Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2016 11:21
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Jaké high-end smartphony budou představeny v první polovině roku 2017?

TECH SAMSUNG XIAOMI
Uložit Uložené

Velkou část nabídky chytrých telefonů čeká pravidelná modernizace.

Začátek každého roku je spojován s několika velkými akcemi, kde výrobci mobilních zařízení představují své horké novinky. V lednu na nás čeká CES 2017 v americkém Las Vegas a pár týdnů na to zase evropské MWC 2017, které se již tradičně uskuteční ve španělské Barceloně. Obě přinesou významné inovace a ty posunou současnou technologickou úroveň o pár úrovni výš. Těšit se tak můžeme na několik zajímavých novinek jak od Samsungu, tak i od Sony, LG či HTC, přičemž svou příležitost určitě nepromarni ani čínské Xiaomi. V únoru to bude přesně rok od představení smartphonu Mi 5, takže je nejvyšší čas na představení modernější generace. A totéž platí o nástupci za Galaxy S7, G5 nebo za takový HTC 10. Co všechno tedy můžeme během prvních šesti měsíců příštího roku očekávat?

Samsung Galaxy S8

Galaxy S8 je bez jakýchkoliv pochyb tím nejočekávanějším smartphonem s operačním systémem Android. Všichni jsou totiž zvědaví, jaké překvapení si jihokorejský výrobce nachystal. Tentokrát by mělo jít o opravdu velké věci, protože selhání Galaxy Note7 něco stálo, a to nemluvím o poškození významného jména značky. Samsungu proto nezbývá nic jiného, než udělat pořádný dojem na potenciální zákazníky. Nejdříve však musí zbourat zažitý inovační koncept a vytvořit nový, modernější, který se důkladně adaptuje současným trendům. A teď po neúspěchu strategického high-end modelu má doslova ideální příležitost získat alespoň část ze ztracené slávy zpět.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Jaké high-end smartphony budou představeny v první polovině roku 2017?
Zdroj: www.behance.net

Nový Samsung Galaxy S8 a S8 edge by měl být jiný z téměř každého úhlu pohledu. Ať to už bude konstrukce, hardware nebo software, všude jsou očekávané razantní změny bez jakýchkoliv limitů. Velké problémy si jednoduše vyžadují velké změny. Jak bylo zmíněno v našem starším článku, osmička údajně dostane k nepoznání změněné vizuální zpracování včetně odvážně tenkého rámečku kolem zobrazovacího panelu, a možná jiné, kvalitnější materiály, nadčasové technické specifikace a také hned několik pokročilých technologií včetně umělé inteligence, které mají být jakousi formou odpovědi na revoluční model Xiaomi Mi MIX. A ne, zřejmě nezapomenou ani na eliminaci zastaralého 3,5 milimetrového jacku. Výkon zde opět zajistí dva rozdílné čipsety z té nejvyšší třídy - jeden od Qualcommu a druhý přímo od Samsungu.

Očekávané datum představení: konec února 2017
Očekávaná cena: od 20 tisíc korun

Sony Xperia X (?)

Kdybych dostal za úkol ukázat prstem na výrobce smartphonů s nejsložitějším označováním, bez váhání ukážu na Sony. Obrovské množství různých modelů, žádná pravidelnost a neustálé obměňování názvů způsobuje, že se v této japonské společnosti nevyzná jen tak leckdo. A jen nedávná změna high-end modelové řady Xperia Z na Xperia X k ničemu dobrému nepřispěla. První model spatřil světlo světa loni v únoru, takže už zanedlouho přijde řada na další generaci. Zatím však nikdo nedokáže říct, jak bude Sony pokračovat v označování. Někde se mluví o Xperia X1, jinde o Xperia X2 a již zaznělo i něco takového jako Xperia XR. Ve stejném období byla navíc představena i Xperia X Performance a Xperia XA, čili mírně modernější vlajková loď a naopak, model pro nenáročné.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Jaké high-end smartphony budou představeny v první polovině roku 2017?
Zdroj: www.nextpowerup.com

Ať už bude takový nebo takový název je momentálně zřejmě asi i jedno. A co se týče změn, tak design má nést podobnou charakteristiku s modelem Xperia XZ ze září (viz foto výše). Prémiová konstrukce s těsněním mírně zhubne, rámeček kolem displeje dostane menší rozměry, hardware poskytne díky přítomnosti 10 nanometrového čipsetu Snapdragon 835 citelně lepší výkon a technologie Quick Charge 4.0 zajistí tak rychlé nabíjení baterie, že 5 minut na nabíječce poskytne šťávu na 5 hodin běžného používání. Lepší specifikace hlavního fotoaparátu jsou také asi samozřejmostí, protože Sony patří mezi špičku na trhu s mobilními foto senzory. O nějakých překvapeních (možná tak duální fotoaparát nebo optický zoom) ale zatím nic důvěryhodné nezaznělo. Uvidíme později, možná něco zajímavého ještě vyplave na povrch.

Očekávané datum představení: leden nebo únor 2017
Očekávaná cena: od 20 tisíc korun

LG G7

Letošní high-end model G5 přinesl pro výrobce více zklamání než překvapení, čímž byl vyslán jasný signál o tom, že je něco špatně. LG ho s největší pravděpodobností zaregistrovalo a další pokračování to rovnou i napraví. Za slabé prodeje asi může netradiční provedení modulární konstrukce, která umožňuje připojovat a odpojovat kompatibilní moduly. Zákazníci se tak velkých inovací zpočátku bojí, protože nevědí, jak to celé bude v praxi fungovat. LG G5 byl navíc vnímán spíše jako nějaký koncept, ne něco, co je připraveno na dennodenní používání. Proto pokud modulárnímu mechanismu v očekávaném G7 (G6 je TV od LG) dotáhnou nezbytné detaily do lepší podoby a praktičtějšího provedení, pravděpodobně to pocítí i na lepších prodejích. Nevylučuje se ale ani to, že by mohly modulární konstrukci vyloučit z výbavy.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Jaké high-end smartphony budou představeny v první polovině roku 2017?
Zdroj: www.google.sk

Samozřejmostí jsou lepší technické specifikace, které budou zřejmě zahrnovat i čerstvě představený Snapdragon 835 nebo opět o něco kvalitnější duo hlavních fotoaparátů na zadní straně konstrukce. Očekává se také, že LG u G7 přejde z LCD technologie na AMOLED a rovnou na 4K rozlišení. Podobný krok poslední dobu udělalo v zájmu dalšího technologického pokroku několik známých výrobců. A v budoucnu tento trend svůj současný směr více než určitě nezmění. AMOLED displeje totiž vynikají jak zobrazovacími vlastnostmi, tak i skvělou energetickou efektivitou či nadstandardní fyzickou flexibilitou.

Očekávané datum představení: únor 2017
Očekávaná cena: od 16 tisíc korun

HTC 11

Smartphone HTC 10 se podle recenzí a testů opravdu povedl. Špičkové fotoaparáty, prémiová unibody konstrukce z jednoho kusu hliníku a zbroušené hrany dali tchajwanské vlajkové lodi přesně ten šmrnc, jaký její předchůdci už déle potřebovali. A trošku k tomu samozřejmě přispěl i jednodušší název. Co se tedy dá od HTC 11 očekávat?
 
V úvahu zde připadá změna LCD za AMOLED alternativu. Spekulovat bychom ale mohli i o kompaktnější konstrukci s výrazně tenčími rámečky kolem zobrazovacího panelu. Tento očekávaný trend odstartoval Xiaomi Mi MIX a je pouze malá pravděpodobnost, že ho velké značky v čele s High Tech Computer (HTC) začnou a budou trvale ignorovat. Od modelu 11 lze také očekávat pokročilé bezdrátové technologie, které začnou od příštího roku ve velkém vytlačovat zažité kabely, nebo kvalitnější foto záběry, a to zejména ve špatných světelných podmínkách.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Jaké high-end smartphony budou představeny v první polovině roku 2017?
Zdroj: www.phonearena.com

Očekávané datum představení: duben 2017
Očekávaná cena: od 19 tisíc korun

Xiaomi Mi 6 (a Mi 6 Plus?)

Povedený Xiaomi Mi 5 přišel mezi nás počátkem roku 2016, přibližně o půl roku později spatřil světlo světa lepší Mi 5s včetně většího i lépe vybaveného Mi 5s Plus a v nadcházejícím únoru zase uvidíme Mi 6. Čínský výrobce ale nebude chtít futuristickému Mi MIX dělat interní konkurenci, čili podobné konstrukční provedení se asi realitou nestane. O revoluční technologii to však neplatí, což znamená, že šestka může dostat jak ultrazvukový senzor na zhasínání displeje, tak i mechanismus, který nahradí konvenční sluchátko. A protože je Xiaomi Mi 6 považován za strategický model, při oficiálním představení toho nepochybně uvidíme mnohem, mnohem více.

Samsung Galaxy S8, Xiaomi Mi 6 či LG G7. Jaké high-end smartphony budou představeny v první polovině roku 2017?
Zdroj: www.themobileindian.com

Někdo si myslí, že Xiaomi uvede na trh dva velikostně rozdílné modely, tedy podobně jako tomu bylo u Mi 5s. No vzhledem k nedávným představení Android phabletu Mi Note 2 a také Mi 5s Plus existuje pouze téměř zanedbatelná šance příchodu pluskové verze. Generační nástupce Xiaomi Mi 5 asi ponese oblejší křivky ve stylu iPhone 7, které ještě doplní modernější detaily. Rovněž není vyloučeno definitivně nahrazení skla za tvrdou keramiku, což by znamenalo, že dostaneme na výběr už jen z jednoho konstrukčního provedení.
 
Očekávané datum představení: únor 2017
Očekávaná cena: od 12 tisíc korun

Domů
Sdílet
Diskuse