premiéru během představování iPhone 7 ještě v září.

Web Bloomberg tvrdí, že obchodní úspěchy giganta táhnou především prodeje iPhonů. Hned za nimi následují osobní počítače, čili předpovědi mnoha analytiků o klesajícím zájmu kvůli příchodu tabletů až tak v praxi nefungují. Někde možná ano, ale určitě ne všude. Výrobce si proto musí dát koncem měsíce pořádně záležet. Konkurence je totiž stále silnější a stále početnější. A my se přesvědčíme už za pár dní.

Domů
Sdílet
Diskuse