Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2017 11:19
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

5 důvodů, proč iPhone X zklamal. Obludná cenovka nebo pozdní dostupnost nejsou ani zdaleka vším

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Příběh o novince ze slunné Kalifornie a jejích negativních stránkách.

Je pěkný, kvalitně provedený a i luxusně vybavený. To ale hned neznamená, že mu není co vytknout. Nový iPhone X možná vypadá na první pohled dokonale, ale pokud se zaměříme na nelidsky vysokou cenovku, škaredy výřez nebo docela pozdní příchod na pulty obchodů, věci se trochu změní. 

Ano, model X je z pohledu portfolia společnosti Apple něco opravdu převratného. Jde o kombinaci tak významných změn, jakou iPhone ještě nezažil, ale při srovnání s některými opravdu dobrými high-end smartphony s operačním systémem Android můžeme mluvit jen o jakémsi slepém dohánění konkurence.

Bezdrátové nabíjení tu už přeci jen nějakou tu dobu je, to samé platí i o rychlém nabíjení baterie, pestrobarevném AMOLED dispeji, jeho jemném rozlišení, chipsetu s AI procesorem nebo dotykových gestech, kterými nahradili chybějící Home tlačítko.

Začněme ale u cenovky.

Cena

Vyptat si více než 34 000 korun za mobilní telefon přijde šílené nejednomu z nás, o tom není pochyb. iPhone X sice nabízí dechberoucí poměr mezi zobrazovacím panelem a plochou přední strany těla, za tak mastný příplatek to ale nestojí. Krom toho tam není nic takového, co by mohlo být považováno za opodstatněný důvod takové cenovky.

Za výše zmiňovanou sumu si můžete pořídit dva kousky podobně vzhlížejícího Xiaomi mi MIX 2 a ještě vám zůstane i na slušnou porci příslušenství.

5 důvodů, proč iPhone X zklamal. Obludná cenovka nebo pozdní dostupnost nejsou ani zdaleka vším
Zdroj: Xiaomi

Dostupnost

Představit nový produkt a přinést ho na spotřebitelský trh o přibližně 5 týdnů později není zrovna nejlepší strategie. Nevím, asi neměli na výběr, ale zato určitě měli dost času, aby dokázali zabezpečit podobnou dostupnost, jaká byla ohlášena u iPhonu 8. Rozdíl mezi 22. zářím a 3. listopadem je markantní.

Výřez

I když má Apple podstatně větší možnosti než Xiaomi, v některých technologických řešeních bez debat zaostává. Už loňský model Mi MIX dostal moderní alternativu jak za tradiční sluchátko, tak i za senzor automatického zhasínání zobrazovacího panelu.

5 důvodů, proč iPhone X zklamal. Obludná cenovka nebo pozdní dostupnost nejsou ani zdaleka vším
Zdroj: Apple

Čínský Android smartphone totiž ve své pokročilé hardware výbavě nabízí jednu alternativu, která funguje prostřednictvím ultrazvuku, a další, které se říká konzolová piezoelektrická keramická akustická technologie. Ta, jednoduše řečeno, umožňuje „přeměnu elektrického signálu na mechanickou energii“, díky čemuž rozkmitá konstrukci a poté slyšíme druhého účastníka hovoru, aniž bychom musel mít u ucha pár fyzických dírek.

Proto iPhone X mnohé zarazil, když předvedl vizuálně doslova nechutný výřez ve vrchní části 5,8palcového displeje. Jsme přece v roku 2017.

Touch ID

Funkcionalita Face ID patří mezi důležité inovace. Milovníci jablíčka si však za ty roky zvykli na ověřování prostřednictvím otisku prstu, proto by bodl alespoň souběžný přechod, aby se za rok, dva seznámili s hi-tech novinkou, která jim nově skenuje obličej.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Po takové době ještě i citelně klesne pravděpodobnost, že nastane podobná situace, jaká nastala během představování nové generace iPhonu, kdy tato technologie nefungovala zrovna nejspolehlivěji.

5 důvodů, proč iPhone X zklamal. Obludná cenovka nebo pozdní dostupnost nejsou ani zdaleka vším
Zdroj: Apple

Nuda

Ne samozřejmě doslovně, ale jen obrazně. Nudou je tentokrát myšleno technologické dohánění konkurenčních smartphonů, protože, jak už bylo zmíněno, čerstvý iPhone X nepřináší žádná nadčasová hardwarová řešení. Jednoduše nic, co by šlo přirovnat k proražení s tzv. multi-touch funkcionalitou. Problém však spočívá v tom, že právě o tom by měl být tento výjimečný model.

Domů
Sdílet
Diskuse