Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2018 12:26
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Čeští vědci s Američany vyvíjí látku, která by mohla ničit nádorové buňky. Získali k tomu investici ve výši 40 milionů dolarů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mezinárodní vědecký tým by do šesti let měl přinést na trh nový lék, který by měl narušovat metabolismus nádorových buněk.

Tým vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd spojil síly s vědci z americké Johns Hopkins University. Společně se jim podařilo vyvinout látku, která by do budoucna mohla být využita k léčbě rakoviny. Lék by se na trhu mohl objevit do šesti let, výzkumníci na projekt získali investici ve výši 40 milionů dolarů.

Pražský ústav a baltimorská univerzita skrze přidružené společnosti založili takzvaný spin-off, firmu Dracen Pharmaceuticals, do které vložili své licence na vývoj látky na léčbu rakoviny.

Jejich cílem je nyní dokončit vývoj léku až do fáze, kdy jej poprvé vyzkouší lidští pacienti. Pokud budou výsledky uspokojující, dá se předpokládat, že firmu odkoupí velká farmaceutická společnost a lék začne distribuovat na trh. 

Čeští vědci s Američany vyvíjí látku, která by mohla ničit nádorové buňky. Získali k tomu investici ve výši 40 milionů dolarů
Zdroj: Susan Arnold (Photographer)

Samotná látka pak funguje tak, že v lidském těle nahradí glutamin a naruší metabolismus nádorových buněk, čímž je zabije.

Vědci připravili zatím dvě verze látky, které na tomto principu fungují. Z těch se nyní budou snažit vyvinout požadovaný lék. Aktuálně se snaží vytvořit ještě záložní látky pro případ, že by ty současné nebyly optimální.

Domů
Sdílet
Diskuse