Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. prosince 2016 14:48
Čas čtení 0:00
Richard Končol

Festival Grape oznamuje první jména na rok 2017. Do Piešťan zavítá Moderat, Two Door Cinema Club nebo Metronomy!

HUDBA
Uložit Uložené

Dočkali jsme se pěkného vánočního dárku. Pětice interpretů pro příští rok.

Vánoce klepou na dveře a nám, fanouškům, se začínají pomalu sbíhat první jména na line-upy letních festivalů. Piešťanský Grape samozřejmě není výjimkou – už včera totiž začal prodej vstupenek a první várka za 35 eur v počtu 1000 lístků byla vyprodána za rekordní 4 minuty, což je historicky nejkratší doba, za jakou se stihly prodat. Upřímně, není se čemu divit, letos bylo na letišti v Piešťanech skvěle. A ne že ne.

Kromě předchozí a vskutku radostné zprávy tu však máme ještě jednu... nebo spíš pět. Grape festival nám totiž přináší první pětici jmen pro příští rok, přičemž žánrově potěší více z nás (a to, že nás potěší, myslím smrtelně vážně). Už teď bychom byli nejraději na Grapu, ale času ještě dost. Pojďme pěkně popořádku.

Moderat

Myslím, že trojici frajerů jménem Moderat netřeba velmi představovat. Ale přece, pokud jsi jeden z těch neznalých, jde o geniální elektronický projekt přímo z města, které se nazývá i srdcem techna. Berlín. Moderat vznikl fúzí Modeselektoru a Apparatu, dvou samostatně fungujících jednotek, které se věnovaly elektronické hudbě a společně cítily, že spolupráce může zplodit velké věci. Nepochybně. Podle Resident Advisor byly nejlepším live act umělcem roku 2009, což není málo a letos vydali LP s příznačným názvem III. Prohlášení Resident Advisor samozřejmě potvrdili minulý měsíc i live albem, které zní opravdu brilantně.

Two Door Cinema Club

Two Door Cinema Club jsou kluci ze Severního Irska, vznikli v roce 2007 a jsou klasickými představiteli typické britské indie kytarovky. Na kontě mají tři alba, debutové s názvem Tourist History, Beacon a čerstvou novinku Gameshow, která vyšla v říjnu tohoto roku poté, co na začátku roku kapela ohlásila svůj návrat se záměrem přinést něco nového. Debut získal Choice Music Prize a stal se albem roku v Irsku, přinesl také hity jako I Can Talk, What You Know nebo Undercover Martyn.

 

Metronomy

U Velké Británie ještě chvíli zůstaneme, protože elektro-pop odsud nám přinesou Metronomy, kteří zavítají na Slovensko po dlouhých sedmi letech. Metronomy je banda kolem Josepha Mounta, která tvoří dost chytlavou muziku a Mount pod jménem Metronomy už remixoval i interprety jako Gorillaz, Franz Ferdinand, Klaxons či Lykke Li. Dočkáme se i skladeb jako The Bay, The Look či novinky Hang Me Out To Dry z letošního alba Summer 08, kde s nimi spolupracovala zpěvačka Robyn.

Aurora

Mladičká zpěvačka, která jde se zpěvem ruku v ruce od šestnácti. To je Aurora Aksnes. Nenechte se zmást vzhledem, dostane vás neuvěřitelně krásným hlasem a její písně se vyznačují norskou, až snovou melancholií. Aurora letos vydala i své debutové album All My Demons Greeting Me As A Friend. Rytmické balady, hymnické skladby, a to jen od 20leté baby, do které byste ani neřekli, že vše pochází z její hlavy.

Cigarettes After Sex

Podobně melancholicky ladění jsou i američtí Cigarettes After Sex. Přestože se vznik kapely datuje ještě do roku 2008, jejich první EP vyšlo až v roce 2012 s názvem I, později následovala skladba Affection v roce 2015 a letos jsme se dočkali jejich dalšího počinu v podobě singlu K. Podle webu Noisey jsou Cigarettes After Sex „sladcí a sentimentální – název kapely a hudba vám připomíná ležení v posteli, což však ale neznamená, že jejich ambient feeling vás nemá donutit trsat.

Grape festival 2017 se uskuteční příští rok, 11. - 12. srpna 2017 na piešťanském letišti. Předprodej vstupenek byl spuštěn včera, 12. prosince a už za první den se prodalo více než 6000 vstupenek. Lístek momentálně stojí 50 eur a koupíš ho na adrese festivalu www.grapefestival.sk. Pro více informací sledujte web nebo Grape fanpage na Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse