Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. dubna 2017 21:31
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Téměř žádné rámečky nebo rychlé nabíjení. 5 věcí, které by měl mít iPhone 8, aby nepotopil Apple ke dnu

TECH
Uložit Uložené

Představení osmičky se již nezadržitelně blíží.

Smartphone, od kterého jsou letos největší očekávání, nenese značku Samsung a ani ho nepohání operační systém Android. Již delší dobu netrpělivě očekávaný iPhone 8 nebude jen další generací nesmírně populární modelové řady, ale i jakousi velkou zkouškou kalifornského jablíčka, během níž má příležitost dokázat, že umí i bez Jobse vyjít ze své komfortní zóny a opět přijít s něčím opravdu inovativním.
 
Možností, díky kterým se mu tento nelehký úkol může v září opravdu podařit, existuje hned několik. Rozhodující je pouze to, zda na ně při vývoji osmičky zaměřili, nebo nezaměřili pozornost. Úspěch ale nespočívá jen v revolučních inovacích.
 
O čem se tu tedy bavíme? Přece o těchto pěti důležitých bodech - základních požadavcích současné high-end třídy, bez kterých může další iPhone poměrně rychle ztratit loajalitu věrných fanoušků. A ti se pak pochopitelně začnou ohlížet po moderněji vybavené konkurenci z podobné cenové kategorie, které neustále přibývá.

Velký displej, malé tělo

Jeden z nejpodstatnějších letošních trendů mobilního průmyslu představuje kombinace rozměrných úhlopříček a kompaktních konstrukcí. Pandořinu skříňku otevřel ještě během minulého roku čínský gigant Xiaomi a začátkem tohoto se k němu přidala další známá jména, a to včetně korejské špičky LG. Aby tedy s nimi jablíčko dokázalo udržet krok, nezbývá mu nic jiného, ​​než také zvolit podobnou strategii.

Téměř žádné rámečky nebo rychlé nabíjení. 5 věcí, které by měl mít iPhone 8, aby nepotopil Apple ke dnu
Zdroj: www.idropnews.com

 

Integrace displeje se zaoblenými bočními stranami by zřejmě už nestačila. Uživatelé smartphonů dnes chtějí podstatně více než jen netradiční tvar. Chtějí, aby se jim mobilní zařízení vešlo do kapsy či rukou, ale zároveň chtějí i co největší úhlopříčku, díky které se jim na zobrazovací panel dívá podstatně lépe. Proto bude poměr mezi ním a přední stranou těla iPhonu 8 tak důležitý. Nejdříve musí ale přijít na způsob, jak nahradit kapacitní domovské tlačítko či vyřešit další podstatné technologické překážky stojící v cestě.
 
Abyste byli trošku v obraze, současná generace iPhonu nabízí poměr 65,6 procent, zatímco LG G6 78,6 a Xiaomi Mi MIX či Samsung Galaxy S8 až 83,6 procent. Rozdíl je tedy markantní, čehož si okamžitě všimnete i při vizuálním porovnání uvedených high-end modelů, nejen tom teoretickém. Apple má tedy co dělat, aby giganty v této oblasti výbavy doběhl. A v něčem samozřejmě i předběhl.

 

Úplně nový design

Stačit však určitě nebude ani moderní poměr mezi plochou displeje a konstrukce. Další důležitou oblastí, kterou by měl Apple okořenit pořádnou inovací, je samotné vizuální provedení. Proč? Ikonický průmyslový design iPhonu prošel za poslední tři roky pouze drobnými kosmetickými úpravami, proto v těchto dnech najdeme na pultech obchodů doslova obludné množství jeho vizuálních kopií nejen z daleké Číny. A to mnohým jablíčkářům začíná docela dost překážet.

Téměř žádné rámečky nebo rychlé nabíjení. 5 věcí, které by měl mít iPhone 8, aby nepotopil Apple ke dnu
Zdroj: www.idropnews.com

 

Na pořádnou změnu designu osmičky ale nestačí ani změna křivek či nové barevné provedení. Rovněž je třeba brát v úvahu i použité materiály. Takzvané unibody smartphony z jednoho kusu kovu už totiž dávno vyšly z módy, takže gigantu z Kalifornie nezbývá nic jiného, než provedení nástupce sedmičky překopat od samotných základů. A oslavu 10. výročí iPhonu lze považovat za další opodstatněný důvod, proč by tak přece jen měl udělat.

 

Hliníkový rámeček a sklo keramika

Co tedy můžeme od materiálů, z nichž by měl iPhone 8 sestávat, očekávat? Jonathan Ive má s jeho týmem designérů dvě možnosti. Buď zvolí vracející se klasiku v podobě hliníkového rámečku a dvou kusů odolných skel, nebo přistoupí na něco tak trošku extravagantnějšího, a tedy i více lákavějšího. Tím mám na mysli unibody tělo ne z kovu, ale z jednoho kusu skla, respektive z tvrdší keramiky.
 
Keramika není cizí ani některým současným modelům s operačním systémem Android. V rámci speciální edice loňské vlajkové lodi Mi 5 ji nabízel i výrobce Xiaomi, přičemž totéž platí o jejím ještě čerstvém nástupci Mi 6 nebo futuristickém kousku Mi MIX, kde je v nabídce spolu s 18karátovým zlatem. Nový iPhone by díky ní získal znatelně prémiovější vzhled včetně vyšší odolnosti vůči fyzickému poškození, což je pro každého potenciálního zákazníka nemalé plus.

Téměř žádné rámečky nebo rychlé nabíjení. 5 věcí, které by měl mít iPhone 8, aby nepotopil Apple ke dnu
Zdroj: Xiaomi

Rychlé i bezdrátové nabíjení

Stále nedokážu pochopit, proč mobilní telefon na tak vysoké úrovni nedisponuje rychlým doplňováním energie do přítomného akumulátoru. Jde o již víceméně běžnou součást hardwarové výbavy jak high-end, tak i levnějších mid-range kousků z opačného tábora, proto mi přijde doslova divné, že tuto opravdu užitečnou funkcionalitu nenabízí jeden z nejznámějších modelů na světě.
 
Pokud osmičku vybaví rychlým nabíjením, o čemž tentokrát nepochybuji, nepřinesou vůbec nic nového. Naskytne se jim ale příležitost, podobně jako i v jiných případech, zakomponovat vlastní inovaci, prostřednictvím čehož získá určitou konkurenční výhodu. Jednou z nich může být například ještě rychlejší doplňování šťávy, jakým momentálně disponují výbavou srovnatelné smartphony.

Téměř žádné rámečky nebo rychlé nabíjení. 5 věcí, které by měl mít iPhone 8, aby nepotopil Apple ke dnu
Zdroj: www.samsung.com

 

Podobně jako rychlé, tak i bezdrátové nabíjení představuje podstatnou součást výbavy prémiových modelů s Androidem, která vám výrazně zlepší vaše aktuální uživatelské zkušenosti. Stačí si jen dát na noční stolek jednu nabíjecí podložku a druhou zase vedle osobního počítače, kde během běžného pracovního dne trávíte čas, a velmi rychle pocítíte, o jaké pohodlí jste neustálým fyzickým připojováním a odpojováním nabíjecího kabelu dosud přicházeli.

 

(Nečekané překvapení)

První tři body hovořily pouze o designu a konstrukci, protože prostor na technologické inovace pomalu ale jistě ztrácí svůj původní rozměr. Výrobci už nevědí, jakým hardwarem zaujmout, takže se otáčejí směrem k vizuálnímu provedení, kde prý momentálně leží klíč k úspěchu. Čtvrtý bod zmiňoval dvě důležité funkcionality, které iPhonům stále chybí, a ten poslední, čili pátý, je o neočekávaném překvapení. Proč ale zrovna překvapení?
 
Důvod tkví v médiích a jejich přístupu k práci. Pokud během slavnostního představení osmiček padnou na pódiu slova týkající se něčeho, co jsme od iPhonu 8 vůbec neočekávali, žurnalisté, bloggeři nebo vloggeři získají jedinečnou příležitost přilákat ještě více čtenářů nebo odběratelů videí na senzační obsah, který pak pro ně zpracují. Když váš produkt získá nadstandardní pozornost médií, tak si můžete být jisti, že jste získali i lukrativní reklamní prostor, za který navíc nedáte ani jeden cent. A to nejdůležitější - frustrovaný fanklub bude mít konečně důvod být pyšný na nějakou novinku.

Domů
Sdílet
Diskuse