Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. října 2017 15:45
Čas čtení 0:00
Šimon Kucka

Společnost Weinstein Company je po sexuálním skandálu v troskách. Šeptá se i o jejím definitivním konci

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Harvey Weinstein zkazil život nejen několika desítkám žen, ale i lidem z jeho bývalé společnosti.

Společnost Weinstein Company patří mezi jedny z nejlepších filmových společností na světě. Nejvíce se zřejmě proslavila produkcí filmů režiséra Quentina Tarantina, například Hanebných panchartů, Nespoutaného Djanga či naposledy Osmi hrozných. Kromě toho jsme od bratří Weinsteinů dostali mnoho jiných úspěšných snímků, z nichž za zmínku stojí zejména Nedotknutelní (2011), Králova řeč nebo Kód Enigmy (2014). V uplynulých dnech svět obletěla zpráva o sexuálním skandálu zakladatele filmové společnosti Weinstein Company, Harveyho Weinsteina. Ten měl sexuálně obtěžovat a v jednom případě dokonce i znásilnit ženy z filmové branže.

Od vypuknutí skandálu se veřejně přiznalo 34 celebrit, včetně takových velkých jmen jako Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Cara Delevingne či Léa Seydoux, že byly v minulosti obtěžovány Harveym Weinsteinem. Ten byl nejnověji, kromě okamžité výpovědi ze své vlastní společnosti, vyhozen i z Akademie filmových umění a věd, která uděluje Oscary. Například Gwyneth Paltrow zmínila v jednom z rozhovorů, jak se jí Weinstein na natáčení filmu Emma (1996) snažil dotýkat a později jí navrhl společné masáže na hotelovém pokoji. 

Gwyneth Paltrow ve filmu Emma 

Společnost Weinstein Company je po sexuálním skandálu v troskách. Šeptá se i o jejím definitivním konci
Zdroj: Miramax

Další zmiňovaná, Cara Delevingne, se se svými fanoušky prostřednictvím Instagramu podělila o svůj nepříjemný zážitek s násilnickým magnátem následovně:

„Okamžitě poté, co jsme zůstali sami, se začal chlubit, s kolika herečkami skončil v posteli a jak jim dopomohl udělat kariéru. Později mě pozval do svého pokoje. Rychle jsem odmítla a zeptala se jeho asistentky, ať už na mě venku čeká auto, které mě odveze domů. Ona mi odpověděla, že ne a že potrvá dlouho, než moje auto dorazí, takže bych přece jen měla jít do jeho pokoje. V tom okamžiku jsem se cítila úplně bezmocná a vystrašená, ale nechtěla jsem, aby to na mně bylo vidět. Doufala jsem tedy, že jsem se jen v celé situaci mýlila. Když jsem vešla do pokoje, našla jsem v ní další ženu a okamžitě jsem si pomyslela, že jsem v bezpečí. Jenže on požádal mě a tu druhou ženu, abychom se políbily. V té chvíli jsem se postavila a zeptala se ho, jestli mu mám něco zazpívat. A tak jsem začala zpívat, myslíc si, že by to mohlo situaci zlepšit. Možná by to vypadalo více profesionálně, například jako konkurz na roli. Byla jsem strašně nervózní. Když jsem dozpívala, řekla jsem, že musím odejít. Doprovodil mě ke dveřím, zastavil před nimi a pokusil se mě políbit na rty. Zastavila jsem ho a naštěstí se mi podařilo uprchnout z pokoje.“ 

Podle několika zdrojů však společnost již od roku 2015 věděla o různých obviněních a sexuálních napadeních na adresu Harveyho, ale přirozeně se snažila zamést je pod koberec. Vše nasvědčovalo tomu, že se společnost Weinstein Company brzy prodá, a pokud se tak nestane, přijde její definitivní konec. Média čekala oficiální prohlášení od kompetentních osob. To se dostavilo včera, a doslova se v něm uvádí, že v žádném případě nedojde k prodeji společnosti či jejímu úplnému zavření. Právě naopak, společnost nás ujišťuje, že žádný z jejich filmů není v ohrožení. Zmiňovaly se zejména snímky Polaroid (listopad 2017), Paddington 2 (leden 2018) a War with Grandpa (únor 2018) s Robertem De Nirem v hlavní roli.

Jak však dopadne propagace dalších velkých projektů filmové společnosti, jakými jsou například Wind River s Jeremy Rennerem či The Current War s Benedictem Cumberbatchem, je nadále sporné. Datum premiéry The Current War bylo původně ohlášen na listopad tohoto roku, ale po vzniku potíží se společnost rozhodla přesunout datum až na rok 2018. Také byl zrušen seriál z dílny Amazonu od režiséra Davida O. Russela (American Hustle, The Silver Linings Playbook), za jehož produkcí stála právě firma bratrů Weinsteinů. Hlavními hvězdami seriálu měly být Robert De Niro a Julianne Moore, ale z projektu nakonec nic nebude, k čemuž se už vyjádřili i samotní herci. Co se týče Amazonu, ten ukončil spolupráci s Weinstein Company i u jejich dalšího společného počinu The Romanoffs od režiséra seriálu Mad Men.

Benedict Cumberbatch jako Thomas Edison ve snímku The Current War

Společnost Weinstein Company je po sexuálním skandálu v troskách. Šeptá se i o jejím definitivním konci
Zdroj: Weinstein Company

Mnoho herců, režisérů a dalších významných osobností Hollywoodu se už vyjádřilo na jeho adresu, včetně Weinsteinova dlouholetého kamaráda Quentina Tarantina. Ten prostřednictvím Twitteru jeho přítelkyně Amber Tamblyn vzkázal toto: „Neuvěřitelně mě zaskočilo a láme mi srdce vidět vše, co vyšlo na světlo světa po 25 letech mého kamarádství s Harveym Weinsteinem. Potřebuji ještě pár dní, abych strávil všechnu tu bolest, emoce, hněv a vzpomínky, než se k celé věci veřejně vyjádřím.“ S každým dnem přibývají nová a nová přiznání celebrit, obviňující Harveyho Weinsteina ze sexuálního obtěžování. Samotný Weinstein dosud odmítal všechna obvinění, tvrdíc, že se lidé pouze snaží pošpinit jeho jméno. Po provalení skandálu však všechno přiznal a jeho nejbližší kroky údajně směřují do Evropy, kde by měl podstoupit léčení. Pouze čas ukáže, jak to nakonec s Weinstein Company dopadne, a zda se jim po pádu podaří opět postavit na kolena.

Domů
Sdílet
Diskuse