Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. prosince 2017 15:34
Čas čtení 0:00
Radka T.

Namísto fosilních paliv spalují Švédi oblečení z H&M. Neprodejné kousky se mění v alternativní palivo

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Severské hospodářství doufá, že do konce této dekády ukončí využívání fosilních paliv.

Ekologická řešení pronikají do více oblastí života, ale potřebné jsou i zásahy do fungování staromódních elektráren. Ta, která se nachází ve švédském městě Västeras, již proto nebude potřebovat spalovat fosilní paliva a přeměňovat je na energii. Namísto toho ji budou „krmit“ recyklovaným dřevem a odpadem, včetně neprodejného oblečení od H&M. To se jí částečně daří již nyní.

To, že elektrárna v rámci své proměny spaluje i oblečení od známého módního řetězce H&M, je možné díky smlouvě firmy Malarenergi a města Eskilstuna. Malarenergi provozuje starou elektrárnu, která chce nyní používat pouze obnovitelné a recyklované zdroje. V rámci toho se firma dohodla s městem Eskiltuna, že bude spalovat jeho odpad. A právě v tomto městě se nachází sklad značky H&M, odkud neprodejné kousky putují do spalovny.

Namísto fosilních paliv spalují Švédi oblečení z H&M. Neprodejné kousky se mění v alternativní palivo
Namísto fosilních paliv spalují Švédi oblečení z H&M. Neprodejné kousky se mění v alternativní palivo Zdroj: commons.wikimedia.org/Nissy-KITAQ

Tento rok se již podařilo spálit 15 tun oblečení, dohromady elektrárna spálila než 400 tisíc tun odpadu. Energie se následně dodává do 150 tisíc domácností.

Před pár dny do elektrárny dorazily poslední zásoby uhlí. Ty do roku 2020 spotřebují dva generátory na fosilní paliva. Potom jednotky na spalování odpadu a obnovitelných zdrojů nahradí už jen kotel na dřevo.

Namísto fosilních paliv spalují Švédi oblečení z H&M. Neprodejné kousky se mění v alternativní palivo
Namísto fosilních paliv spalují Švédi oblečení z H&M. Neprodejné kousky se mění v alternativní palivo Zdroj: commons.wikimedia.org/Dependability

Švédsko je už nyní hrdé na to, že vyrábí energii téměř bez emisí. Změna však byla nutná hlavně na místní úrovni, kde některé obce stále využívají uhlí a naftu k vytápění domácností či kanceláří. Cílem severského hospodářství proto je do konce tohoto desetiletí vyloučit používání fosilních paliv a přejít už jen na alternativní formu paliva, a to i za vydatné pomoci neprodejného oblečení od H&M.

Domů
Sdílet
Diskuse